Sınav Stresi Yaşamayın

8. sınıf öğrencilerin merakla beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı için heyecan giderek artıyor. İlk dönem sınavı 23 ve 24 Kasım’da gerçekleşecek olan TEOG’da yaklaşık 1 milyon öğrenci ter dökecek. Özel Kahramanmaraş Açı Temel Lisesi Felsefe Öğretmeni Kübra Berker, öğrencileri stres yapmaması konusunda uyardı.


Sınav Stresi Yaşamayın

Milyonlarca öğrencinin gelecek hayalinin ilk kapısı olan TEOG sınavı kısa süre sonra yapılacak. Sınava girecek öğrenciler harıl harıl derslerini çalışırken gizli bir tehlike olarak yaklaşan stres, sınavı baltalıyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Özel Kahramanmaraş Açı Temel Lisesi Felsefe Öğretmeni Kübra Berker, Sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin kaygıyı azaltacağının altını çizdi.

“TEOG liseye geçiş sınavında ortaokul öğrencilerimizin girdiği ilk basamak diyebiliriz” diyen Berker şöyle konuştu: “ Öğrenciler belki bu konuda bilgisizler veya bilgi aşaması rehberlik aşaması veya okul aşamasında milli eğitim kısmında eksik kalıyor olabilir.

TEOG sınavını gerçekten hakkını vererek giren öğrenci sayısının yüzdesinin düşük olduğunu düşünüyorum. Yani yüzde 50’yi bile bulmaz belki çünkü öğrencilerimiz bu konuda milli eğitim okullarında özellikle veya özel okulda hiç fark etmez yani eğitimin verildiği her okulda bilgilendirme kısmında bir basamak aşağıdayız, sınavı yapıyoruz yapmasına ama bilgi kısmında aşağıda olduğumuzu düşünüyorum”

 

GÜZEL BIR SINAV

Genel anlamı ile güzel bir sınav mı güzel bir sınav sonuçta öğrencinin hangi seviyede olduğunu bilmemiz gerekiyor. bir yerlere insanlar seçerken nasıl, ne seviyede, hangi puanda, nereyi hakettiklerini görmemiz gerekiyor mu alıcı olarak yada lise giriş sınavları olarak görmemiz gerekiyor doğal olarak. Bu konuda güzel bir sınav milli eğitim artık kendi kitaplarından tamamen kendi kitapları içeriğinden soruyor. Öğrenci zaten milli eğitim kitabına bakması yeterli, dershanelere gitmek artık çokta bir ifade etmiyor. Milli eğitim bunu artık karşılıyor kendi yeterince kitabında açık uçlu soru olmak üzere etkinlikler çok fazla yer veriyor bu konuda milli eğitim kitapları güzel düzenlenmiş. Dediğim gibi öğrenciler biraz yetersiz”

 

İLGİ ANLARI

Berker şunları kaydetti: “Öğrencilerin son günlerde dikkat etmesi gereken şey bence ilgi alanları. Bir insan bir şeyde çok iyi olabilir ama ilgi alanı değilse sonunda seçeceği meslek gerçekten ilgi alanı olmazsa sıkıntı yaşayabilir. Bir insan sevdiği mesleği yaparken koşarak gider ama sevmediği mesleği yaparken ayakları geri geri gider onun için istediği mesleği seçmesi için ilk adım liseye giriş sınavında istediği alana veya okula yönlendirme konusunda bilgilendirilmeli”

 

AİLELERE GÖREV DÜŞÜYOR

Berker, ise sınav stresinin aşılmasında ailelere önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Berker, “Çocukların stresle başa çıkabilmesinde ailelere büyük bir yük düşüyor. Öncelikle olumsuz yüklü cümlelerden uzak durmalı ve serinkanlı davranmalısınız. Baskıdan kaçının. Çocuğunuzla sınav öncesinde stresini azaltacak olumlu konuşmalar yapın. Hatta sınavdan birkaç saat önce stres yaratacak kişiler ile görüşmesini bile engelleyin. Uyku düzenine dikkat etmesini sağlayın. Uykuyu en çok bozan cep telefonu, bilgisayarlar ve televizyon gibi elektronik cihazlardır. Çocuğunuz uyumadan en az 30 dakika önce elektronik cihazlardan uzaklaştırın ” dedi.

 

SINAV ÖNCESİ DIŞARIDA YEMEK YEMEYİN

Adayların beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması gerektiğini de vurgulayan Berker, “Uyku ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmamaya çalışın, sınava geç kalırım korkusuyla her zaman olduğundan daha erken bir saatte uyumayın. Sabah kalkma saatiniz 6:30, 7:00’yi geçmemeli. Sınav sabahı genel alışkanlığınız nasılsa öyle bir kahvaltı yapın. Önerilen her besini tüketmeliyim düşüncesi ile alışık olduğunuzdan fazla miktar ve çeşitte besin tüketmeyin ve mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin’’ dedi.

 

KENDİ KENDİNİZE KONUŞUN

Berker sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer hiç kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa kendinizi biraz zorlayıp şekerli yiyecekler tüketebilirsiniz. Araştırmalar sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin kaygıyı azalttığını gösteriyor. Sizlerde sınav haftası boyunca yapacağınız derin nefes alma, kendi kendine konuşma ve gevşeme hareketleri ile kaygınızı azaltabilirsiniz. ‘Bu sadece bir test’, ‘Mükemmel olmak zorunda değilim’ ve ‘Çok çalıştım, elimden geleni yapacağım’ gibi rahatlatıcı ifadeler kullanmalı, pozitif düşünceler içerisinde olmalısınız.” diye konuştu. (ZEKİ DEMİR)