"Krediler zaruri ihtiyaçlara kullanıldı"

Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler Şekerciler Ve Kantinciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, 2017 yılında küçük esnafların ekonomik olarak zorlandığını söyledi.

2017 yılında küçük esnaflara verilen kredilerin can suyu olduğunu belirten Başkan Özsoy, “50 bin TL’ye kadar faizsiz krediden esnaflarımız faydalandı. Ama bazı esnaflarımız bu destekleri aldıklarında zaruri harcamalarda bulundular. Krediyi geri ödemeyecekmiş gibi kullandılar” dedi.

 

“Yeni Yılda Yeni Teşvikler Olacak”

15 Temmuz darbe girişiminden sonra piyasada daralmanın devam ettiğini kaydeden Özsoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılında küçük esnaf zorlandı. Yeni yıldan umutluyuz, inşallah iyi geçeceğini düşünüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimlerinden sonra piyasadaki daralma devam ediyor. Yeni yılda yeni teşvikler olacak. 200 bin TL’ye kadar teşviklerin olacağını düşünüyoruz.  Dükkânında kiralık olarak kullanan esnafa devletimiz 10 yıllığına orayı alması için seçenek sunuluyor. Esnaflarımız kira öder gibi dükkanını alabilecek. Bu bazı küçük esnaflarımız için gerçekten güzel oldu. Diğer yandan ticari araç alımında kolaylıklar oldu. Esnaflarımızın önü bu tür teşviklerle açılmış oldu. Devletimiz büyük, her zaman esnaf için babadır. Evlatta hiçbir zaman az ile yetinmez babadan para ister. 50 bin TL’ye kadar faizsiz krediden esnaflarımız faydalandı. Ama bazı esnaflarımız bu destekleri aldıklarında zaruri harcamalarda bulundular. Krediyi geri ödemeyecekmiş gibi kullandılar. 2018 yılında ise ödemeler başlayacak, bakalım kaç kişi bu taksitlerini ödeyecek.”

 

“Ulusal Marketlere Çözüm Üretilmesi Gerekiyor”

Her mahallede ulusal alış veriş merkezleri açılmaya başladığını ve buna devletin bir düzenleme getirmesi gerektiğini savunan Şeref Özsoy şunları söyledi: “Bu ulusal marketlerin erken saatte açılıp, akşam erken saatte kapanması lazım. Her mahalleye bir bakkal lazım, mahallelerimize küçük esnaflar lazım. Bunlar bir mahallenin olmazsa olmazlarıdır. Küçük esnaflarımıza birlikte 5 kişi 3 kişi bir araya gelip büyük marketler bizlerde açalım önerisinde bulunuyorum. Bu memleket bizim ulusal marketler yerine bizler açalım. Yerel esnaflar büyük alışveriş merkezleri açsınlar.  2018 yılının 2017 yılından daha iyi geçeceğini umuyoruz. Bizlerde yeni göreve seçildik, karşımıza aday çıkmadı bizler bu göreve layık gördüler.  Bizim her zamankinden çok görevimize sarılmamız lazım. Gece gündüz demende görevimize devam edeceğiz.”