Yapay Zekaya Türk imzası

Kahramanmaraşlı Bilim Adamı Prof. Dr. Derviş Karaboğa, bilimsel alanda büyük bir başarıya imza attı.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yaptığı başarılı çalışmalarıyla Scholarpedia'ya davet edilerek makalesi yayınlanan ilk Türk bilim adamı oldu.

Bu başarısı ile aynı zamanda Scholarpedia'da makalesi yayınlanan ilk Türk üniversitesi ünvanını da Erciyes Üniversitesi'ne kazandıran Hemşehrimiz Prof. Dr. Karaboğa, şunları söyledi: “Ben Kahramanmaraş'ta okulu olmayan bir köyde doğdum. Benim annem ve babam okuryazar değil. Eğitimim için her gün başka bir köy okuluna gidip geldim. Üniversite eğitim için Kayseri'ye, master için İstanbul'a, doktora için de İngiltere'ye gittim. Tüm bunları endüstri meslek lisesi mezunu olmama rağmen yaptım. Hiçbir şeyi engel olarak görmedim. Şimdiki neslin bizim zamanımızdaki durumlardan ders çıkarması gerekiyor. Ben buralara gelebildiysem çocuklarımız daha ileri seviyelere gelmeli. Çünkü günümüz imkânları daha fazla ve refah seviyemiz daha yüksek. Bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğimize inanıyorum. Bu yüzden ortaokul çocuklarına dönük eğitimlere önem veriyorum.”

 

DÜNYADAKİ MİLLİ TEMSİLCİMİZ

Prof. Dr. Karaboğa; “Gerçek arıların davranışından esinlenerek 2005 yılında tasarım yöntemleri sahasında 'Yapay arı koloni algoritması' isimli yeni bir tasarım yaklaşımı geliştirdik. Bu yaklaşım ile ilgili dünyanın çok değişik üniversitelerinde araştırmalar, tezler ve makaleler yazılmakta ve çok farklı alanlarda uygulamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Karaboğa sözlerine şöyle devam etti: “Bu buluş hakkında tanıtıcı makale yazmam için Scholarpedia tarafından 2008 yılında davet edilmiştim. Yazdığı makale de kabul edilerek yayınlanmaya başlandı” diye konuştu.

 

EN ETKİLİ BİLİM ADAMLARININ ARASINA GİRDİ

Scholarpedia'nın, sadece davetli makale kabul eden, makaleleri hayatta ise buluş sahiplerine yazdıran, değilse yazacak bilim adamlarını oylamayla belirleyen, yazarları arasında Nobel ödüllü ve madalyalı dünyanın çok önemli bilim insanlarının yer aldığı hakemli, herkese açık ve seçkin bilim insanlarının yazmaya devam ettiği bir ansiklopedi olduğu ifade edildi.

Kabul edilen 'Artificial bee colonyal gorithm' isimli makale, Scholarpedia'ya Türkiye'den giren ilk makale ve Prof. Dr. Derviş Karaboğa da ansiklopedinin 'distin guishe dauthors' listesine giren ilk Türk bilim insanı olmuştur.'

 

BERTİZLİLER VAKFINDAN ÖDÜL

Bertiz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Erdoğan Eryılmaz ise Kahramanmaraş’tan böyle değerlerin çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Bertiz Eğitim ve Kültür Vakfı olarak hocamıza çok teşekkür ediyoruz.Rol model noktasında bizim için önemli bir değer.Hocamızın sosyal sorumlulukları var. Bizde bölgemizin insanlarına hocamızı örnek göstereceğiz.”

Çocuklarımıza hocamızın başarısını, eğitime olan aşkı bugün dünya çapında bir bilim insanı haline getirdiğinin altını çizen Eryılmaz, “Derviş hocamız bilim dünyasına yön vermiştir ve vermeye de devam edecektir. Bu noktada bizim üzerimize düşen görev öğrencilerimizi model olarak teşvik etmek olacaktır. Hocamızın memleketine olan aşkı, bulunmuş olduğu coğrafyayı unutmaması topraklarını, milletini sevmesi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.”

 

Bertiz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Eryılmaz, Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya başarılarındandolayı bir plaket takdim etti.