Türkiye Dünyanın, Kahramanmaraş Türkiye’nin enerji koridoru...

Türkiye Dünyanın, Kahramanmaraş Türkiye’nin enerji koridoru olacak

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen, Türkiye’nin enerji geçiş güzergahlarında olması ile stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek: “Rusya ve Azerbaycan’la önemli enerji projeleri imzaladık. Bunun yanında Türkiye’nin kurulu elektrik gücü bakımından birincisi Kahramanmaraş’a daha çok yatırım yapılacak. Böylelikle enerji de bağımlılığımız kalmayacak” dedi.

16 Ocak 2017 - 10:05

2016 yılının değerlendirmesi, enerji raporu ve gündeme ilişkin açıklama yapan Beşen, 2016 yılının 15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin ciddi kazanımları olduğunu belirtti. Türkiye’nin artık darbe ülkesi olmadığını halkın 15 Temmuz’da gösterdiğini belerten Beşen: “Halk artık güçlü bir demokrasi istiyor. Halkın iradesi dışında hiçbir vesayet odağı artık bu ülkenin kaderini belirleyemeyecek. 15 Temmuz Türkiye’nin ikinci kurtuluş savaşıdır. Bu savaşta seçilmiş Cumhurbaşkanı ve hükümetin yanında durduk, durmaya da devam edeceğiz” dedi.

 

DÜNYA KRİZİ

2016 yılını küresel baronların ekonomik darbeleri ile geçirdiğine vurgu yapan Beşen şöyle konuştu: “Özelikle ABD Başkanlık seçimi ve sonrasında ABD Merkez bankası FED’in faiz politikalarını esnek hale getirmesi dünyada kriz çıkardı. Son 26 çeyrektir istikrarlı şekilde büyüyen Türkiye’de 2000 öncesi yaşanan krizlerin hiçbiri yaşanmadı. Durağan pozisyon alan Türkiye ekonomisi, hükümetin 250 milyar TL kaynak çıkarması ve iş adamlarının Cumhurbaşkanımızın yatırım çağrısına milyarlarca TL yatırım yapması ile yatırım ve üretim pozisyonuna geçti.  

 

FETÖ DARBE GİRİŞİMİ

2016 yılı global ölçekte ve Türkiye özelinde ekonomiden çok siyaset ve terörü konuştuğumuz, bol seçimli ve referandumlu bir yıl oldu. İngiltere’nin Brexit adı verilen Avrupa Birliği referandumu, İtalya’nın anayasa referandumu, Amerika’nın başkanlık seçimi 2016’ya damgasını vurdu. Bu seçimlerin tek ortak noktası ise, tarihe geçecek bir şekilde beklenmeyen, şaşırtıcı sonuçların ortaya çıkmasıydı. Bu toplumsal refleks, aslında dünyada büyük değişimlerin ve özellikle doğu-batı ekseninde dengelerin yeniden dizayn olduğu bir sürece girdiğimizi çok bariz şekilde göstermektedir.  Diğer yanda, global ölçekte yaşanan parasal ve ekonomik daralmanın ülkemizi de etkisi altına aldığı, bunun yanında, FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişimi ile birlikte başlayan süreçte artan faiz ve döviz kuru sorunları ülkemiz şirketlerinin bilançolarına olumsuz yansımalar var.

 

REEL SEKTÖR

Reel sektör üzerindeki yüksek faiz ve küresel daralmaya rağmen Türkiye ekonomisi çok önemli bir kırılma olmadan bu yılı geride bırakıyor. 2015 yılında %4 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2016 yılı ilk çeyreğindeki %4.7’lik büyümesinin ardından ikinci çeyrekte %3.1 büyüme ve üçüncü çeyrekte özellikle darbe girişimi süreciyle birlikte yaşanan finansal dalgalanmaların da etkisiyle yatırım ve tüketim eğiliminin güç kaybetmesiyle %1,8 küçülme yaşadı. 2016 yıllık %3 civarında büyüme tahminimizi korumaya devam ediyoruz” w

 

ENERJİ KORİDORU

Türkiye’nin dünyanın enerji koridorunu  Kahramanmaraş’ın ise Türkiye’nin enerji koridorunu oluşturduğunu belirten Beşen şöyle konuştu: “ Türkiye’de bulunan elektrik santrallerin kurulu gücü 77.037 MW’dır. Kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il Kahramanmaraş’tır. Yaklaşık 22 milyar kWh üretim kapasitesi bulunan Kahramanmaraş yıllık 6 milyar kWh fiili üretimi ile Türkiye’de yaklaşık 4 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaktadır. Kahramanmaraş’ta; Afşin-Elbistan Termik Santrali, 32’si aktif ve 25’i inşaa aşamasında toplam 57 hidroelektrik, 1 rüzgar enerji santrali ve 14 güneş enerji santrali üretimini sürdürmektedir. Termik, HES, GES ve RES toplam kurulu gücü 4.249 MW’tır. Ortalama üretim ise 6.024 GWH’tir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin yaptığı Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’na (GEPA) göre yıl içerisinde 2.886 saat güneş alan Kahramanmaraş, güneş enerjisi bakımında Konya ve Antalya bölgelerinden daha fazla potansiyele sahiptir. 2016 yılında sadece GES için yapılan yatırım teşvik müracaatı 240 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor”

 

AFŞİN- ELBİSTAN

AK Parti hükümetinin ekonomide ve sağlıkta, eğitimde yakaladığı başarıların tecrübesi ışığında enerji de de ciddi adımlar atılıyor. Yer altı kaynaklarımızın güncel rakamları çıkarılıyor. Afşin Elbistan kömür sahasının yüzde yüz konuma geçmesi ile birlikte enerji bağımlılığından kurtulacağız. Enerji yatırımı yapmak isteyen herkese ciddi kolaylıklar sağlanıyor. Gelecekte petrolün, doğalgazın alternatifi olarak güneş ve rüzgar enerjisi var. Bunu aktif bir şekilde kullanmak için ciddi yatırımlar yapılıyor. Kömür işlemesinde uygulanacak teknoloji sayesinde de hava kirliliği yaşanmayacak. Geleceğin süper gücü Türkiye, önüne çıkan her engeli kendi dinamikleri ile çözmeyi bilen bir ülke.” (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x