Özal Liderliği…

Eğitimcı Yazar Hacı Bilal Şen, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm yıldönümünü Özal'ın liderliğini, ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal alanlarda nasıl liberalleştiğini köşesine taşıdı.

Eğitimci-Yazar Şen,

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL’IN ölüm yıldönümü. Özal, Atatürk’ün Osmanlı İmparatorluğunun harabelerinden yeni Türk ulus devletini kurmasından bu yana, Türkiye’ye en ciddi değişiklikleri getirmiştir. Siyasi ve ekonomik alanlarda yeniden yapılanmalar sağlandı. Özal liderliği, yalnız ekonomik alanda değil, aynı zamanda siyasi, kültürel ve sosyal alanlarda da liberalleşme sağladı. Özal’ın deyimiyle, Özal liderliği iki kronik çıkmaz ile uğraştı: biri ekonomik, diğeri ise kültürel. Özal döneminde ekonomik çıkmaz aşılırken, kültürel çıkmazın aşılması için de gerekli süreç başlatıldı.

Özal döneminde Türk dış politikasında öncelikle, Türkiye’nin bağımlılık esasına dayanan ittifak anlayışını bir tarafa bırakılarak, karşılıklı bağımlı bölgesel ağlar geliştirmenin neticesi olarak çok boyutlu yeni bir ittifaklar ağı anlayışını geliştirmeye yönelik bir süreç başlatıldı. Özal döneminde girişilen siyasi ve iktisadi politikaların temelinde bu amaç yatmaktaydı. Örneğin, Özal liderliği, ülkeye ekonomik refah getireceği düşünülen gümrük birliğine ulaşmak maksadıyla Avrupa Birliği ülkelerinin mallarından gümrük vergisini kaldırdı. Özal döneminin dikkat merkezi Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu bölgelerine kaydı. Bölgesel ülkelerle ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkiler sıklaştırıldı."

KÖŞENİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN