Maraş'ın rengi değişmeyecek!
Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, 1 Kasım'da yapılacak olan Milletvekilliği seçimlerine ilişkin Kahramanmaraş'ta ilk anketi yaptı. Anketten çok çarpıcı sonuçlar çıktı.
7 Haziran seçimlerinde yaptığı başarılı araştırmalarıyla, Kahramanmaraş’ın seçim sonuçlarını yüzde 100 tutturan Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin, Ağustos 2015 Gündem Araştırması sonuçlarına göre; Kahramanmaraş halkının yüzde 81’i, Kasım 2015 genel seçimlerinde oy vereceği partiyi değiştirmeyeceği kanaatini ifade etti.
MARAŞ’IN YÜZDE 81’İNİN OYU DEĞİŞTİRMEYECEK
Siyasi partilerde 26. Dönem Milletvekilliği için aday adaylığı sürecinin başladığı şu günlerde gözler erken seçime kilitlenmişken; Kahramanmaraş’ın ilk kamuoyu araştırma şirketi olan Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, 7 Haziran’da yapılan seçimlerinden sonraki süreci değerlendiren hem de 1 Kasım’da yapılacak olan erken seçime ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı. Ankete göre; Kahramanmaraş halkının yüzde 81’i Kasım 2015 genel seçimlerinde oy vereceği partiyi değiştirmeyeceği kanaatinde. Yüzde 14’lük kesim ise oyunun rengini değiştireceğini ifade ederken; oyunu değiştirip değiştirmeyeceğinin kararını vermeyenler ise yüzde 5’te kaldı. Bu sonuçların ışığında mecliste farklı bir tablonun çıkması; ancak seçmenin oy verme davranışında değişikliğe gitmesi ile mümkün olabilecek.
MARAŞ’IN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI DEĞİŞMELİ
Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin Kahramanmaraş halkına yönelttiği, “Oy verdiğiniz partinin Kahramanmaraş’taki milletvekili adaylarının değişmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 43’lük bir kesim “Evet” dedi. Kahramanmaraş’ta hem seçim öncesinde hem de seçimlerden sonra en çok tartışılan konuların başında, aday gösterilen isimlerin uygun olup olmadığı meselesiydi. Birçok gazeteci ve yazar başta olmak üzere toplumun farklı katmanları milletvekili aday listelerinden dolayı memnuniyetsizliğini ifade ediyordu. Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, halkın gösterilen adaylardan memnuniyeti ölçmek için adayların, değişip değişmemesi gerektiğini sordu. Soruya cevap veren Kahramanmaraşlı seçmenin yüzde 43’lük kısmı, mevcut milletvekillerinin değişmesi gerektiğini ifade etti. Mevcut milletvekillerinin değişmesini isteyenlerin oranının yüzde 43 çıkması, siyasi partilerin aday belirlemede yeterince halka sormadığı sonucu ortaya çıktı.
7 Haziran seçimlerinin ardından siyasi partiler arasında, koalisyon arayışının olumsuz sonuçlanması, erken seçime gitme zorunluluğunu oluşturmuştu. Peki, 1 Kasım’da yapılacak olan genel seçimlerde Meclis’te aynı aritmetik tablo çıkarsa ne olacak? Bu soruda Kahramanmaraş seçmeninin 1 Kasım seçimlerinde oy verdiği partiyi ne oranda değiştirip değiştirmeyeceği ölçülmeye çalışıldı. Yapılan araştırmada Kahramanmaraş’ın yüzde 81’i oy verdiği partiyi değiştirmeyeceğini söyledi.
Meclisteki tablo değişecek!
Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin gerçekleştirdiği Ağustos 2015 Gündem Araştırmasında vatandaşa, “Yeni yapılacak seçimde, partilerin oy oranı açısından farklı bir tablo çıkacağını düşünüyor musunuz?” sorusunu sordu. Sonuçlara göre; Kahramanmaraş halkının yüzde 77’si Kasım 2015 genel seçimlerinde Meclis’te farklı bir aritmetik beklediği kanaatini ortaya koydu. Halkın yüzde 17’si ise tablonun değişmeyeceğini düşünüyor. Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin bu soruya ilişkin yorumu ise “Bu rakamlar bize haklımızın seçimlerden sonra toplumsal meşruiyete sahip bir hükümeti arzuladığını göstermektedir. Sonuç ne olursa olsun, ülkemizin güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğu açıktır” şeklinde oldu.
Koalisyon hükümetinin kurulamamasının sorumlusu kim?
