Anıları su bastı
Kahramanmaraş'ta yapılan Adatepe Barajı, Göksun ilçesine bağlı Fındık Mahallesi sakinlerinin anılarını sular altında bıraktı. Mahalleliler artık çadırlarda.
Göksun ilçesine bağlı Fındık Mahallesi, 2013 yılı Aralık ayından itibaren su tutulmaya başlayan Adatepe Barajı’nın oluşturduğu göletin altında kaldı. 1800'lü yılların ortalarında Kafkasya’dan sürgün edilerek Türkiye’ye gelen Çerkezlerin yaşadığı Fındık’ta, yaklaşık 80 aile için yeni bir yerleşim alanı oluşturuldu.
Aşırı yağışlar nedeniyle hızla yükselen baraj suları, kısa sürede Fındık Mahallesi’ne kadar ulaştı. Mahallede yaşayanlar, alelacele tahliye edildi.
Evler sular altında kaldı. Çaresiz kalan Fındıklılar, 2 yıldan beri bitmesini bekledikleri ancak dört duvardan ibaret olan ve bir türlü bitirilemeyen binalara ya da çadırlara sığınmak zorunda kaldılar. Mahalle sakinleri; “Evlerimiz birdenbire suyun altında kaldı. Kurtarabildiğimizi kurtardık. Elektriksiz, susuz, kapısız, penceresiz binalarda yaşam mücadelesi verdik. Kimimiz çadırlarda donma tehlikesi ile baş başa yaşadı. Çocuklarımız perişan oldu. Yol yok, elektrik yok, su yok. Aylarca medeniyetten uzak kaldık ve bugüne çıkmayı başardık” dedi.
YENİ EVLERİMİZ BİTMEK BİLMEDİ
Yeni yaşam alanının inşası bitmeden suların yükseldiğini belirten mahalle sakinleri, “Kafkasya’dan Rusların sürgün ettiği atalarımız kurdu burayı. Burası vatanımız ve yurdumuz oldu. Kim bilir ne hayatlar geldi geçti burada ama hepsi suyun altında kaldı. Yeni evlerimiz bir türlü bitirilemedi. Halen inşaat halinde, yolu, suyu elektriği yok. Ne zaman biteceğini de bilmiyoruz. Birçok mahalle sakini, müteahhitle yaptığı anlaşmayı bozup evini kendisi yapmak zorunda kalıyor. Ne yapsınlar, başlarını sokacak bir evleri olur düşüncesiyle bunu yapıyorlar. İmkanı olmayanlar ise müteahhidin evlerini bitirmesini bekleyecekler. Beklemekten başka da şansları yok. Ya çadırda ya da akrabalarının yanında yaşamaya mecburlar çünkü” diye konuştular.
YETKİLİLER DUYARSIZ
Yetkililerin konuya duyarsız kaldıklarını ifade eden mahalleliler “Kıştan beri ne yaşadığımızı bir Allah biliyor bir de biz biliyoruz. Anlatacak kelime var mı bilmiyoruz? Yetkililer, çığlığımızı duymadı. Bizler burada bir başımıza kaldık. Mutfağı, oturacak odası, tuvaleti, banyosu yok bu evlerin. Bütün malzemelerimiz ortada. Çocuklarımız kapı önünde banyo yapıyor. Biz bu rezilliği yaşarken hiçbir yetkili de bize bir şey söylemiyor. Bizim de söyleyecek bir şeyimiz zaten kalmadı. Devlet burayı 4 yıl önce istimlak etti. Ama yer verilmedi ve 2 yıldır müteahhit inşaatları bitiremedi. Aniden yağışlar artıp da su yükselince evlerimiz su altında kaldı. Çadırda yaşıyoruz. Gündüz sıcak geceleri ise donuyoruz. Kaymakamlıktan ve belediyeden yardım bekliyoruz. İnsanlar zor durumda kaldı. Ramazan ayında halimizi görüyorsunuz. Herkes zor durumda” dediler.