Zayıflamak isteyenlerin yeni gözdesi ’Chia Tohumu’

Zayıflamak isteyenlerin yeni gözdesi 'Chia Tohumu'

Son zamanlarda sağlıklı beslenenlerin gözdesi haline gelen chia tohumu, lezzetiyle de sofralarda daha sık yer almaya başladı. Kahramanmaraşlı aktar Mehmet Balbaba chia tohumunun vitamin deposu olmasının yanında bir çok faydası bulunduğunu belirtti.

24 Mart 2017 - 12:11

Sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin yeni gözdesi chia tohumu tam bir protein deposu. Ancak marifetleri bununla sınırlı değil.

Çeşitli yemeklerde, tatlılarda ve atıştırmalıkların yapımında kullanılabilen chia tohumunun son günlerde fazla rağbet gördüğünü ifade eden Şifacı Mehmet Balbaba: "Bir porsiyon chia tohumunda, yüzde 20 oranında protein bulunur. Bu oran, bir kişinin günlük protein ihtiyacının ortalama yüzde 10'unu karşılar. Yüksek miktarda protein içermesine rağmen kolesterol içermemesi ise diğer protein içeren besinlere göre tercih sebebidir.İçerdiği yüksek protein ve en önemlisi triptofan adı verilen aminoasit sayesinde daha kolay doymanızı ve tokluğunuzu uzun süre korumanızı sağlar. Bu nedenle, özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilmesi gereken bir besindir."dedi.

Çiya'nın özellikle kilo vermede başarılı bir alternatif olduğunu belirten Balbaba sözlerine şöyle devam etti: "Yüksek protein ve lif içermesi ve doyurucu niteliğe sahip olması ile chia tohumu, kilo vermeye çalışanların da sıkça tükettiği besinlerden biri. Hem günlük protein hem de günlük lif ihtiyacının çok büyük bir bölümünü tek başına karşılayabilen bu tohum, tatlılarda ve atıştırmalıklarda kullanılabildiği için diyet listelerinin de başında geliyor. Bunlara ek olarak, metabolizmayı hızlandıran özelliği ve karın bölgesinde yağ oluşumunu engellemesi de kilo vermeye yardımcı olur.Eski zamanlarda, Aztek ve Maya uygarlıkları tarafından enerji vermek için kullanılan bu tohum hakkında yapılan araştırmalar sonucunda, enerji içecekleriyle neredeyse aynı değerlere sahip olduğu ortaya çıkmış.Kan basıncını düzenleyici ve iyi kolesterolü yükselten özelliğiyle kalp sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir."

 

Chia tohumunun faydaları;

Enerji veren bir bitkidir.

Tokluk hissi vermesinden ötürü diyet yapanlarda kilo vermeye yardımcı olur.

Kan şekerini dengede tutar, acıkmayı önler.

Spor yapan kişiler tarafından kullanıldığında bedene enerji verir, çabuk yorulmayı önler.

Kansere ve yaşlılığa karşı direnç sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zayıf bünyelerin güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlar.

Günlük kalsiyum ve C vitamini ihtiyacını karşılar.

Beyni geliştirir, zekayı artırır.

Kalp ve damar hastalıklarına iyileştirici etkiler kazandırır.

Anti-enflamatuar özelliği ile romatizmal hastalıklara iyileştirici etki sağlar. Eklem ağrılarına iyi gelir.

Antioksidan etkiye sahiptir. İçerdiği vitaminler, mineraller ve zengin besin kaynakları cildin genç görünmesine ve saçların sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Vücudu toksinlerden arındırır. Sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlığı önler, hazımsızlığı giderir.

Glutensiz olması sebebiyle çölyak hastaları tarafından kullanılabilir yapıya sahiptir.

Hücrelerin zamanla yenilenmesini sağlar, yaşlılığı önler.(GÖKHAN DÖKÜCÜ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...