Odun-Kömür doğalgaza yenildi

Kahramanmaraş'ta doğalgaz kullanımının artması, odun kömür esnaflarını kan ağlattı.

Hemen hemen Kahramanmaraş’ın her bölgesine uzanan doğalgaz hatları ve vatandaşların doğalgaz kullanımının artması odun kömür esnafını kara kara düşündürüyor. 25 yıldır odun kömür esnaflığı yapan Mustafa Akdere, “Odun kömür satışları doğal gazın gelmesi ve farklı ısınma sistemlerinden dolayı büyük derecede düştü. Diğer yandan belediyenin denetimsiz bir şekilde odun kömür yardımı yapması bizim satışları da bitirdi diyebiliriz” diyerek doğalgaz kullanımı ve belediyenin yaptığı odun kömür yardımlarının denetlenmediğine dikkat çekti.

 

‘SIRF SATIŞ YAPMAK İÇİN VERESİYE VERİYORLAR’

Doğalgaz ve farklı ısınma sistemlerinin işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Akdere, “Odun kömür satışları doğal gazın gelmesi ve farklı ısınma sistemlerinden dolayı büyük derecede düştü. Diğer yandan belediyenin denetimsiz bir şekilde odun kömür yardımı yapması bizim satışları da bitirdi diyebiliriz. Bir de piyasada ki veresiye verme meselesi var. İnsanlar veresiye almak istiyor ve bazı esnaflar buna göz yumuyor. Sırf satış yapmak için veresiye veriyor ve piyasa alt üst oluyor. Odun kömür fiyatları birçok yerde değişkenlik gösterebiliyor. Hâlbuki 500 kilogram veresiye satacağına 200 kilogram peşin satsa esnaf, herkes bu durumdan memnun kalacak. Vatandaş hem cebine göre hareket edecek ve esnafta cebinde ki paraya göre mal alıp ona göre satış yapacak. Zaten müşteri her zaman aynı esnaftan alışveriş yaparsa ona indirim yapar ve veresiyeye gerek kalmaz” dedi.

 

‘BAŞKA ŞEHİRDEKİ ŞİRKETLER KAZANIYOR’

Belediyenin yaptığı odun kömür yardımlarının muhtaç vatandaşlara ulaşmadığını söyleyen Akdere, “Diğer yandan belediye maddiyatı düşük vatandaşlara odun kömür yardımı yapıyor. Fakat bu yardımlar o vatandaşlara ulaşmıyor. Ben birçok yardıma muhtaç kişiler biliyor ve tanıyorum fakat bir tanesine de bu yardımlardan verilmemiş. Bizzat bu yardımları yapan bir belediye çalışanından duyduğum bir olay var. Kahramanmaraş’ın bir bölgesinde dağıtım yapılırken öğreniliyor ki evde kiracı yok ve evin her iki tarafından girişi bulunuyor. Kişiye yardım paketi veriliyor. Daha sonra sokağın arkada tarafından kapı çalınıyor ve aynı kişi tekrar çıkıyor. Görevli adama sen daha az önce yardım almadın mı diye soruyor. Adamın cevabı ise sen bunu dağıtmakla mükellefsin ve o kâğıt da verilmesi yazıyorsa vereceksin diyor. Biz Kahramanmaraş’ta odun kömür esnaflığı yapıyoruz fakat Kahramanmaraş’ta yapılan odun kömür yardımının ihalesi de Osmaniye ve Diyarbakır’da ki şirketlerde bulunuyor. Biz kendi şehrimize satış yapmamız gerekirken belediye en ucuz kim veriyorsa ona veriyor ve başka şehirdeki şirketler kazanıyor. Burada ki esnaf da satış yapmayı bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

‘6 AYLIK KULLANIM İÇİN FAKAT ANCAK 6 GÜN YETER’

Odun kömür dağıtımı için satış yapan şirketlere dikkat çeken Akdere, “Ayrıca odun kömür ihalesi yapılırken malzemenin istenilen bazları var. Bunlar nem, kül ve kuruluk gibi birkaç baz bulunuyor. İhalenin verilen baz kuralları ile şirketin verdiği odun ve kömürün alakası yok. Bunu denetleyen birileri de yok. Bu kömür ve odun gerçekten bu değerleri veya bazı taşıyor mu diye denetleyen yok. Bu sene belediye 6 bin ton odun kömür dağıtımı yaptı. Bu dağılan odun ve kömürler normalde 6 aylık kullanım için fakat ancak 6 gün yeter. Dağıtımı yapan gitti odunu aldı. Fakat odunu dolduran yaşını da koydu, kurusunu da, kabuğunu da ve çürüğünü de. Bunu kim biliyor ve kim denetliyor. En başta denetim yok. Sizin de anlayacağınız gibi satış yok. Odun kömür artık zengin yakacağı oldu. Odun kömür esnaflığı bitmeye yüz tutuyor. Odun kömür işinin bitmemesi için odun kömür yardımı yapılırken yardıma muhtaç kişiye ne kadar odun alacaksa kart verir o istediği yerden alır ve bu durumda Kahramanmaraş esnafı olarak biz de kazanırız. Bu işten belediye de kazanmış olur. Diğer yandan bu insanlar kaliteli odun kömür almış olur” diye konuştu. (ZEKİ DEMİR)