4 bin 465 kadın ‘mikro finanse’ oldu

Kadınların ekonomik hayata katkı sunması ve üretken hale gelmesi için, mikro ölçüden başlayıp makro boyutlara doğru yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlayan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı sayesinde Kahramanmaraş’ta bu güne kadar 4 bin 465 kadın mikro kredi desteği aldı.


4 bin 465 kadın ‘mikro finanse’ oldu

Kadınlar arasında birliktelik ve grup bilinci kazandırılarak, üretime katkı sağlamaları için geliştirilen Mikrofinans Programı, Kahramanmaraş’ta bu güne kadar binlerce kadının yüzünü güldürdü. Kahramanmaraş’taki kırsal ve kentsel bölgelere kredi imkânı sağlayarak geleneksel olmayan bir bankacılık sistemini tanıtmak ve kurumsallaştırmayı amaçlayan programla fakir insanların özelliklede geleneksel bankacılık sistemiyle kapsanmayan kadınları korumayı ve onların iş hayatına girmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.  

Program kapsamında Kahramanmaraş ve İlçelerine bugüne kadar toplamda 1 milyar 400 milyon 935 bin TL fon aktarımı yapıldı. Kahramanmaraş merkez ve ilçe şubelerinde toplamda 5562 üyesi bulunan program vasıtasıyla programın başladığı günden bu yana toplamda 4 bin 465 kadın, mikro kredi desteğinden yararlandı. Sadece bu yıl 39 milyon 820 bin 601 lira kredi sağlanan projenin faaliyette olduğu süre zarfında ödenen kredi miktarı 29 milyon 159 bin 305 lira şeklinde gerçekleşti. Alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı ise yüzde 100 düzeyinde seyretti. Programın uygulandığı Kahramanmaraş Şubesi, Türkoğlu, Andırın ve Pazarcık birimlerine 795 milyon 935 bin TL, Kahramanmaraş Turgay Ciner Elbistan Şubesine toplamda 265 milyon TL,  Kahramanmaraş Afşin Şubesi ve Göksun Şubesine ise 340 milyon TL olmak üzere toplamda 1 milyar 400 milyon 935 bin TL fon aktarımı yapıldı. Girişimci kadınlar tarafından kullanılan mikro kredilerin geri ödenme oranı ise yüzde 100 düzeyinde gerçekleşti.

Kahramanmaraş Valiliği Mikrofinans Programı uygulamaları kapsamında şu ana kadar kredi alan 4 bin 465 üye elişi örgü yapımı ve satımı, bakkaliye, aksesuar, bazlamacı, tuhafiye, kozmetik, sim sırma- Antep işi yapım-satımı, nakış- piko yapımı, ayna süsleme, resim yapımı, simit yapım-satımı, kıyafet, mutfak eşyası ve çeyizlik eşya alım-satımı,  sandalye kiralama, tatlı yapımı ve satımı, küçükbaş hayvan besiciliği, nikâh şekeri, salça, tarhana, sucuk, pestil, bastık, kuruluk gibi çeşitli işlerle uğraşıyor.

Projede fakir insanlara sağladığı kredi imkânın yanı sıra, fakir insanları üretime teşvik etmesi, yoksullar arasında birlik oluşturması ve iş imkânı oluşturması noktaları üzerinde duruluyor.

Kredi imkânı ile gerçekleştirilen yatırımlar, il ekonomik ve ticaret hayatına katkı sunmakla beraber, yoksul kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilmelerine yardımcı oluyor. Böylelikle mikrofinans uygulaması, kadın girişimciliğine ve toplumda kadının statüsünün gelişmesine destek oluyor. Bu zamana kadar mikrokredi alan kadınlar, hem ev ortamında hem de toplum içerisinde büyük gelişim sağladı. Program, kadınların toplumda saygınlık kazanmalarının yanı sıra çocuklarının eğitimi ve aile sağlığı gibi konularda da büyük gelişme kaydetmelerini sağladı.  (KENAN ONARAN)