Nefes almaya başladılar!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başlattığı nefes kredisine Kahramanmaraş'tan başvurular başladı. 5 milyon TL kullanacak Kahramanmaraşlı KOBİ'ler çarkları döndürerek ekonomiye can suyu olmaya devam edecek.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının 500 bin TL’sinin üstüne 10 katı koyan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 5 Milyon TL’yi Kahramanmaraşlı KOBİ’lerin kullanımına açtı. Şartları tutan KOBİ’ler Denizbank ve Ziraat Bankasından kredilerini çekerek ekonomi çarkına tekrar dahil oldu.

Konu hakkında bir açıklama yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun: “Global ölçekte yaşanan parasal ve ekonomik daralmanın yanında FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişimi ile birlikte artan faiz ve döviz kuru sorunları ülkemiz KOBİ’lerini olumsuz etkilemiş ve finansmana erişimi zorlaştırmıştır.

KOBİ’lerimizin üzerindeki yüksek faiz baskısını azaltmak, finansal daralmayı ortadan kaldırmak ve ticari hareketlilik sağlamak amacıyla, oda ve borsaların katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde Nefes Kredisi adı altında yeni bir finansal kaynak oluşturulmuştur.

Odamız üyelerinin kullanımına sunulmak üzere katkı sağladığımız bu kaynak, düşük faiz oranı ile işletmelerimizin nakit sorunlarına çare olacaktır.

T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank aracılığı üyelerimize sunulacak olan bu kredinin;

Vadesi: 12 ay (vadenin kısaltılması veya uzatılması mümkün değildir)

Ödeme şekli: Aylık eşit taksit

Brüt faiz oranı: Aylık %0,825   Yıllık %9,90

Kredi azami limiti: 100 Bin TL’dir.

Başvuru yapabilecekler: KOBİ’ler (Yıllık cirosu 40 Milyon TL’nin altında olan ve çalışan sayısı 250’den az olan her sektördeki firmalar)

Bankalar tarafından masraf olarak talep edilecek 250 TL ve Hazine Müsteşarlığı’nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyon dışında üyelerimizden herhangi bir masraf veya komisyon talep etmeyecektir.

TOBB Nefes Kredisi’nde Kredi Garanti Fonu (KGF) KOBİ’lere %85 oranında kefalet sağlayacaktır.  KOBİ niteliğindeki üyelerimiz, TOBB Nefes Kredisi’ne başvurabilmek için öncelikle Odamızdan ‘TOBB Nefes Kredisi İçindir’ ibareli faaliyet belgesi alacaktır.

Daha sonra üyelerimiz Ziraat Bankası ve Denizbank’ın herhangi bir şubesine giderek bankanın talep edeceği kredi evrakları ile müracaat edecektir. Bankaların ve KGF’nin yapacağı değerlendirme sonucu olumlu çıkması durumunda TOBB Nefes Kredisi kullandırılacaktır.  TOBB Nefes Kredisi her bir üyemiz için 1 kez kullandırılacaktır. TOBB Nefes Kredisi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapaması için kullandırılamayacaktır.  Kredi değerlendirme sürecinde TOBB, Oda veya Borsaların herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.  KOBİ’lerimizin faaliyetlerinde onlara destek niteliğindeki bu kredi kampanyasının ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” 

 

ÖZEL SEKTÖR KATKISI

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, proje ile KOBİ’lerin yüksek faiz baskısından bir nebze olsun kurtularak, nefes alacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu projeyi himayesine alarak destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile proje ortakları Denizbank, Ziraat Bankası ve Kredi Garanti Fonu’na teşekkür etti. Projeye ilişkin bilgi veren TOBB Başkanı, TOBB’a bağlı 81 İl’deki Oda ve Borsaların bu projede büyük bir inisiyatif üstlendiklerini belirtirken, “Onların da destekleriyle 1 milyar TL olarak başlayan projemiz 5 milyar TL’lik kredi hacmine ulaştı. Reel sektör ile finans sektörü birlikte el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olacak bir mekanizma geliştirdik. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk” dedi. Hisarcıklıoğlu, 2-3 ay içinde 70-80 bin KOBİ’nin derdine derman olacaklarını söyledi.

 

5 MİLYAR DEĞİL 10 MİLYAR OLSUN

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi” projesine ilişkin, “TOBB ile paketin genişletilme şansı var. Kredi Garanti Fonu ‘5’i (milyar lira) 10 yapalım’ der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de ‘tamam’ deriz” dedi. Ateş, “KOBİ’ler proje üreten kuruluşlar olmalarına karşın, işletme sermayelerinin olmaması ve banka kredilerine erişememeleri bir açmazdır. Sektör olarak birçok hizmet götürüyoruz, ama yine de şu ana kadar bankacılığın KOBİ’ler için yaptıkları yetersiz” dedi.