Zabun konağı kadın girişimcileri bekliyor

Zabun konağı kadın girişimcileri bekliyor

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınarak Doğaka desteğiyle restore edilen Zabun Konağı Kahramanmaraşlı kadın girişimcilerin merkezi haline geldi. KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceyhan Balduk Kurtul, konağın tüm girişimci kadınlara hizmet vereceğini söyledi.

03 Kasım 2016 - 07:14

1920 sonrası postane olarak uzun yıllar hizmet veren Zabun konağı restorasyonu tamamlandıktan sonra kadınların hizmetine sunuldu. Girişimci kadınların başarılı oldukları alanda yaptıkları el emeği göz nuru eşyalar konakta müşterilerin beğenisine sunulacak.

Özellikle yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulmak için kadın girişimcilerin eşyalarının pazarlama sorununu ortadan kaldıran KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul; Konağın birçok sektör için uygun şekilde dizayn edildiğini, her bir odasında farklı farklı iş kollarında girişimci kadınlara hizmet verebileceğini söyledi. Kurtul, “Esas amacımız, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusuna kadın eli değdirerek canlandırmak ve girişimci ruhu olan, heyecanlı, destek bekleyen kadınlarımıza ücretsiz stant tahsis ederek iş hayatına katılmalarını sağlamaktır. Bu proje, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu’nun gurur projesidir ve nesilden nesile devam ederek kadınlarımız arasında girişimcilik özendirilecektir. Girişimci kadınlarımıza 6 ay süre ile ücretsiz stant verilecek ve burada el emeği ürünlerini satma imkanı sağlanacaktır. Sonrasında internet sitesi aracılığıyla kendilerine pazar bulmalarına destek olunacaktır.” Dedi.

Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde, eserin; rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken sanat tarihçisi Selda Uygun tarafından yapılan çalışmalar neticesinde tarihsel olarak dört döneme ayrılıyor. 

Konağın restorasyonu sonrası ise tüm ince detaylar düşünüldü. Kafe bölümünün koltuklarından, avizelerine kadar, fırınına her şey, restoran bölümünün ise en ince detayına kadar her şeyi günümüz şartlarına göre tedarik edildi. Konağın ortak alanlarında ise en ince detaylar hassasiyet ile düşünüldü. Ayrıca, kadın girişimcilerin hizmetine sunulacak konak, avizesinden mutfağına, banyosundan, satış yapılacak alanlarına kadar her şeyi hazırlanmış bir şekilde teslim edilecek. Uzun yıllar girişimci kadınlara hizmet edilmesi için dizayn edilen konak, şehre turist çekmek için iyi bir fırsat olacak.   

 

KADIN GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR

Kurtuluş savaşında cepheye mermi taşıyarak savaşın seyrini değiştiren Türk kadını, şimdilerde girişimciliği ile yeni bir tarih yazıyor. KMTSO tarafından restore edilen Zabun Konağı, girişimci kadınların hizmetine girmek için gün sayıyor. Ekonomik mücadelede bende varım diyen tüm kadınlar konakta kendine bir yer buluyor.

2014-2015 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından DOĞAKA desteği ile restore edilen tarihi Zabun konağı, KMTSO’ya bağlı kadın girişimcilerin hizmetine sunuldu.

1980 yılından sonra sanayi hamlesi ile birçok sektörün yıldızı olan Kahramanmaraş, kadınların ekonomik zincirde daha çok yerini alması için çalışmalarına hız verdi.

Bu kapsamda restorasyonu tamamlanan Zabun konağı, kadın girişimcilerin mekanı haline geldi.

 

EN İNCE DETAY DÜŞÜNÜLDÜ

Konağın restorasyonu sonrası ise tüm ince detaylar düşünüldü. Kafe bölümünün koltuklarından, avizelerine kadar, fırınına her şey, restoran bölümünün ise en ince detayına kadar her şeyi günümüz şartlarına göre tedarik edildi. Konağın ortak alanlarında ise en ince detaylar hassasiyet ile düşünüldü. Ayrıca, kadın girişimcilerin hizmetine sunulacak konak, avizesinden mutfağına, banyosundan, satış yapılacak alanlarına kadar her şeyi hazırlanmış bir şekilde teslim edilecek. Uzun yıllar girişimci kadınlara hizmet edilmesi için dizayn edilen konak, şehre turist çekmek için iyi bir fırsat olacak.    

 

DÖNÜŞÜMLÜ HİZMET

3 aylık periyodlarla 15 kadın dönüşümlü olarak direk satış yapma imkanı bulacak. Girişimcilik belgesi alan kadınlara stantlar ücretsiz olurken, danışmanlık hizmeti de verilecek. Yani konak bir kuluçka merkezi gibi çalışarak, sirkülasyonu sağlayacak.

 

TURİZM POTANSİYELİ ARTACAK

Genel amacı, derin bir tarihi kültüre sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi olan ve Doğu

Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi”nde sona gelindi. Restorasyonu biten konak, girişimci kadınları bekliyor.  Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde, eserin; rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken sanat tarihçisi Selda Uygun tarafından yapılan çalışmalar neticesinde tarihsel olarak dört döneme ayrılıyor. 

 

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU AÇILIŞINI YAPTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılışını gerçekleştirdiği Zabun Konağı hakkında bir açıklama yapan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, konağın bir çok sektör için uygun şekilde dizayn edildiğini, her bir odasında farklı farklı iş kollarında girişimci kadınların hizmet verebileceğini söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul şunları söyledi: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konağımızın açılışını gerçekleştirdi. Sayın başkan da, Kahramanmaraşlı sanayici ve iş adamı da, girişimci kadınların ekonomik zincirde daha aktif bulunmasını istiyor. Esas amacımız, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusuna kadın eli değdirerek canlandırmak ve girişimci ruhu olan, heyecanlı, destek bekleyen kadınlarımıza ücretsiz stant tahsis ederek iş hayatına katılmalarını sağlamaktır. Bu proje, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu’nun gurur projesidir ve nesilden nesile devam ederek kadınlarımız arasında girişimcilik özendirilecektir. Girişimci kadınlarımıza 6 ay süre ile ücretsiz stant verilecek ve burada el emeği ürünlerini satma imkanı sağlanacaktır. Sonrasında internet sitesi aracılığıyla kendilerine pazar bulmalarına destek olunacaktır. Ayrıca giriş katı tamamen Kahramanmaraşlı kadınlarımızın ürettiği ürünlerin servis edildiği bir restaurant olarak hizmet verecektir. Bu merkezde sürekli olarak girişimci olmak isteyen kadınlarımıza devlet destekleri, pazar bilgileri, satış noktaları bulması adına bilgilendirme yapılacaktır. Kahramanmaraş’ın ekonomisine, turizmine çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz projemizin en kısa sürede gerçekleşmesini diliyor, emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x