7 Haziran seçimlerinden sonra ülke gündeminde en çok konuşulan konulardan birisi de koalisyon kurulamamasının sorumlusunu bulmaya yönelikti. Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, konuya açıklık getirmek için anket sorularının arasına; “Koalisyon Hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak kimi görüyorsunuz?” sorusunu da ekledi. Araştırma sonucuna göre Kahramanmaraş halkının yüzde 33’ü, koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak MHP’yi gösterdi. Sonuçlarda dikkat çekici bir başka husus ise Kahramanmaraş halkının yüzde 19’a yakın kısmı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon kurulmasına engel olduğunu söyledi. Ankete katılanlardan yüzde16’sı koalisyon kurulamamasında AK Parti’yi sorumlu tutarken; yüzde 12’si CHP’yi, yaklaşık yüzde 12’si de HDP’yi sorumlu gösterdi. Koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak yüzde 8’lik bir kısım ise daha başka faktörlerin etkili olduğu kanaatini paylaştı. Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, sorunun hazırlanmasıyla ilgili şu bilgileri aktardı: “Bilindiği üzere 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimlerinin sonucunda TBMM uzunca bir aradan sonra dört partili bir durumla karşı karşıya kalmıştı. Meclis’te oluşan bu aritmetik ile hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek sayıya ulaşamamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümet kurma görevini AK Parti genel başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na vermişti. Davutoğlu, CHP ile uzun süren görüşmeler yapmış ve yapılan görüşmelerden bir koalisyon çıkmamıştı. Davutoğlu, MHP’nin kapısını da çalmış fakat bu görüşmelerden de bir sonuç çıkmamıştı. Araştırmamızın bu sorusunda Kahramanmaraş halkının koalisyon hükümeti kurulamamasında kimi sorumlu gördüğünü ölçmeye çalıştık. Bu sorunun seçeneklerine partilerden farklı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismini de ekledik. Acaba bazı siyasal aktörlerin iddia ettikleri gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu koalisyonun kurulamamasında bir sorumluluğu var mıydı?”
En popüler vekil: Mahir Ünal
Ağustos 2015 Gündem Araştırması’nda, Kahramanmaraş’ın en popüler vekili de belirlendi. Araştırma kapsamında görüşülen kişilere, ilimiz milletvekillerinden hangilerinin adını bildikleri soruldu. Sonuçlara göre; Kahramanmaraş’ın en çok tanınan vekili; birinci sırada Mahir Ünal, ikinci sırada Veysi Kaynak ve üçüncü sırada Sevde Bayazıt Kaçar oldu.
Türkiye’nin en önemli sorunu terör!
7 Haziran seçimlerinin ardından tırmanan terör olayları da vatandaşa soruldu. Kahramanmaraş halkının yüzde 60 gibi büyük bir kısmı, ülkemizin çözülmesi gereken en önemli sorunu olarak terörü görüyor. Kahramanmaraş halkının yüzde 12’ye yakın kısmı eğitimi, yüzde 8’e yakın kısmı paralel yapı sorununu, yüzde 8’lik kısmı işsizliği, yüzde 7’ye yakın kısmı rüşvet ile yolsuzluğu ve yüzde 5’lik kısmı ise diğer ekonomik sorunları çözülmesi gereken en önemli sorun olarak ifade etti.
Çözüm sürecinde PKK güçlendi
Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin anket sonuçlarına göre; Kahramanmaraş halkının yüzde 77 gibi büyük bir kısmı çözüm sürecinde eli kanlı terör örgütü PKK’nın güçlendiğini belirtti. Yüzde 19’a yakın kısmı ise terör örgütü PKK’nın güçlenmediği fikrini paylaştı.
Selim Işık: Araştırmalarımızda tarafsızlık avantajımızdır!
Ağustos 2015 Gündem Araştırması’nın sonuçlarına ilişkin bilgi veren Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi Kurucusu Selim Işık, araştırmalarında tarafsızlık ve yansızlığı en önemli avantaj olarak gördüğünü kaydederek; gündem araştırmasına yönelik paylaştığı raporda; “Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, kamuoyunu yani halkın kanaatlerini karar alıcıların ve uygulayıcıların meşruiyetini sürdüren önemli bir faktör olarak görmektedir. Aynı zamanda kamuoyu özellikle kamusal hizmetler veren kurumlar için halk tarafından yapılan bir denetim türüdür. Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi olarak halkın kanaatlerinin etkin bir biçimde karar mekanizmalarına yansıması gerektiğinden hareketle kamuoyu araştırmalarına devam etmektedir. ‘Ağustos 2015 Gündem Araştırması’ adıyla yapılan bu kamuoyu araştırması ülkemizin sıcak gündemine ilişkin önemli olduğuna inandığımız birçok sorunun cevabını veriyor” dedi. Aksi belirtilmediği müddetçe, paylaştığı raporda yer alan tüm tespit ve yorumların, araştırma sonucunda ortaya çıkan grafiklerin açıklamasından ibaret olduğunu aktaran Işık, sonuçlara şahsi kanaatlerinin yansımadığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Ağustos 2015 Gündem Araştırması’nda evrenimizi (yani genelleme yaptığımız lokasyon) Kahramanmaraş’ın tümü olarak belirledik. Örneklemimizi ise bu evreni (Kahramanmaraş’ı) temsil etme kabiliyeti sağlayacak şekilde seçmeye çalıştık. Araştırmamız Kahramanmaraşlı seçmen kitlesi üzerinde yapılmıştır. Rassal örnekleme tekniğinden faydalanılmıştır. Kahramanmaraş’ın toplam nüfusu yaklaşık 1.100.000 iken seçmen sayısı 7 Haziran 2015 seçimlerinde yaklaşık 685.000 olarak kaydedilmiştir. Araştırmamızda örneklemi seçmen sayısı olan 685 bini temel alarak bin 110 kişi olarak tespit ettik. Ağustos 2015 Gündem Araştırması Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinin tümünde seçmen nüfusun oranlarına uygun olarak yapılmıştır. Ağustos 2015 Gündem Araştırması’nda bilimsel araştırmaların en güveniliri olan yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Yüz yüze görüşme tekniği diğer tüm anket tekniklerinden daha maliyetli olmasına karşın en güvenilir anket tekniğidir. Araştırma sonuçlarımızın gerçeğe en yakın çıkması için Marpoll olarak maliyetine rağmen yüz yüze görüşme tekniğini kullanmaktayız.”