Jandarma tabletli sorguya geçti!

Türk Jandarması gelişen teknoloji ile şahıs sorgulamayı tabletlerle yapmaya başladı. Kısa adı (JEMUS) olan sistem; şahıs, araç, plaka sorgusunda vakit kaybettirmeden kullanıcısına ileri teknoloji sağlıyor.

Son yıllarda gelişen teknolojiyi ileri düzeyde kullanan Türk Jandarması, tablet sorgu ile vatandaşı bekletmeden sorgusunu yapabilecek. Jandarmanın kullandığı (JEMUS) sistemi ise Türkiye’nin en büyük haberleşme sistemi olarak biliniyor.

 Aydın, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya’nın kullandığı bu sitsem önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş ve diğer illerde de kullanılmaya başlanacak.

Konu hakkında yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “Türkiye’nin ilk ve en büyük kamu güvenliği haberleşme projesi olan ve kriptolu telsiz muhaberesinin yanı sıra araç takip sistemi, plâka tanıma sistemi, T.C. kimlik numarası ile şahıs sorgulama ve plâka numarası ile araç sorgulama uygulamalarına sahip olan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS); Asayiş hizmetlerinde,  Doğal afetlere ve toplumsal olaylara müdahalede, Askerî operasyonlarda, karar destek mekanizmalarını ileri teknoloji ile desteklemekte ve Jandarmanın etkinliğinin artmasına katkıda bulunmaktadır. JEMUS’un telli bölümünün altyapısı 2004 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Telsiz bölümünün altyapısının kurulumları Aydın, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya J.Blg.K.lıklarına bağlı İl J.K.lıklarının bulunduğu toplam (27) ilde tamamlanarak, sistem aktif olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Diğer illere yönelik çalışmalara devam edilmekte olup, 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Bilgiye istenilen yer, zaman ve formatta, kesintisiz, güvenilir ve emniyetli bir şekilde ulaşılmaktadır. J.Karakollarından çıkarılan yaya ve motorlu devriyelerin birbirleriyle ve Karakol, İlçe J. ve İl J.K.lığıyla ses ve veri haberleşmesine imkân sağlanmaktadır. Bütün görüşmeler millî kriptolu olarak yapılabilmektedir. Devriyeler el telsizi üzerinden araç ve şahıs sorgulaması yapabilmektedir. Motorlu devriye müdahale araçlarına; araç telsizi, GPS, taşınabilir bilgisayar, fotoğraf makinesi ve yazıcıdan oluşan motorlu devriye teçhizatı montajı yapılarak, kroki ve resim transferi ile kimlik, silâh, araç ve ehliyet sorgulama imkân ve kabiliyeti kazandırılmıştır. Araç plâkalarının otomatik tanınması, çalıntı kayıp araç veri tabanından anlık sorgulanarak, çalıntı araçların bulunması ve çalıntı bilgisi olan araçlar için en yakın Jandarma karakoluna sesli ve görsel ikaz gönderilmesi maksadıyla otoyol gişeleri veya önemli yol kavşakları gibi noktalara Plâka Tanıma Sistemi (PTS) tesis edilmektedir. Müteakip dönemde mevcut el telsizlerinin dışında, yaya ve motosikletli devriye ile J.Komando ve J.Özel Harekât birliklerinin arazideki yerlerinin takip edilebilmesi maksadıyla GPS entegre edilmiş el telsizlerinin kullanılması planlanmaktadır.

İl J.K.lıklarının görev etkinliğini artıracak ve JEMUS’un getirdiği teknolojik imkânlardan azami fayda sağlayacak şekilde yeniden düzenlenen Harekât Merkezlerine, 156 Jandarma İmdat çağrılarına en kısa sürede işlem yapılabilmesine imkân sağlayan yazılım ve donanım tesis edilmiştir. İller birbirleri ile yedeklenerek herhangi bir doğal afet durumunda sistemlerin kesintisiz çalışması sağlanmış, sistemin beka kabiliyeti artırılmıştır” (ZEKİ DEMİR)