Türkiye'nin 'Mikro' Şampiyonu Kahramanmaraş

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) 2007 yılından bu yana Kahramanmaraş'ta, 28 milyon 663 bin 917 lira 031 kuruş mikrokredi vererek binlerce kadının girişimci olmalarını sağladı.

Mikro Kredi bölge müdürü Mustafa Pehlivan, 2007 yılında hizmete açılan Kahramanmaraş şubesinin bugüne kadar binlerce kadına kredi sağladığını ve yüzlercesini meslek sahibi yaptığını belirtti.

Pehlivan , dar gelirli kadınlara mikrokredi vererek gelir getirici bir iş yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını, böylelikle mikrofinans uygulaması, kadın girişimciliğine ve toplumda kadının statüsünün gelişmesine destek olduğunu ifade etti.

Mikrofinans uygulamasının dar gelirli kadınlara sağladığı imkanlardan da söz eden Pehlivan, ``Mikrokredi kullanan kadınlara farklı ürün ve seçenekler sunarak yaptıkları işlerin yanında ek işler yapmalarını sağlayıp, ayda en az 2 bin TL kazanmaları için çalışmaktayız.`` dedi.

Belediye ve Valilik ile iyi bir çalışma ortamı yakaladıklarının altını çizen Pehlivan: “Üyelerimiz ürünlerini Belediyemize ait olan Kadın Emeği Değerlendirme Merkezinde hiçbir ücret ödemeden Pazartesi ve Cumartesi günleri haricinde satabiliyorlar. Ayrıca Ramazan boyunca kent meydanında yine belediyemize ait yerlerde iftardan sahura kadar imkanlardan faydalanmak mümkün. Belediye ve valiliğe teşekkürü borç biliyorum bizlere her anlamda destek olmaktalar.Kadınların geleceğe umutla bakmaları ve emin adımlarla ilerlemeleri bizim için bir gurur kaynağıdır.” Diye konuştu.

Pehlivan, Kahramanmaraş’ta mikro kredi ile büyük aşamalar kaydedildiğini söyledi.

 

"KADINLARIMIZ MİKRO KREDİ İLE GİRİŞİMCİLİKLERİNİ İSPAT ETTİ"

Mikro kredi konusunda alınan mesafeyi anlatan ve Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en başarılı ili olduğuna vurgu yapan Pehlivan, Kahramanmaraş'ın 2007 yılında başlamasına rağmen mikro kredide çok büyük mesafeler aldıklarını söyledi. Mikro kredinin başarısına vurgu yapan Pehlivan, " Kahramanmaraş'ta mikro kredi kullanan kadınların sayısı 5 bini aşmış durumda. Dağıtılan miktar ise 29 milyona yakın. Kadınlarımız mikro kredi ile girişimciliklerin ispatlamıştır. Küçük bir parayla iş yapabilme kabiliyetlerini ispat etmişlerdir. Şimdi yeni kurslarla yeni bir imkân sağlanıyor.

Bölge müdürü Mustafa Pehlivan çalışmalarını şöyle anlattı: “Türkiye’de üye sayısı ve katılım bakımından ilk sıradayız. 9 yıllık ve 30 bin lira kredi alan üyelerimiz var. Meslek edindirme kurslarımız başladı. Takı tasarım bitmek üzere, nikah şekeri süslemeciliği ile ilgili diğer kursumuz Ramazan ayından sonra başlıyor. Türkiye genelinde Kahramanmaraş 5515 üyesi ve 28.663.917.31 liralık dağıtımı ile zirvede bulunuyor.”

Mikrokrediden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın 0555 997 36 13 nolu telefona ulaşıp her türlü bilgiyi alması mümkün.

 

MİKROKREDİ

Mikro Kredi Projesi, fakir insanları özellikle de geleneksel bankacılık sistemi tarafından kapsanmayan kadınları korumayı ve onların iş hayatına girmelerine yardımcı olmayı amaç edinen bir proje olma özeliği taşır. Mikro Kredi Projesi ile kişilere kendi işlerini kurmada mikro ölçekli sermaye yardımlarında bulunulmaktadır. Mikro Kredi Projesi kapsamında verilen krediler bir defaya mahsus krediler olmamakla birlikte mikro ölçekten başlayıp makro boyutlara varıncaya dek sürdürülebilecek bir süreci ifade eder.

Kahramanmaraş Mikro Kredi Projesi, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş İl Özel İdaresi, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı Kahramanmaraş’ lı kadınlara kendi işlerini kurmalarında yardımcı olmak amacıyla faaliyet gösteren bir projedir. Kahramanmaraş Mikro Kredi Projesi’nin temel amacı bölge kadınlarının sosyo-ekonomik özelliklerini kendi işlerini kurma imkanıyla iyileştirmek ve gitgide geliştirmektir. Projenin en önemli amaçlarından bir tanesi de yoksul ama parası olmayan insanların sürekli sadaka veya bağışlara alışmasını önlemek ve kendi kapasiteleri oranında üretime yönelik çalışmalarda bulunmalarını sağlamaktır. Projeyle yoksul insanlara şans tanınmakta yoksullara ileriye yönelik umutlu bakmaları için destek olunmaktadır.

Kısacası Kahramanmaraş Mikro Kredi Projesinde kişiye tutması için balık verilmez. Onlara nasıl balık tutması da öğretilmez. Kişilere sadece ve sadece balık tutmaları için ihtiyaç duyacakları malzemeler sağlanır.

Mikro Kredi Projesinden, iş kurma isteğinde olan, bilgi, beceri ve yeteneklerine inanan ve iş yapma kapasitesine sahip her yoksul kadın faydalanabilir. Ancak Mikro Kredi Projesi’nde herhangi bir kefalet ya da ipotek gibi bir işlem söz konusu olmadığı için beş kişiden oluşacak gruplar hayati nitelik taşır. Grup üyelerinin aynı mahallede oturan, Yaklaşık aynı sosyo- ekonomik özelliklere sahip, birbirlerini tanıyan ve birbirlerine güvenen kişiler olması projenin devamı için olmazsa olmaz durumlardandır. (GÖKHAN DÖKÜCÜ)