Bir ilk daha Kahramanmaraş’ta!

Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerinin yetersiz kaldığı durumları aşmak ve hastanelerin yoğunluğunu azaltmak için Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atıldı. Bu kapsamda alt yapısı oluşturulan Halk Sağlığı Merkezi, hizmete açıldı.


Bir ilk daha Kahramanmaraş’ta!

Kahramanmaraş, sağlık alanında bir konuda daha pilot il oldu. Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerinin yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaç, artık Halk Sağlığı Merkezi tarafından karşılanacak. Hem Türkiye’nin hem de Kahramanmaraş’ın ilk Halk Sağlığı Merkezi, Kahramanmaraş’ta hizmet vermeye başladı. Butik hastane tarzında çalışacak olan Halk Sağlığı Merkezi zaten bir Aile Sağlık Merkezi olarak faaliyet gösteren Mado Yaşar Kanbur Aile Sağlığı Merkezi binasına eklendi. Halk Sağlığı Merkezi’nin hastane ile Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi arasında bir standarda sahip olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, merkezin hizmet vermeye başladığını ancak resmi açılışının yapılması için çıkarılacak yönetmeliği beklediklerini söyledi. Önceden Butik Hastane olarak geçen merkezlerin şimdi Halk Sağlığı Merkezi'ne dönüştüğünü belirten Yener, “Ama adı kesin değil. Değişebileceğini söylediler. Mevzuatı çıkmadığı için resmi açılışının yapılmaması istendi. ‘Biz binayı hazırladık dedik, mevzuatı çıkartın faaliyete başlayalım’ dedik. İnşallah bu ay içerisinde de mevzuatı çıkaracaklarını söylediler. Şu an binamız hazır. Mevzuat olmadığı için nasıl çalışacağını bilemiyoruz. Burası akşam da hizmet verecek; ama saat kaç aralarında hizmet verecek? Cumartesi ve pazar günleri de hizmet verecek; ama saat kaç aralarında hizmet verecek? Kimler çalışacak, ne kadar çalışacak? Bunun mevzuatını yayınlayacaklar” dedi.

Halk Sağlığı Merkezi’nin akşam ve hafta sonu da çalıştığı için Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerinden farklı olduğunu ifade eden Hal Sağlığı Müdürü Yener, şöyle konuştu: “Halk Sağlığı Merkezi’nde laboratuvar ve röntgen hizmetleri var. Diyetisyen, Psikolog ve Diş Hekimi olacak. Bu sistem, Türkiye'de ilk defa Kahramanmaraş'ta! İlk defa biz açıyoruz. Şu an bina hazırlandı; yönetmelik kısmı kaldı. Bu yönetmeliğin de çıkmasıyla beraber Kahramanmaraş, bu konuda pilot il olacak! Mado Halk Sağlığı Merkezi’nin açılışına ise Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yrd. Dr. Şuayip Birinci, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yrd. Dr. Savaş Kartal, Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan, Kahramanmaraş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Semih Yancar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcılarıyla Şube Müdürleri katıldı. 

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN