16 kaza noktasına dikkat!
Öğretmenler Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Kahramanmaraş'ta en çok kazaların meydana geldiği 16 kara noktayı proje haline getirip TÜBİTAK'a sunuyor.
Her yıl Türkiye Geneli Liseler Arası Proje Yarışması düzenleyen TÜBİTAK’a bu yıl Kahramanmaraş Öğretmenler Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Kahramanmaraş’ta bulunan “16 Kara Nokta” projesi ile katılıyor. Yarışma kapsamında hazırlanan projede, Kahramanmaraş merkezde en çok kaza meydana gelen ve vatandaşın kör ya da kara nokta olarak adlandırıldığı noktalara dikkat çekmek amaçlandı. Projede görevli Öğretmenler Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Salih Köşgeroğlu ile öğrencilerden Abdulkerim Bayazıt ve Mehmet Koç; Kahramanmaraş’ta en çok trafik kazası meydana gelen adresleri gözlemledi.
Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü’nden de kazaların en çok yaşandığı adreslerin verileri istendi. Kendi gözlemleri ile emniyet verileri örtüşünce bu konuyu, TÜBİTAK’ın her yıl yaptığı Türkiye Geneli Liseler Arası Proje Yarışması’na taşımak istediler. Konuyu geniş çaplı araştıran ekibin, projeye yönelmelerindeki amaç ise şöyle: “Ülkemizde 2014 yılı verilerine göre bir milyonun üzerinde trafik kazası yaşanmıştır. Bu kazalarda 3 bin 524 insanımız hayatını kaybetmiş, 285 bin 059 vatandaşımız ise yaralanmış ve önemli bir bölümü sakat kalmıştır. Kahramanmaraş şehir merkezinde ise bir yıllık dönemde bin 280 adet ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir. Bu rakamlar trafik polisinin çağrıldığı, olayın emniyete haber verildiği rakamlardır. Gerçek kaza sayısının bu sayıdan fazla olduğu düşünülmektedir.”
Sürekli kazaların yaşandığı noktalara “Kara nokta” denildiğine dikkat çeken ekip, Kahramanmaraş şehir merkezinde 16 adet kara nokta olduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Bu kara noktalarda kazaları önleme ile ilgili çalışmayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü ortaklaşa yürütmektedir. Biz ise vatandaşlarımızın bu 16 noktada daha dikkatli ve emniyetli araç kullanması için böyle bir çalışma yaptık. Biz, Kahramanmaraş’ta kazaların genelde hep aynı noktalarda olduğunu gözlemledik. Verileri incelediğimizde bunun böyle olduğunu gördük. Temel amacımız bu noktalara karsı farkındalık oluşturmak.” Okuldaki 2 öğrencisiyle beraber projeyi yürüttüklerini belirten Öğretmenler Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Salih Köşgeroğlu, projenin Medya, Emniyet, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları ayağı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Projenin bir ayağı basın! Burada basının da yardımıyla bu noktalarla ilgili vatandaşın bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Emniyet Müdürlüğü ile verileri paylaşıyoruz. Şoförler Odası ile çalışma içerisindeyiz. Sonuçta bu noktalara en çok dikkat etmesi gerekenler şoförler. Kooperatifler gibi şoförlerin bağlı olduğu birimlere üst yazı gönderilmesini sağlıyoruz. Buradaki kara noktalar ile belediyemiz zaten gerekli çalışmayı yapıyor. Biz de buraları gözlemliyoruz. Bu yollardaki eksiklikleri rapor haline getirerek belediyeye sunuyoruz.”
İŞTE KAHRAMANMARAŞ MERKEZDEKİ 16 KARA NOKTA:
Kayseri Çevreyolu Geneli, Kayseri Çevreyolu 2. Km, Kayseri Çevreyolu 4. Km, Kayseri Çevreyolu 5. Km, Kayseri Çevreyolu Ağcalı Kavşağı, Kayseri Çevreyolu Hal Kavşağı, Kayseri Çevreyolu Üniversite Kavşağı, Haydarbey Mahallesi Başkonuş Caddesi Kuzeyden 1. Kavşak, Haydarbey Mahallesi Barbaros Caddesi ile 19. ve 59. Sokak Kavşağı, Gaziantep yolu Ticaret ve Sanayi Odası Kavşağı, Serintepe Talebe Yurdu Kavşağı, Dr. Sait Bulvarı ve H. Ali Özal Caddesi Kavşağı, Karamanlı Kavşağı, Hikmet Kabakcı Caddesi Arslanbey Mesire-Mit Bölgesi, M. Nuri Arıkan Caddesi Yeni Sanayi Sitesi Ana Cadde, Alparslan Türkeş Bulvarı-Osmanca Ali Cad. Kavşağı.