Kalli: Kitap Fuarı büyük bir fırsattır

Bu sene 4'üncüsü gerçekleştirilen Kitap ve Kültür Fuarına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Yazar Mustafa Kalli, kitap fuarlarının; kitapseverlerin kitaplarla ve yazarlarla buluşması adına büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Kalli, “Ben çeşitli fuarlara katıldım. İstanbul’da öğretmenlik yaptığım için öğrencilerimizi TÜYAP fuarına götürürdük ve oradaki fuarlara katılırdık. Beyazıt’taki fuarlara katıldık ve buradaki fuarlar da nerdeyse onlar ayarında fuardır. Binlerce eserin ve 100’lerce yazarın 100’lerce yayınevinin katıldığı bu fuarlar gün geçtikçe her sene çoğalıyor, artıyor.

 İlgi artıyor ve okuyucular yazarlarla kitaplarla buluşuyorlar. Yüz yüze canlı olarak kafalarına takılanı soruyorlar öğreniyorlar ve dışardan Türkiye çapında, dünya çapında yazarlar geliyor. Onlarla tanışıyorlar resim çektiriyorlar onlarla sohbet ediyorlar” dedi.

Herkesin günde 1 gazete, haftada bir dergi, ayda  en az 1 kitap okuması gerektiğini belirten Eğitimci Yazar Mustafa Kalli, kitap okumanın ayrıcalık olduğunu söyledi.

Kalli, kitapve kültür fuarına ilişkin şöyle konuştu: “Kitap okumak insana bilgi öğretir. Kitap okumak insana hoşgörüyü öğretir, insanlığı öğretir ve başarıyı öğretir. Kitapsız yaşamak bilgisizliktir. Eskiden okuma yazma olmayan devirlere cahiliye devri denirdi. Bizim Türkiye’de kitap okuma oranı çok düşük. Geçenlerde bir araştırmada okumuştum. Japonlarda kişi başına yıllık ortalama okunan kitap sayısı 26, Avrupa’da 16 ve Türkiye’de de 6 kişi bir kitap okuyormuş. Tabi bu yetersiz. Bunu artırmak için kitap fuarları ondan sonra tanıtıcı şeyler okumayı sevdirici okuma günleri yapılsa çok iyi olur. Büyükşehir Belediyesi bu fuarları açarak çok büyük hizmetler ediyor teşekkür ederiz. Öğrenciler geliyor, okullarda servisler konulmuş. Biraz ilkokul çocukları geliyorlar işte sırayla gidiyorlar. Öğretmenleri diyor ki bak geç bak geç zamanları sınırlı. Yani kitapları bakarak inceleyerek gitmekte fayda vardır. Kitaplarla tanışmada fayda vardır. Kitap kokusu almada fayda vardır. Bir okuyucu da gelmiş diyor ki kitapların ismine bakarak gezmek kitap okumak gibidir diyor. Bende dedim ki o zaman birkaç tur at o zaman çok kitap okumuş gibi olursun. Fakat buradaki kitapları almak eve götürmek ondan sonra orda değerlendirmek okumak daha iyi olur.”

Günümüzde en iyi arkadaşın kitap olduğunu ve kitapların insanları aldatmadığını ifade eden Yazar Mustafa Kalli, şu açıklamalarda bulundu: “Kitaplar, dedikodu yapmazlar, doğruyu öğretirler, o kitaplar canı sıkıldığı zaman insana yön verir, insanı teselli eder, insanı yönlendirir. Bir arkadaşa sormuştuk neden okuyorsun diye! Kendi fikrimi sömürtmemek için okuyorum, demişti. İnsanlar tabi okuyarak bilgi sahibi olur ve tabi çok kitap okumak kitabın kritiğini yapacak seviyeye gelir. Tabi kitap okurken de manava markete bakkala gidiyoruz. Aldığımız sebzenin iyisini seçiyoruz, çürüğünü falan atıyoruz. Kitaplar da aynı onun gibi hepsi iyidir; ama yine yazarları kitapları tanımak onları da seçici davranmak gerekiyor. Çünkü o kitaplar bizlere hayat veriyor.  Kitap hayattır deniliyor. Bu sene kitap bu arada ki perdeleri kaldırmışlar güzel olmuş yani baştan uca kadar görünüyor, yayın evleri görünüyor. Ferah olmuş. Sıkıcı değil ilk günlerde katılım biraz zayıf oldu ama ikinci gün kitap fuarı açılışı olduğundan kalabalık oldu. Onu telafi etti ve tabi ki gün geçtikçe ziyaretçiler artıyor ve kitapla buluşuyorlar. Kitap alıyorlar herkes elinde çantası kitap almış ve zaten dışarıya giderken elinde ki şeye bakmak lazım. Poşetler var mı kitap var mı kitap almış mı oradan da tanıyabiliriz. Kişinin ne için ziyareti olduğunu oradan da anlayabiliriz. Bu bakımdan tabi bu fuarlar çok faydalı. Hem yazarlar kitapevleri, yayınevleri bakımından faydalı. Çünkü kitaplarını okuyucuyla buluşturuyor onlara faydalı oluyor. Hem de okuyucu köyden Beldeden geliyorlar ve Türkiye’de ki yazarlarla kitaplarla tanışıyorlar. Yani bu bir fırsattır. Fırsatlar çok nadir ele geçer. Fırsatı değerlendirmek lazım. Herkesin evinde bir kitaplığı olması gerekir. Tabi kitap şık içinde kitap alınmaz. Kitap kendisini okutmak ister. Kitap tozlanmak için değil okunmak için alınmalıdır ve en büyük hediyede kitap olmalıdır. Arkadaşlarımıza herhangi bir törende kitap hediye etmek gerçi alışılmadı ama bu esas alınmalıdır. Kitap hediye edilmelidir. Başka bir şey yerine kitap hediye edilmelidir. En güzel hediye kitaptır.”