Ülke olarak cinnet geçiriyoruz
Reklam

Ülke olarak cinnet geçiriyoruz

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Global depresyon verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 206 bin kişi depresyon sorunu yaşıyor. Yaşanan depresyonlar ise en çok intiharları tetikliyor. Kahramanmaraş’ta son 15 yılda toplam 551 intihar vakası gerçekleşti.

24 Mart 2017 - 12:20

2009 ve 2011 yıllarında 2 kere toplu intiharın yaşandığı ve 2012 yılında neredeyse her gün bir intihar vakasının yaşandığı Kahramanmaraş’ta ve 80 ilde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı araştırma göre 3 milyon 206 bin kişi depresyon sorunu yaşıyor. Ayrıca TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ta 2010 ve 2011 yılları arasında bin 23 intihar girişimi, son 15 yılda ise 213’ü kadın 338’i erkek toplam 551 kişinin de intihar ettiği bildirildi.

 

İNTİHAR ŞEHRİ OLARAK ANILIYORDU

Bir ara intiharlarla anılan hatta ‘intiharları önleme komisyonu’ bile kurulan Kahramanmaraş’ta 2015 yılında 32 intihar vakası meydana geldi. Tüik’in yaptığı araştırmaya göre Kahramanmaraş intihar açısından Türkiye ortalamasının altında.

Türkiye İstatistik Kurumu Kahramanmaraş ve Türkiye genelinde intihar eylemlerini yayınladı. Yapılan çalışmaya göre Kahramanmaraş’ta 32 intihar eylemi meydana geldi.

Ölümle sonuçlanan intihar sayısı 2014 yılında Türkiye genelinde 3 bin 169  iken 2015 yılında %1,3  artarak 3 bin 211 kişi oldu. İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü ise kadınlar oluşturdu. İntihar eylemleri Türkiye genelinde artarken Kahramanmaraş’ta düştü. 2014 yılında ölümle sonuçlanan 33 intihar vakası yaşanırken, 2015 yılında ise bu rakam 32 olarak açıklandı. 2015 yılında intihar eden 32 kişiden 22’sini erkekler oluştururken, 10’unu da bayanlar oluşturdu. Kahramanmaraş il genelinde son 15 yılda 551 vatandaşımız intihar ederek yaşamına son verdi. Yaşamına son verenler arasında en büyük sayıyı ise 338 ile erkekler oluşturdu. İntihar eden bayanların sayısı ise 213 olarak kayıtlara yansıdı.

Bu arada son 15 yılda intiharlar arasında en az intihar sayısı 22 ile 2009’da yaşanırken, 2012’de ise tavan yaparak 54’e çıkmıştı.

 

DSÖ VERİLERİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde küresel ölçekte depresyon rakamlarını açıkladı. Rapora göre 2015 yılında dünya çapında depresyon vakalarının sayısı 322 milyon kişiye yükseldi. DSÖ’nün verilerine göre, depresyon şikayeti olanların sayısı 3 milyon 260 bine ulaşmış durumda.

DSÖ verilerine göre depresyon sorunu özellikle gençler, doğum öncesi ve sonrası dönemde kadınlar ile yaşlılar arasında daha sık görülüyor. Üstelik depresyon vakalarının sayısında son 10 yılda yaklaşık yüzde 18’lik bir artış söz konusu. DSÖ’nün raporuna göre; Türkiye’de anksiyete bozukluğu yaşayanların oranı ise 2 milyon 998 bine ulaşmış durumda. Türkiye’de her 100 kişiden 4’ünü etkileyen depresyon ve anksiyete sorununu uzmanlarla masaya yatırarak nedenlerini araştırdık.

 

DEPRESYON TETKİLİYOR

Psikolojik Danışman Mehtap Işık, konu hakkında yaptığı açıklamada: “Depresyonun altında yatan faktörleri saymakla bitiremeyiz. Patolojik vakalar dışında en önemli faktör olarak baskıyı alabiliriz. Gerek bireysel gerek toplumsal baskı bireyi depresyona iten temel nedenler arasında yer alır. Bireye yapılan baskının uç noktaya gelmesi, sürekli engellenmesi depresyona başvurma nedenleri arasındadır”

Işık şöyle konuştu: “Toplum olarak zor bir süreçten geçtiğimiz aşikar. Hangi kanalı açsak şiddet, arbede, vahşet. Toplum olarak sürekli bir çatışma içerisindeyiz. Gördüğümüz, duyduğumuz, yaşadığımız ya da yaşamak zorunda kaldığımız olaylar ruhsal bozukluk olarak depresyona yol açmakta. Özetle intihardan kaynaklı ölümlerin artışında ülke olarak içinde bulunduğumuz toplumsal baskı ve gerek iş hayatında gerek özel hayatta insanların engellenmesi yatıyor. Engellenmiş, bastırılmış bireylerin yerini mutlu insanlara bıraktığı bir ülke umuyoruz ki depresyon ve intiharlar vakaları azalsın”

 

EN ÇOK KARS’TA İNTİHAR VAKASI YAŞANIYOR

Depresyonun yaş aralığının 15-40 olduğunu belirten Işık, “Metropollerin dışında Kars ve Ardahan’da intihar oranları oldukça fazla. 100 bin kişide 9 kişiyle en çok intihar Kars’ta görülüyor. Bu kenti, Ardahan, Karaman, Tunceli, Eskişehir izliyor. Toplumun yüzde 1.1’i psikiyatri hastanelerine yatarak tedavi görüyor. Ancak yatak sayısı yetersiz” diye konuştu. 

Psikolojik Danışman Mehtap Işık son olarak şunları söyledi: “Ülkemizdeki intihar oranları son 40 yılda yüzde 50 arttı. Son 10 yılda yaklaşık 29 bin kişi intihar sonucu can verdi. Bu rakamın yüzde 27’sini kadınlar, yüzde 73’ünü erkekler oluşturuyor. 2015 yılında; ölümle sonuçlanan intihar sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1.3 artarak 3 bin 211 kişiye yükseldi. Eğitim düzeyi arttıkça intihar oranı düşüyor. İntihar edenlerin yüzde 34.3’ünü 15-29 yaş grubundaki bireyler oluşturuyor. Çeşitli biyolojik, genetik, psikolojik, sosyolojik ve çevresel faktörler söz konusu. Tüm depresif hastaların yaklaşık üçte ikisi intiharı düşünür ve yüzde 10-15’i intihar eder. Depresyon dışında şizofreni, alkol, madde bağımlılığı, kaygı belirtileri, yoğun umutsuzluk, karamsarlık, ergenlerdeki davranım bozukluğu, dürtüsel davranışlar, şiddet, bazı kişilik bozuklukları, daha önce intihar girişiminde bulunanlar, risk grubunda.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam ediyor”
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam...