Son 3 yılda 220 milyon yatırım kazandırdık
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun girişimcilere sağladığı hibeler sayesinde Kahramanmaraş'a, son üç yılda 220 milyon Türk lirası yatırım yapıldı.
Kırsal alanların kalkınması ve modern tesislerle buluşması amacıyla Kahramanmaraş’ta 2012 yılından bu yana 220 girişimciye 110 milyon lira hibe desteği sağlandı.
Hibe destekleriyle beraber toplam 220 milyon Türk lirası yatırımın yapıldığı Kahramanmaraş’ta, birinci programın son başvuruları 4 Kasım’da tamamlanacak. Kahramanmaraş’ta Kırsal alanların desteklenmesi amacıyla Avrupa standartlarında yatırımlara kavuşması için çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini kaydeden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, “Biz kurum olarak 2015 yılı itibari ile birinci programı tamamladık. 2016 yılında ikinci programın çağrısına çıkacağız. Şu anda 15. Başvuru çağrı dönemindeyiz. Birinci programın son başvurularını alıyoruz. 4 Kasım’da da onun kabul tarihi sona ermiş oluyor. Birinci program kapsamında biz, 320 kadar sözleşme imzaladık. Bunlardan 220 tanesi yatırım olarak hayata geçti ve yaklaşık yatırım bedelimiz 220 milyon Türk lirası oldu. Bu yatırım bedeli 2012 yılı ile 2015 yılları arasındaki yatırım bedeli. Yani 3 yıl içerisinde şehrimize yaklaşık 220 milyon Türk lirası yatırım kazandırmış olduk” dedi.
Kahramanmaraş’a yapılan yatırımların bir kısmının tamamlandığını, bir kısmının da hala devam etmekte olduğunu ifade eden TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, bu yatırımlara, 110 milyon Türk lirası hibe ödemesi gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Yani bu da baktığımız zaman Avrupa Birliği fonları olması hasebiyle şehrimize ciddi bir katma değer diye düşünüyorum. Özellikle birçok alanda büyük ve sürdürülebilir işletmeler kurmuş durumdayız. Bu işletmelerden hala geri dönüşler alıyoruz. Bugün itibari ile çok güzel bir şekilde faaliyetlerini devam ettirmekteler. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Çünkü geçmişte de birçok böyle destek programları olmuş. Fakat bu destek programlarında kurulan işletmelerin sürdürülemediğini veya faaliyetlerini yarıda bıraktığını biliyoruz. Ama biz, en başta sürdürülebilirlik analizleri yapıyoruz. Mali analizler yapıyoruz. Ve bu işi hakikaten kim devam ettirebilirse, kim sürdürebilirse; o kişilere destek veriyoruz. Haliyle sürdürülebilir olması ciddi anlamda yatırımların kalıcı olmasına ve büyümesine neden oluyor. Çünkü doğal seleksiyon içerisinde bakıyorsunuz; bir hayvancılık yatırımları zaten kendiliğinden büyümüş oluyor.”
SÜT ÜRETİMİNDE 82 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI
Özellikle süt üretiminde şehrimize ciddi manada bir yatırım kazandırdıklarını aktaran Ceyhan, 2012 ile 2015 yılları arasında süt hayvancılığında bu güne kadar 36 adet sözleşme imzaladıklarına vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: “Bu yatırımlarla beraber, Kahramanmaraş’ımızın süt üretimine yıllık 20 bin ton bir katkı sağlamış olduk. Bu alanda toplam yatırım bedeli 82 milyon Türk lirası. Bunun 38 milyon lirasını biz, hibe olarak vermiş durumdayız. Buna ilaveten bu 15. çağrıda şu an bize gelen bilgilere göre 7 tane daha süt üretimi işletmesini faaliyete geçireceğiz. Bununla birlikte inşallah 43 adet süt üretim tesisini şehrimize kazandırmış bulunacağız. Bunlar, Avrupa Birliği standartlarında kurulan çiftlikler. Yani hijyen, iş güvenliği ve çeşitli noktalarda AB standartlarında kurulan çiftlikler. Bizde kurulan çiftlikler; herhangi bir şekilde süt satma veya ürününü pazarlama sıkıntısı yaşamıyorlar. Özellikle ulusal ve küresel ölçekte ilimizde bulunan, ilimizle çalışan bazı firmalar ile görüşüyoruz. Zaten birisi ile de imzalamış olduğumuz bir protokolümüz var. Bu firmalar, bizden kurulan 100 adet çiftliğin sütünü alma garantisini veriyorlar. Bu noktada, onlarla karşılıklı protokol imzaladık.”
BESİCİLİK ALANINDA DESTEKLER SÜRÜYOR
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak besicilik alanında da destek verdiklerini belirten TKDK İl Koordinatörü Ceyhan, “Besicilik alanına bakacak olursak; toplam yatırım bedelimiz 26 milyon ve 17 adet sözleşme imzalanmıştır. 3 bin 550 adet büyükbaş hayvan ve yıllık 70 bin ton et üretimiyle ilimize katkı sağlamış bulunmaktayız. Yatırımların tamamlanmasıyla birlikte burada da 113 milyon 500 bin liralık hibemiz bulunmakta. Yine bu grupta kanatlı et üretimi kapsamında 8 milyon 400 bin liralık yatırım için 6 adet sözleşme imzaladık. 6 adet büyük kümes kurulmuş durumda. Burada 263 bin Broiler ve yıllık 1 milyon 500 bin adet beyaz et üretim kapasitesine sahip olmuş durumda. Buradaki hibe ödememiz de 4 milyon 700 bin lira civarında” şeklinde konuştu.
GÜNLÜK 150 TON DONDURMA ÜRETECEK TESİSLER VAR
Desteklenen hibelerle şehrimize kazandırılmış yatırımlar kapsamında günlük 150 ton dondurma üretecek tesislerin olduğuna değinen İl Koordinatörü Ceyhan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “İşleme değimiz grupta ise bizim süt işlememiz var. Et işlememiz var. Meyve, sebze ürünlerinin işlenmesi, su ürünlerinin işlenmesi grubumuz var. Biz bu gruba, işleme diyoruz. Burada da süt ürünleri işlemede 10 adet sözleşme yaptık ve toplam 41 milyon liralık bir yatırım söz konusu. Yıllık süt işleme kapasitesi de 31 bin ton. Özellikle dondurma üreticilerinin işine yarayacak. Bizden kurulan işletmelerle beraber sadece 1 tesis için söylüyorum; günlük 50 ton… Böyle 3 tane kurulan tesis var. Günlük 150 ton dondurma imal edebilecek tesisler kurduk. Bunlara da yaklaşık 15 milyon Türk lirası hibe ödemesi gerçekleştireceğiz inşallah.”
ŞEHRİMİZ MODERN BİR KESİMHANEYE KAVUŞTU
İlimizde modern bir kesimhane olmaması nedeniyle besi alanlarında yetiştirilen hayvanların kesimi için çevre illere gidildiğinin altını çizen Ceyhan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun hibeleriyle girişimcilerin buluşması sonucu şehrimizin modern bir kesimhaneye kavuştuğunu aktardı. Ceyhan, şunları ifade etti: “Maalesef ilimizde modern bir kesimhane olmadığı için çevre illere gitmek zorunda kalıyordu. Kurumumuzun sağlamış olduğu destekle şehrimize, Avrupa Birliği standartlarında modern bir kesimhane kazandırdık. Bu kesimhane ile beraber yılda 62 bin 400 adet küçükbaş, 28 bin adet de büyükbaş hayvan ile şehrimizin kesim kapasitesini artırmış olduk. Buraya da yaklaşık 1 milyon 500 bin Türk lirası hibe ödemesi gerçekleştirmiş olduk.”
4 TANE SOĞUK HAVA DEPOSU KURULDU
Meyve sebzelerin işleme faaliyetinden ziyade daha çok soğuk hava deposu yatırımlar gerçekleştiğini dile getiren TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, “4 adet soğuk hava deposu tesisimiz kurulmuş olup; bunların yatırım bedeli 10 milyon Türk lirasıdır. Bunlara da biz, yatırımların tamamlanması halinde 4 milyon 400 bin Türk lirası hibe ödemesi gerçekleştireceğiz. Buradaki depolama kapasitesi ise yılda 7 bin 300 ton düzeyinde gerçekleşecek” diye konuştu.
