Trafikte uzmanlı dönem

Her yıl onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, sakat kaldığı ve maddi hasarın oluştuğu trafik kazalarının incelenmesi için Kahramanmaraş'a yeni kaza araştırma uzmanları devreye girdi.

Film ve dizilerden aşina olduğumuz olay yeri inceleme uzmanlarının ardından şimdi de "kaza araştırma uzmanları" devreye girdi.

 

8o ildeki ve Kahramanmaraş’ta bulunan Şehiriçi ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde kaza araştırma büroları kurulacak. Şehiriçi ve şehirlerarası yollarda meydana gelen maddi hasarlı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarından kaza araştırma uzmanı polisler sorumlu olacak. Sayıları önümüzdeki süreçte 2 bine yükseltilmesi planlanan kaza araştırma uzmanları adeta olay yeri inceleme uzmanı meslektaşları gibi "titiz" bir çalışma yapacak.

 

SIR KAZA KALMAYACAK

Teknolojinin son nimetleri ile bezenen trafik araçlarında “Sır Kaza” kavramı kalkacak. Başka bir deyişle Trafik ekiplerinin içinde bulanan “Kaza kırım ekipleri” kazanın nasıl olduğunu, hangi koordinatta olduğunu, saat kaç olduğunu, kaç metre fren izi bulunduğunu, hangi aracın kaç KM hızla geldiğini, kaza mahallinin uydu görüntülerini, aracın mekanik arızasına kadar inceleme yapabilecek.

 

2014 YILINDA BAŞLADI

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde bulanan iki adet “Kaza kırım ekibi” meydana gelen kazalarda tutuğu raporlar ile kazaların aydınlanmasında büyük görev üsleniyor. “4151, 4153 ve 4155” kod nolu trafik ekipleri şehir içlerinde yaşanan trafik kazalarına bakarak olayları çözüyor.

 

EKİPMANLAR

Araca konulan teçhizat ile sır kazalar, koordinat başta olmak üzere, parmak izi, biyolojik delil ile çözülecek. Deneyimli personel, Avrupa standartlarında trafik kazalarına müdahale Ekipmanların da içinde yer aldığı " trafik kazalarına müdahale aracı",  uzman bilirkişilerle, artık trafik kazaları bilimsel yöntemleri ile yürütülecek.  Özellikle araç yaya kazalarında fren içinde hız tespit etme, Olay yerindeki iz ve delilleri sistemli ve modern yöntemlerle toplanarak, sürücülerin kazalardaki kusurluluğu belirlenecek. Böylelikle adli makamlara ön soruşturma alt yapısı hazırlanacak, sigorta hukuku kapsamında vatandaşların mağduru önlenecek. Ayrıca kaza mahalli sağlıklı incelenmesi neticesinde meydana gelmesi muhtemel kazalarında önüne geçilmiş olacak.