Zahide Bacı’nın kitapları yok sattı

Zahide Bacı’nın kitapları yok sattı

Kahramanmaraş Andırın doğumlu Zahide Eskici, ilkokul mezunu olmasına rağmen kaleme aldığı iki kitabıyla son gününde Kitap ve Kültür Fuarı’nın yıldız yazarı oldu. Kitaplara kapak olan günlük kıyafetiyle fuara katılan Eskici’nin kitapları da büyük ilgi gördü.

27 Ekim 2017 - 03:26

Köyde doğdu, köyde büyüdü, köyde yaşıyor. Babası kız çocuklarının okumasına karşı olduğu için 5’inci sınıftan sonra okuyamadı. Ama o içinde bir ukde olarak kalan okuma hırsı yazma aşkına dönüştü. Şimdi kitapları büyük bir ilgi görüyor.

Kız çocuğu olduğu için eğitiminin önünde set çekilen ancak kız çocuklarının umudu olan başarılı yazar ve şair Zahide Eskici, yazma serüvenine ilişkin şunları söyledi: “5’inci sınıfta herkes sınava giderken; rahmetli babam kız çocuklarının okumasına karşıydı. Ben de 12 yaşında okumadan acaba ne olunabilinir, diye kafamda kuruyorum. Anneme sordum dedim ki anne ben şair olabilir miyim? Tabi ki kızım dedi olabilirsin. Ve hemen kalktım çantamdan kalemimi, kâğıdımı defterimi çıkarttım. Hemen bir dörtlük yazdım ve o günden buyana da yazıyorum. Yaklaşık 6 yıldan bu yana da derleme yapıyorum.”

Gadasını Aldığım Şiirler kitabından sonra ikinci kitabı Gadasını aldığım Hikâyeli Türküler ve Ağıtlar kitabını çıkartan Zahide Eskici, yazarlık kariyerinde daha üst basamaklara çıkmak için birilerinin kendisine el uzatmasını beklediğini söyledi.

Eskici, “İkinci Hikâyeli, türkülü ağıtlar, maniler, kına türküleri, eski geleneklerimiz ve göreneklerimizi Gadasını aldığım Hikâyeli Türküler ve Ağıtlar kitabımda topladım. Çok şükür çıktı rabbime şükürler olsun. Genel kültürümüz, genel değerimiz, kıyafetimle, duruşumla kitaplarımla ben değerlerimizi ileriye doğru taşımak istiyorum. İnşallah yardımcı olan çıkarsa el uzatanlarım da çıkarsa çok sevinirim. İlk defa fuara katılıyorum. Kahramanmaraş’ta olduğu için ayrıca benim için çok güzel bir duygu. Beklediğimin çok üstünde bir ilgi vardı. Çok kalabalık çok güzel. Ayrıca Büyükşehir Belediyemize ben çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar beni de davet ettiler geldik” dedi.

Kitap ve Kültür Fuarı’nda vatandaşların kendisine ve kitaplarına büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Eskici, şöyle konuştu: “Kitaplarıma olan ilgiler küçük çocuklar kahkahayla gülerekten onu çekiştirip kitapların başına geliyorlar. Bak Gadasını Aldığım yazıyor. Büyüklerimiz gülümseyerek geçiyorlar, bakıyorlar, ilgileniyorlar. Nasıl yazmaya başladın diye soruyorlar. Tebrik ediyorlar. Büyük üniversite hocaları dün ikisi elimi öpmeye kalktı. Estağfurullah yani elimin öpülmesini istemiyorum; ama onların desteği ve ilgisi beni o kadar mutlu ediyor ki. Cahit Polat Hocam, üniversitede, yarım saatlik bir söyleşi hazırlamış sağ olsun. Gittiğimde o söyleşim 1 saate çıktı. Öğrencilerle diyaloğumuz çok güzeldi. 3 tane Anadolu Lisesinden söyleşi teklifi aldım. İnşallah oralara da gideceğim kısmet olursa. Kitaplarıma bu kadar ilgi göstereceklerini beklemiyordum. Gerçekten ilgi çok fazla. Ben herkese teşekkür ediyorum. Çok mutluyum.”

Eskici, bir çok alanda olduğu gibi eğitimde de cinsiyetçilik yaşandığını belirterek kız çocuklarına şu önerilerde bulundu: “Kız çocuklarımız kendilerine ilkokulda bir yol çizsinler ve o yoldan şaşmasınlar. Okusunlar, okusunlar, okusunlar. Kendi ayaklarının üstünde dursunlar. Şimdi ben okuyamadığım için hep köydeydim. Yaza yaza ileri aşamaya geldim ve şimdi ben Türkiye geneline etkinliklere gidiyorum. Görmediğim yerleri görüyorum, gezmediğim yerleri görüyorum. Yurtdışından teklif aldım. İnşallah yurtdışına açılacağım, gezeceğim. Bu çabayla okusaydım daha yüksek yerlere gelirdim düşünüyorum. Daha yükseklerde bir konumda olurdum. Ayaklarımı yere daha sağlam basardım. Kız çocuklarına önerim: Okuyun, derslerinize çok çalışın, kendi ayaklarınızın üstünde durun.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...