CEYHAN: YEREL ÜRÜNLER VE KIRSAL TURİZME ÖNEM VERİYORUZ!
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yerel ürünler, kırsal turizm ve su ürünleri üretimine önem verdiklerini ve bu alanda birçok girişimcinin desteklendiğini bildiren Ceyhan, yatırımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği kapsamında toplam 89 adet sözleşme imzaladık. Bu alanda da 7 milyon 800 bin Türk lirası bir yatırım söz konusu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa traktör alımını hibe kapsamında destekledik, geçmiş dönemlerde ve buradaki hibe tutarımız da 3 milyon 700 bin lira. Arıcılık ve bal üretimiyle ilgili olarak 531 bin liralık 7 adet sözleşme imzalanmış ve 230 bin Türk lirası hibe ödememiz gerçekleşmiştir. Yerel ürünler dediğimiz; tarhana, zeytinyağı, Maraş peyniri kapsamında toplam 7 milyon 300 bin lira yatırım bedeli olan 9 adet sözleşmemiz var. Yatırımların tamamlanması halinde; bu alanda da 3 milyon Türk lirası hibe desteğimiz gerçekleşmiş olacaktır. Özellikle şehrimiz için çok büyük bir önem arz eden tarhana imalatı noktasında birinci tesisimizi tamamladık. İkinci tesisimiz için de faaliyetler çok hızlı bir şekilde devam etmekte. Sadece bu iki tesisimizle beraber şehrimizin ilave tarhana üretimine katkımız, yıllık yaklaşık 500 ton. Sadece bir firmamız, yıllık 420 ton tarhana üretme kapasitesine sahip. Çok modern bir tesis. Şu anda kurulumunu devam ettirmekte.”
“KIRSAL TURİZMDE İDDİALIYIZ!”
Kırsal turizmin Türkiye’de en iddialı oldukları alanlardan bir tanesi olduğuna bilgisine yer veren TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanda yine 28 adet sözleşme imzalamış bulunmaktayız. Özellikle sıcak su dediğimiz, termal su dediğimiz bölgelerde kurumumuza bu sektör için yoğun bir talep var; Ilıca Bölgesi ve yeni sıcak su çıkartılan Döngele Bölgesi’nde… Ilıca Bölgesi’nde modernizasyon şeklinde birçok tesisin yıkılıp yeniden yapılması, oranın çehresinin değişmesine kurum olarak ciddi bir katkıda bulunduk. Döngele Bölgesi de yeni oluşan bir bölge. Bu bölgede de şu an ciddi manada daha üst standartlarda tesislerin kurulması için çalışmalarımız devam etmekte. Bu bölgelere hibe desteklerimiz hala devam ediyor. Bu güne kadar toplam yatırım bedelimiz, kırsal turizmde, 30 milyon Türk lirası. Bu alan için de 14 milyon lira hibe ödemesi oldu. Burada bizi sevindiren taraf, şehrimizin kırsal alanlarında; Türkoğlu, Çağlayancerit, Afşin, Elbistan ve Göksun bölgelerinde modern tesisler yapıldı ve yapılıyor. Tekir’de yol boyu dinlenme tesisi gibi modern tesisleri, şehrimize kazandırmış bulunmaktayız. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Özellikle Tekir’deki tesisin tamamlanması halinde şehrimize çok ciddi anlamda bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Konaklama ve dinlenme anlamında, yol boyunda gerçekten çok modern ve çok büyük bir tesis.” Su ürünleri yetiştiriciliği alanında kültür balıkçılığında toplam yatırım bedeli 2 milyon 500 bin Türk lirası civarında 3 tane sözleşme imzaladıklarına işaret eden Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllık 3 bin 850 ton üretime katkı sağlayacağız inşallah. Burada da 1 milyon 100 bin liralık hibe ödemesi gerçekleşmiş durumda. Hibe desteklerimiz sektörlere göre değişiyor. Yüzde 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki yatırımlarımızın hepsi Katma Değer Vergisi’nden muaftır. Onu da artı bir hibe olarak değerlendirebiliriz.”