Kahramanmaraş'ta bayram telaşı

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala satışlarının istenilen düzeyde olmadığını belirten esnaf temsilcileri, 'Küçük esnaf, alışveriş merkezleri ile rekabet edemiyor' şeklinde konuştular.

Ramazan Bayramı öncesinde Kahramanmaraşlı vatandaşları bayram telaşı sardı. Vatandaşlar, bayramlık şeker ve kolonya satın almak için kapalı çarşıya akın ettiler. Satışlardan memnun olmadıklarını ifade eden esnaf temsilcileri, “Vatandaşlar bayramlık gereksinimlerini almak için alışveriş merkezlerini tercih ediyorlar. Eskiden olduğu gibi kapalı çarşıdan satın almıyorlar. Küçük esnaf, alışveriş merkezleri ile rekabet edemiyor” diye konuştular.

 

“KÜÇÜK ESNAF SAHİPSİZ”

Şeker fiyatlarının geçen yıl ile aynı olduğunu ifade eden Faruk Kazancı “Bilinen marka şekerler 12 TL’ye, normal şekerler ise 5 ile 8 TL arasında satılıyor. Toptan satış yapan alışveriş merkezleri bile kilo kilo bayramlık şeker satışı yapıyorlar. Devletin alışveriş merkezleri ile rekabet edemeyen küçük esnafları koruması gerekiyor” diye konuştu.

 

“BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI”

Çarşıda bayram telaşı olmadığını dile getiren Emre Akdoğan “Beklediğimiz bayram kalabalığı olmadı. Bayram şekerinin kilosunun 12 TL’den satıyoruz. Fiyatlarda değişme olmadı, geçen yıl ile aynı fiyatlardan satış yapıyoruz. Pek çok ürün satışı yapmamıza rağmen sadece bayramlık şeker satabiliyoruz. Vatandaşların büyük alışveriş merkezlerini tercih etmelerinden dolayı pazara az sayıda alıcı geliyor” şeklinde konuştu.

 

“SATIŞLAR ARTACAKTIR”

Seçim etkisiyle Ramazan ayında iş yapamadıklarını belirten Ali Turna “Bayram için kolonya satışları yeni yeni başlıyor. Vatandaşların erkenden bayram alışverişlerine başlamalarını bekliyoruz. Genelde vatandaşlar bayram alışverişlerine arife gününde çıkıyorlar. Bayrama yaklaştığımız şu günlerde daha fazla artacağını düşünüyorum. Şuanda 5 TL ile 18 TL arasında kolonya satışı yapıyoruz. Vatandaşlarımıza önerim kaliteli kolonyaları satın almaları” diye konuştu.

 

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, bayramlık alışveriş planlarının yapıldığı bugünlerde tüketicilerden, bütçesine uygun, güvenli gıda ve giysi konusunda seçici olmalarını istiyorlar.

Üretim izni olan ve ilgili bakanlıkça denetlenen gıdaların tercih edilmesini vurgulayan uzmanlar, "Tüketicilerin, gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri son derece önemlidir. Giysi ve ayakkabı seçimi konusunda da aynı titizliğin gösterilmesi gerekir. Özellikle çocuk ayakkabılarına dikkat edilmelidir. Albenisi olan parlak renkler seçilmemelidir. Zira bu tür ürünlerin riskli olmaları muhtemeldir.Bayram alışverişlerinde özellikle şekerleme türleri ve kolonyalara dikkat edilmesi, güvenli, kaliteli, etiketi olan markaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aldığımız şeyler az ama güvenli ve sağlıklı olsun. Dayanıklı tüketim mallarında garanti belgesi, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu ve satış sonrası servis hizmetleri olan markaların tercih edilmesi gerekir. Ayrıca kaliteli ve uygun fiyatla satılan yerli mallar tercih edilmelidir. Memleket malını tercih etmek bilinçli bir tüketicinin asli görevidir. İhtiyaçların karşılanması için kredi kartına yüklenilmemelidir. Kredi kartlarının akdi ve gecikme faizleri son derece yüksektir. Tüketici, gücünü aşan oranda kredi kartıyla borçlanıp takibe giren kartzede kervanına katılmamalıdır. Bayram kredisine ihtiyaç duyuluyorsa, mutlaka bir araştırma yapılmalı ve tüketici kararını ona göre vermelidir. Sadece faiz oranları yanıltıcı olabilir."şeklinde vatandaşa uyarılarda bulunuyorlar. (GÖKHAN DÖKÜCÜ)