Enerjiyle doluyoruz!

Son yıllarda enerji sektörüne yapılan yatırımlarla beraber bir enerji şehrine dönüşen Kahramanmaraş'a yerli ve yabancı müteşebbislerce Nisan ayı içinde sadece enerji sektörüne 33 milyon 927 bin 356 liralık yatırım gerçekleştirildi.

YATIRIMLARIN TAMAMI ENERJİ SEKTÖRÜNDE!

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2017 yılı 1 Nisan-30 Nisan tarihleri arasında verilen Yatırım Teşvik Belgelerinden Kahramanmaraş’tan 13 müteşebbis yararlandı, 2’sinin başvurusu reddedildi. Yatırım teşvik belgesi alan 13 müteşebbisten 7’si kendi şehrine yatırım yaptı. Firmalardan birisi tekstil, diğerleri ise enerji sektörüne yöneldi. Diyarbakırlı bir firmanın da Kahramanmaraş’ta enerji yatırımıyla beraber, sektöre yapılan toplam yatırım tutarı 33 milyon 927 bin 356 lirayı buldu. Kahramanmaraş’ta enerji sektörüne yapılan yatırımların 2’si şirket eliyle gerçekleşirken; 5 tanesinin girişimci kanalıyla yapılması dikkat çekti. Enerji sektörüne yatırım gerçekleştiren kişi ve işletmeler daha çok devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti desteklerinden yararlanacak.

YATIRIMCILARIN YARISI DİĞER ŞEHİRLERE YÖNELDİ!

Kahramanmaraş’ta yatırım teşvik belgesi alan 13 firmadan 6 tanesi Eskişehir ve Bilecik illerinde enerji sektörüne yöneldi. İki ilde enerji sektörüne yapılan yatırım toplamda 25 milyon 669 bin 291 lirayı buldu. Kahramanmaraş için çok büyük bir kayıp olan bu durumun en ilgi çeken yönü ise 4 yerli şirketin 19 milyon 855 bin 844 lirayı bulan enerji yatırımını Eskişehir’e yapmış olması! Eskişehir’de enerji sektörüne yönelen firmaların tamamı ticari faaliyetlerini Pazarcık’ta yürütüyor. Yatırım Teşvik Belgesi almaya hak kazanan 6 müteşebbis yatırımlarını dışarıya yaparken; Kahramanmaraş’a diğer şehirlerden 1 firma yatırım yaptı. Diyarbakırlı firma olan Ditaş Mermer Madencilik, şehrimize 5 milyon 400 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. 15 kişiyi istihdam etmeyi hedefleyen firma devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indiriminden yararlanabilecek.

Yatırım teşvik belgelerinin verileceği işletmelere ilişkin tebliğ, Resmi Gazete’nin 25 Mayıs’ta 30076 Sayısında yayımlandı. Enerji sektörü ağırlıklı Kahramanmaraş’tan 13 işletme, Yatırım Teşvik Belgesi almaya hak kazandı.

Yerli yatırımlarla; devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi gibi desteklerden faydalanacak olan müteşebbislerin neredeyse tamamı enerji sektörüne yöneldi. Kahramanmaraşlı girişimci Fatma Oluk, 99 MW elektrik enerjisi üretimi için 4 milyon 300 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Yeni yatırımıyla 2 kişiye istihdam sağlayacak olan girişimci, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak. Yine Kahramanmaraşlı bir girişimci olan Ömer Hilmi Karagenç, Yunus Emre Mahallesi’ne 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için 6 milyon 800 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. 2 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Girişimci Elif Taş, Elbistan ilçesinde 99 MW elektrik enerjisi üretimi için 4 milyon 211 bin 016 liralık yatırım gerçekleştirdi. Kadın girişimci yeni yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak. Kahramanmaraşlı bir firma olan Hicret Enerji, 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için 3 milyon 500 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. 2 kişiye istihdam sağlayacak olan firma bu yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak. Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesine 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için 4 milyon 435 bin 340 liralık yatırım gerçekleştiren girişimci Murat Taş, yeni yatırımında devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Kahramanmaraşlı firma Esha Tekstil, dokuma ve giyim sektöründe 1 milyon 150 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Firma bu yatırımıyla devletin sağladığı gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indiriminden yararlanabilecek. 3 kişinin de istihdamına katkı sağlayacak.

YATIRIMCILARIN YARISI DIŞARIYA YÖNELDİ

Kahramanmaraşlı birçok firma Nisan ayında aldıkları Yatırım Teşvik Belgeleriyle diğer şehirlere enerji sektörü ağırlıklı yatırımlar gerçekleştirdi. İşte dışarıya yatırım yapan o firmalar ve yatırım bilgileri: “Bir Kahramanmaraş firması olan Sincan Enerji, 8 MW elektrik enerjisi üretimi için Bilecik’e 2 milyon 800 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Firma bu yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanmaya hak kazandı. Kahramanmaraş firması olan İnform Enerji, 75 MW elektrik enerjisi üretimi için Bilecik’e 3 milyon 013 bin 447 liralık yatırım gerçekleştirdi. 8 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için 2 milyon 942 bin 569 liralık ek yatırımı yine Bilecik’e yapan firma; devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Kahramanmaraşlı firma olan Vezir Enerji, 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için Eskişehir’e 3 milyon 286 bin 825 liralık yatırım gerçekleştirdi. Firma yeni yatırımıyla KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Pazarcıklı firma Şems Enerji, 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için Eskişehir’e 3 milyon 300 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Yine Eskişehir’ 3 milyon 500 bin liralık ek yatırım gerçekleştiren firma yeni yatırımıyla; KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde faaliyet gösteren Zade Enerji, 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi için Eskişehir’e 3 milyon 326 bin 450 liralık yatırım gerçekleştirdi. Devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak olan firma 2 kişinin istihdamına da katkı sağlayacak. Pazarcık’ın Narlı Mahallesi’nde ticari faaliyetini sürdüren SLH Enerji, 990 KW’lık elektrik enerjisi üretimi için Eskişehir’e 3 milyon 500 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Firma, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak.

MARAŞ’TAN 2 FİRMANIN BELGESİ İPTAL EDİLDİ

1 Nisan ile 30 Nisan tarihleri arasında Yatırım Teşvik Belgesi iptal edilen firmalar arasında imalat ve hizmet sektöründe Kahramanmaraş’tan 2 firma bulunuyor. Buhar kazanı imalatı için gerçekleştirdiği 3 milyon 250 bin liralık yatırımda, 12 kişiye istihdamını sağlamayı hedefleyen Element Proje Mühendislik; faiz desteği, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi gibi desteklerden yararlanamayacak. 4 yıldızlı otel için gerçekleştirdiği 16 milyon 434 bin 272 liralık yatırımda 40 kişiye istihdam sağlamayı hedefleyen ARH Otelcilik, faiz desteği, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi gibi desteklerden yararlanamayacak. Element Proje Mühendislik ve ARH Otelcilik’in toplam yatırımı 19 milyon 684 bin 272 lirayı buluyor. (HABER: KENAN ONARAN)