Kanser erken teşhis edilebilir

Kahramanmaraş'a üçüncü Kanser Erken Teşhis ve Tarama merkezi açıldı. İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz basın mensupları ile bir araya gelerek KETEM'in tanıtımını yaptı. Burayı vatandaşların hizmetine sunduklarını belirtti.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın da destekleriyle artık cumartesi günleri de Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleriz vatandaşlarımızın hizmetine açılmıştır. Sizin de bildiğiniz gibi iki tane KETEM’imiz var bunlardan biri Yürük Selim Devlet hastanesi karşısında diğeri ise Elbistan ilçemizde bulunmaktadır. Buna bir tane daha KETEM ekledik. Bunu kanser hastalarımıza değer ve önem verdiğimiz için yapıyoruz" dedi.

Kanser erken teşhisle bir ölüm nedeni olmaktan çıkıyor. Halkımızın sağlığına önem veriyoruz ve bu nedenle üçüncü bir erken teşhis merkezini açtık, diyen Öksüz, ''Buralarda çeşitli kanser  türlerinin taramaları yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kolon kanseri halk arasında da kalın bağırsak kanseri dediğimiz bir kanser türüdür. Özellikle 50 ile 70 yaş arasında hem bayanlarda hem de erkeklerde taranması gereken bir türdür ve erken teşhisi çok önemli olduğu için vatandaşlarımızı 2 yılda bir taramalara gelmelerini istiyoruz. Diğer bir kanser türü ise halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen bizim ise Selvis kanseri dediğimiz bir türdür. Son zamanlarda bayanlarımızda sıklıkla görülüyor. Bunun içinde bu kanser türü 5 yılda bir taranması gerekmektedir. Bir diğeri ise bayanlarda özellikle görülen meme kanseri türü vardır'' dedi ve Bunun 40 ile 70 yaş arasında görülmekte  olduğunu belirtti.

Mamografi cihazlarının son sistem olduğunu söyleyen Öksüz,  ''Her 2 yılda bir 40 yaşının üstündeki bayanların taramadan geçmesinin gerekliliğinden bahsetti.

''Biz bu konuda halkımıza daha iyi hizmet verebilmek için hafta sonları da merkezimizi açıyoruz. Eğer talep olursa ilçelerden grup şeklinde gelmek isteyenleri, taşıma yoluyla buraya getireceğiz. Ben bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza hem bayanlara hem erkeklere buradan sesleniyorum KETEM de hafta sonları da hizmet vermekteyiz ve onları  buraya davet ediyoruz. Önlenebilir bir ölüm nedeni tıbbın gelişmesiyle kanser türlerini reddetmek ve bunlarla mücadele etmek istiyoruz.  Ve erken teşhis hayat kurtarır diyoruz.''

Burada randevu sistemi olacak mı, yoksa direk gelinebilecek mi sorusu üzerine Öksüz şöyle cevap verdi, ''Burası hep açık buraya hep gelebilirler. Toplu da gelebilirler. Randevu sistemi de oluşturabiliriz. Ama şunu söyleyebilirim gelen vatandaşlarımızı bekletmiyoruz. Yani mesai kavramı gözetmiyoruz.''

Bu hastalıktan şüphelenen herkes buraya gelebilir mi?

''Tabi gelebilirler.  Biz insanlar olarak vücudumuzdan gelen sinyallere dikkat etmeliyiz. Kendini yorgun hisseden, kilo kaybeden, belirgin değişiklerin olduğunu hisseden vatandaşlarımız buraya gelebilirler.

Erken teşhis de hedeflerimiz daha yüksekte. Burada bulunan makinemiz çok hassas ve vatandaşlarımıza bir zararı yoktur.  Cihazımız yeni bir cihaz Doğukentte de bu cihazdan kısa süre içinde koyacağız. Aile hekimlerimiz de bu tarama mevzusunda erken teşhis açısından yardımcı olsunlar.''