Açığa alınan öğretmenleri neler bekliyor
15 Temmuz darbe girişiminin ardından en çok görevden alınmanın yaşandığı milli eğitimde bekleyiş sürüyor. İstihbarat kaynaklarının edindiği istihbarı bilgilerle Kahramanmaraş'ta açığa alınan 784 öğretmenin üzerine yenilerinin geleceği öğrenildi.
15 Temmuz Darbe girişimiyle ilgili yapılan soruşturma tüm hızıyla sürürken Kahramanmaraş’ta öğretmenlere yönelik yapılan ilk dalga operasyonlarda 784 öğretmen görevden alınmıştı. Görevden alınan öğretmenlerin fetö terör örgütüyle bağlantılarının araştıran emniyet ikinci dalga için ise düğmeye basmaya hazırlanıyor.
Bu arada, açığa alınan personelin çoğunun, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde kapatılan Aktif-Sen'e üye oldukları tespit edildi. FETÖ'ye üyelik, iltisakı veya örgütle irtibatı olanlara ilişkin çalışmalar kapsamında açığa almaların devam edeceği öğrenildi.
Cumhuriyet Savcılarının talimatıyla örgütle bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışan emniyet birimleri, gerekli gördüğü halde açığa alınan 784 Milli Eğitim Müdürlüğü personelini sorgulamaya alacak
Açığa alınan kamu personeli ve öğretmenlerin durumu, yürürlüğe konulan 667 sayılı KHK'nın 4. maddesinde düzenlenmiştir. Bilindiği gibi, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usul ve esaslar, 667 sayılı KHK'da belirlenmiştir.
Bu KHK'nın 4. maddesinde, açığa alınan kamu personeliyle ilgili sürecin nasıl yürütüleceği ele alınmıştır. KHK'deki özel düzenleme nedeniyle, 657 sayılı Kanununda yer alan disiplin soruşturmalarına dair hükümler uygulanmayacaktır. 657'nin uygulanmayacak hükümlerinden birisi de, açığa alınanlar hakkında 10 gün içinde soruşturma yapılacağına dair düzenlemedir.
GÖREVE SON VERME HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞECEK
Açığa alınan memur ve öğretmenlerin hangi durumlar görevine son verileceği, KHK'nın 4. maddesine göre dört durumu sonrasında gerçekleşecektir. Bunlar durumlar şöyle;
1- FETÖ'ye üyeliği,
2- FETÖ'ye mensubiyeti
3- FETÖ'yeiltisakı
4- FETÖ'yle irtibatı
657'e tabi kamu personeli için süreç şu şekilde işleyecektir:
Yukarıda gösterilen kapsama girenlerin durumları, çalıştıkları kurumun en üst yöneticisinin başkanlığında ve Bakanın uygun göreceği kişiler tarafından oluşturulan bir kurulda değerlendirilecek. Bu kurul teklifi ve ilgisine göre ilgili bakan onayıyla kamu görevinden çıkarılacaktır.
Açığa alınan her memur veya öğretmenin görevine son verilmeyeceği de öğrenildi. Memur ve öğretmenlerin durumu, oluşturulacak kurulda değerlendirilecek, kurulun değerlendirmesi sonrasında kamu görevinden çıkarma tedbiri uygulanacak. (ZEKİ DEMİR)