Mahalle aralarına fabrika kurmayın
Türkiye'nin sayılı holdingleri arasında bulunan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz mahalle aralarına artık tesislerin kurulmaması gerektiğini, hem rekabet gücünün artması hem de şehrin imarı yönünden yatırımların OSB'lere kurulması gerektiğini söyledi.
Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin tanıtım toplantısında konuşan Öksüz, Kahramanmaraş’a fabrika kuran ilk sanayicilerden biri olduğunu hatırlatarak, zamanında buldukları yerlere fabrika kurduklarını zaman içerisinde bunun yanlış olduğunu anladığını itiraf etti. Yeni yatırımcıları bu yanlışa düşmemeleri konusunda uyaran Öksüz Organize Sanayi Bölgelerinin yatırımcılar arasında çok önemli olduğunu söyledi. Öksüz; “Biz Kahramanmaraş olarak geçmişte bu işi çok ihmal ettik. Bir çok yerde görüyorum her ilçede bir OSB var. Yatırımcımız daha erken davrandı, bizler Kahramanmaraş’ta ilk sanayi işine giren sanayicileriz. Alt yapılarımızı kendimiz yaptık, bulduğumuz yerlere fabrikalar kurduk. OSB’yle tanışınca OSB’nin önemini avantajlarını anladık. Bazı şeyleri insanlar yaşayınca anlıyor. Bundan sonra OSB’lerin dışında hiçbir sanayi yatırımı yapılmamalı diye düşünüyorum. Bu sizin rekabet gücünüzü de çok etkileyecek. Bir kere enerji daha çok ucuz, altyapı hazır, belediyenin prosedürleri ile uğraşmıyorsunuz, her şey pratik bir şekilde hallediyorsunuz. Toplu olarak buhar üretimleri, eğitim merkezleri yapılabilinir
MAHALLE ARALARINA FABRİKA KURULMAMALI
Artık mahalle aralarında fabrika yapmamalıyız, bu şehrimizin imar gelişimi için de çok önemli. Hepimizin sanayi tesisleri olsun, makinelilerimiz zaman içerisinde eskiyor, teknolojide geride kalıyor. Yeni makineleri, yeni yatırımları sakın ola ki eski fabrikalarınıza getirmeyin. Komlple yeni vizyonla yeni teknoloji ile OSB’ye yatırım yapın rekabet gücünüzü geliştirir. Büyük projelere tek başınıza maddi gücünüz yetmiyorsa, anlaşabileceğiniz arkadaşlarınızla, çevrenizle, gücünüzü birleştirin, aklınızı birleştirin ve rekabet gücünüzü artırın. Bir ürünü kim daha ucuza kaliteli yaparsa o ayakta kalır. Maalesef mevcut ekonomi sistem çok acımazsız. Dolayısıyla her gün rekabet gücünüzü ölçmeniz gerekiyor. Sanayici hem korkak olmamalı hem de hayalperest olmamalı.
KAHRAMANMARAŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Yeni OSB Kahramanmaraş için çok önemli bir proje, bununla da kalmamalıyız hemen arkasından yeni OSB içinde teşebbüsleri sürdürmeliyiz. OSB’lerdeki yatırımlar için elektrik yüzde 10-15 daha ucuz, şuanda eski gibi hiçbir iş para kazandırmıyor. Bu işe ilk girdiğimizde Avrupa’nın en eski makinesini söküp getiren iplikçi de para kazanıyordu. Yeni kuranda kazanıyordu eskisi de kazanıyordu. Şimdi diğer sektörlerde de karlar o kadar düşük. Verimlilik çok önemli ve bu verimlilikle OSB’lere yatırım yapmalıyız.Kahramanmaraş olarak farlı coğrafi yapıya sahibiz. Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz, dağlarımız tam dağ, ovalarımız tam ova. Sanayi bölgeleri için elverişle arazilerimiz yok. Dağların etekleri bile çok yüksek meyiller çıkartıyor. OSB yapmak için kolay kolay yer bulamıyoruz.
GÜCÜNÜZÜ AKLINIZI FİKRİNİZİ BİRLEŞTİRİN
Ciddi yatırımcıysanız küçük yer almayın, vizyon olarak geniş düşünün. Eğer gücünüz yetmiyorsa yanınıza mutlaka bir ortak alın. Siz ortakla anlaşamıyorsanız yarın çocuklarınız bir birleriyle de anlaşamaz, geriden gelenler de bir biriyle anlaşamaz. Ama kurallara, kanuna hakka hukuka uyarsanız herkesle anlaşırsınız. Bu kültürü geliştirmemiz lazım, aslında bu kültür bencilliğimizden geliyor, bu kültür ne kanunlarımız da ne de dinimizde var. İkinci ortağın üçüncü ortağı yüce Mevla’dır. Bunu unutmamak lazım.”
KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ / ZEKİ DEMİR