“Ufku geniş bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var”

“Ufku geniş bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var”

Yıllarını idareci olarak geçiren İstanbul İl Özel İdaresi Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği ve Meclis Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği gibi üst düzey görev yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bünyamin Günal Başkan Erkoç’un dinamikliğinin ve vizyonunun bu kente yapılan projelerin altında yattığını söyledi.

05 Ekim 2017 - 19:17

Türkiye’nin en büyük kuruluşlarında yöneticilik yaparak yıllarını devlete adamış bir insan olarak dikkat çeken Günal; “Başkanın çok iyi bir mühendis olması, genç ve dinamik olması, siyasi bir ekibin içerisinden gelmesi ve genel merkeze yakınlığı projeler üzerindeki ufkunu ve cesaretini ön plana çıkartıyor. Bu ufuk ve cesaret ekibe dolayısıyla da projelere yansıyor. Bugün kente baktığınız zaman büyük bir değişimi görüyorsunuz, ilk etapta düşünülen projelerin yüzde 90’ı tamam. İkinci etapta neler olabileceğini artık siz düşünün” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un danışmanı ve yıllarını devlet yöneticiliğinde geçirmiş bir isim olan Bünyamin Günal bir yöneticinin nasıl başarılı olacağını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul’a anlattı.

Gerek Siyaset gerek bürokrasi de bir yöneticinin, müdürün, genel müdürün, müsteşarın veya bakanın hangi ünvanlı olursa olsun onun bir altında yetişmiş eleman yoksa iyi bir kadro yoksa o yöneticinin başarılı olması çok zor olduğuna vurgu yapan Günal; “ekip seçerken hukuka, mevzuata, devlet, sitem ve kurallarına hakim, işini iyi bilmesi, yaptığı işin doğruluğuna inanacak ve gelen eleştirilere gönlü açık olacak ve sadık kişilerin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

3 yıl süreçte şuan çok iyi bir ekibin iş başında olduğunu da dile getiren Günal, ekip içeresinde değişiklik olmasının doğal olduğunu ve bu değişikliklerin yapılmasının da kan değişimi açısından önemli olduğunun altını çizdi.

 

GENÇ OLMASI VE DİNAMİZM PROJELERE YANSIYOR

Bir ekibi çalıştıracak kişinin ise o ekibin lideri olan Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu da söyleyen Günal şöyle konuştu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız teknik bir insan olduğu için tekniği çok daha iyi kontrol edebiliyor, görebiliyor, fark edebiliyor.  Başkanın iyi bir mühendis olması, genç ve dinamik olması, siyasi bir ekibin içerisinden gelmesi ve genel merkeze yakınlığı ufkunu ve cesaretini ortaya çıkartıyor. Bu ufuk ekibe de yansıyor ve bugün düşünülen projelerin hemen hemen %90’ ı başkanın ufkundan kaynaklanan projelerdir. Doğru yanlış vatandaş bir şeyi kabul etmeyebilir, yanlış diyebilir bu mümkün. Ama önce kendine bir hedef ve ufuk belirlemiştir. Bu ufku da ekibiyle birlikte onlara bu ufku benimsetmiştir. Onun için bu ufkun devamında Maraş’ta çok daha iyi hizmetlere gidilebilir.

 

PROJELERİ TEK TARAFLI DÜŞÜNMEYELİM BİR BİRİNİ TAMAMLAYAN OLARAK DÜŞÜNELİM

Yapılan projelerin içinde sonuç alınmadan baştan olaya olumsuz bakmak da doğru değil. “İşte bu projenin ne gereği vardı? Veya bunu niye yapıyoruz? Bu neden böyle oldu?” Dememek lazım, projeler birbirini tamamlayandır. Mesela şimdi teleferik yapıyoruz, bir vatandaşımız çıkıyor diyor ki; “daha şehri düzenlemeden teleferiğe ne gerek var?” İşte kayak merkezinin ne gereği var? Bazı projeler şehrin gelişmesinde, bu şehre ilginin artmasında öncelik alır. Bugün dondurmamız Maraş’ı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmıştır. Reklamlarda diyorlar ki Algida reklamında; “Maraş usulü dondurmadır” bunu kimse ona söylettiremez ama ürün ve hedef o reklama bunu söylettirir. İşte bunları görebilmek, fark edebilmek önemli. Ufkunu genişleteceksin. Projelerin birbiriyle zaman içerisinde ilgilenmesini de düşünmek lazım. Sadece bir Trabzon caddesini yaptık değil onun devamı olan projeler var, şehrin tanıtımı için projeler var. Gençliğin, çocukların, bayanların rahat bir ortamda yaşayabileceği bazı program ve projeleri yapmak, düşünmek lazım.”

 

BÜYÜKŞEHİR MODELİ TÜM İLLERE UYGULANMALIDIR

Büyükşehir Belediyeciliği ve İl Özel idarelerinde yıllarca yöneticilik yaptığı için konuyu yakından bildiğini de dile getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un danışmanı Bünyamin Günal; “Türkiye’ de büyükşehir belediyeciliği bütün 81 İl’e yaygınlaştırılacak mahalli idarede tek otorite olacak. Bu tek otorite şehri bütünüyle ele alır. Şu belediye şu işe bakıyor, bu belediye buna bakıyor olayını kaldırmak lazım. Onun için hatta bakanlıktan bazı müdürlükleri bile illerde bana göre artık fonksiyonel durumda değil. Büyükşehir belediyesi turizme bakmalı kültüre bakmalı öğrenci yurtları ile ilgilenmeli. Halkın günlük yaşamında hangi konu varsa sadece bir temizlik meselesi ile bitemez. Her ne konu varsa insan yaşamında bunların hepsini kendi görevi alanı içerisinde görecek bir anlayış yerleşecek Türkiye’de bunu da Maraş başlatıyor. Bu konuyla ilgili de Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi notu iletmiştim.” Dedi

 

COĞRAFİ İŞARET O ÜRÜNÜN ÜZERİNDE OLMALI            

Kahramanmaraş’ın tanıtılması, ticaret ve turizme hareket kazandırmak için yöresel bazı ürün ve materyallerinin coğrafi işaretlerinin tescil ettirme işiyle bizzat ilgilendiğini de ifade eden Günal, yöresel ürünlerin tescil edilme sürecinde iyi bir mesafe kat ettiklerini,  coğrafi işaretlerin alınmasının ardından hangi üründe alandıysa o ürünü yaparken logo olarak üzerine konulması için çalışma başlattıklarını, böylece de o ürünün Kahramanmaraş’ta yapıldığının bilinirliğini artıracağını söyledi.

 

BAZI ÜRÜNLERİ ALDIK, BAZILARINI DA ALACAĞIZ

Coğrafi işaretleri alınan ürünler ve çalışması devam eden ürünlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Günal şöyle konuştu, “Vatanımızın her bir yöresi farklı coğrafya, tarih, kültür ve ürün hazinesidir. ALLAH her türlü imkan ve nimetleri vermiştir. Bizler de bu değerlerin kıymetini bilerek koruyacağız ve hem ülkemize ve dünyaya da duyuracağız. İşte bu anlayışla Kahramanmaraş’ımızın ürünlerini tescil ettiriyoruz. Böylece “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi her yerde ve her konuda halkın hizmetindedir.” Sloganı ilkemiz olmuştur.  Kahramanmaraş ürünlerinden bazılarının coğrafi işaret tescili konusunda amaç, usul ve esasları, emeği olanları açıklayıcı bir bilgi sunmayı gerekli gördük.

 

COĞRAFİ  İŞARET  VE PATENT NEDİR?

Coğrafi işaret; ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü korur.

Patent; yeni bir buluştur, icattır, güçtür. Sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından bir buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel haklarıdır.

Özetle;Coğrafi işaret, kültürel değerleri korumak için mevcut olan ürünleri tescillemektir. Patent ise, yeni bir buluştur, icattır. Kişi veya kuruma özeldir.

Mevzuatı; Patent ve Coğrafi İşaret Haklarının Korunmasına ilişkin 1995 gün ve 551 ve 555 sayılı KHK  ve bunların uygulama yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılmakta iken, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanun ile bazı esaslar yeniden belirlenmiştir. Bu işlem ve tesciller Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülmektedir.

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ YAPILMIŞ OLANLAR

 

A)KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADINA TESCİLLENMİŞ ÜRÜNLER:

1) Maraş Sumak Ekşi Akıtı ( C2016/083 )

2) Kahramanmaraş Yemenisi ( C2016/078 )

 3) Maraş Çöreği ( C2016/089 )

 4) Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı ( C2016/079 )

 5) Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı ( C2016/078 )

 6) Maraş File Nakışı ( C2016/024 )

 7) Maraş Burma Bileziği (C2012/130)

 

B) DİĞER KURULUŞ VE ŞAHISLAR ADINA TESCİLLENMİŞ ÜRÜNLER:

1) Maraş Tarhanası (K.Maraş Ticaret Borsası)

2) Maraş Biberi ( K.Maraş Ticaret ve Sanayi odası)

3) Andırın Tirşiği (Andırınlılar Eğitim Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILMIŞ VE HALEN İŞLEMDE OLANLAR

 

A) K.MARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADINA İŞLEMİ DEVAM EDEN ÜRÜNLER:

1) Maraş İşi (Sim Sırma)  (C2016/025)

2) Maraş Fıstık Ezmesi  (C2016/080 )

3) Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı (C2016/084)

4) Maraş Parmak Peyniri  (C2016/082)

5) Maraş Ravanda Şerbeti  (C2016/087)

6) Maraş Sarı Çeltik Pirinci  (C2016/088)

7) Maraş Urmu Dutu  (C2016/081)

8) K.Maraş Abbas İnciri  (C2016/086)

 

B) DİĞER KURULUŞ VE ŞAHISLAR ADINA İŞLEMİ DEVAM EDEN ÜRÜNLER:

1) Maraş Cevizi-18 (K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi) ( C2013/025 )

2) Maraş Dondurması (K.Maraş ticaret ve sanayi odası (C2017/109)

3) Andırın Kirazı (Andırın Ticaret Borsası ( C2014/015 )

4) Göksun Elması (K.Maraş Ticaret Borsası  (C2014/071 )

5) Göksun Cezeryesi (K.Maraş Ticaret Borsası (C2014/070)

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İÇİN İŞLEMLERE KATKI SAĞLAYAN KİŞİ VE KURUMLAR

 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çalışmaları kapsamında memleketimizin tanıtımına, turizmine, ticari ve sosyal hayatın gelişimine katkı sağlayacağı bilinci ile yöresel ürün, el sanatları ve benzeri materyallerin, coğrafi işaretle tescilleri için önemsenerek çalışmaları başlatılmıştır.

Bu çalışmalar sırasında her zamanki gibi moral ve hedef desteği veren, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç, Genel Sekreterimiz Züver Çetinkaya, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakcı, ürünlerin tescil çalışmalarını yürüten Hatice Reyyan Sandaloğlu,  emek ve gayretleri takdire şayandır.

Bu ürün ve materyallerin tescili için mevzuatın aradığı şartlardan; bilimsel rapor, teknik çizimler, bazı materyaller için desteğini aldığımız K.Maraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyelerinden; başta sayın rektör Prof.Dr. Durmuş Deveci ve Prof.Dr.Leyla İDİKUT, Öğr.Gör.Ahmet AKKURT, Öğr.Gör.Hakan ÖZGER, Yrd.Doç.Dr. Alaaddin GÜNDEŞ, Yrd.Doç.Dr.A.Sinan ÇOLAKOĞLU, Yrd.Doç.Dr.Yekta GEZGİNÇ, Yrd.Doç.Dr.Bahri ÖZSİSLİ, Prof.Dr.Özlem TURGAY, Prof.Dr.Mürüvvet ILGIN, Yart.Doç.Dr.Ömer MUSLU, Nakkaş Home Sıdıka GÜRKAN ve Nimet EREN hocalarımız,

Tarafından sağlanan büyük emek ve gayretleri olmuştur. Teşekkür ediyoruz.

Yine yukarıda belirtilen ürünlerden 14 ürünün (Maraş Sumak Ekşi Akıtı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Çöreği ,K.Maraş Abbas İnciri ,Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı ,  Maraş File Nakışı ,Maraş İşi (Sim Sırma) ,Maraş Fıstık Ezmesi ,Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı ,Maraş Parmak Peyniri,Maraş Ravanda Şerbeti ,Maraş Sarı Çeltik Pirinci, Maraş Urmu Dutu, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı ) ilk işlem ve bilgileri Kahramanmaraş Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce hazırlanmış ve Valilik adına tescili düşünülmüştür. Ancak bu dosyaların da belediyede birleştirilmesi il müdürü Nesih TANRIVERDİ ile yaptığımız görüşme ve varılan mutabakatla devir edilmiş ve Büyükşehir Belediyesi adına işlemler tamamlanmıştır. Bu katkılarından ve anlayışlarından dolayı bilim, sanayi ve teknoloji il müdürü Nesih Tanrıverdi’ YE teşekkür ediyoruz. 

Bu çalışmaların önemsenmesi ve teşviki açısından Vatandaşımızın bilgilenmesinde AKSU televizyonuna, basınımıza, meslek odalarına ve sivil toplum kuruluşlarına, internette paylaşım yapan dostlarımıza takdir ve şükranlarımızı ifade ediyoruz.

Bu geldiğimiz noktadan sonra yapılması düşünülen; coğrafi işaretleri konusuna göre meslek odalarınca talepleri halinde kendi mensuplarına kullandırmaları, memleketimize ayrı bir anlam katacaktır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...