Krizden etkilenmedik

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, 2016 yılı değerlendirmesini yaptı. Zabun, 2016 yılında dünya ölçeğinde ekonomik bir kriz yaşandığını Türkiye ve Kahramanmaraş olarak ta çok etkilenmediğini söyledi.


Krizden etkilenmedik

Zabun 2016 yılının değerlendirmesini yaptığı açıklamada, ekonomik manada iyi durumda olduğumuzu söyledi. Dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye ekonomisinin sürekli yukarı doğru ivme kazandığını belirten Zabun: “2016 yılı global ölçekte ve Türkiye özelinde ekonomiden çok siyaset ve terörü konuştuğumuz, bol seçimli ve referandumlu bir yıl oldu. İngiltere’nin Brexit adı verilen Avrupa Birliği referandumu, İtalya’nın anayasa referandumu, Amerika’nın başkanlık seçimi 2016’ya damgasını vurdu. Bu seçimlerin tek ortak noktası ise, tarihe geçecek bir şekilde beklenmeyen, şaşırtıcı sonuçların ortaya çıkmasıydı” dedi.

 

HAİN DARBE GİRİŞİMİ

Zabun şöyle konuştu: “ Bu toplumsal refleks, aslında dünyada büyük değişimlerin ve özellikle doğu-batı ekseninde dengelerin yeniden dizayn olduğu bir sürece girdiğimizi çok bariz şekilde göstermektedir.  Diğer yanda, global ölçekte yaşanan parasal ve ekonomik daralmanın ülkemizi de etkisi altına aldığı, bunun yanında, FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişimi ile birlikte başlayan süreçte artan faiz ve döviz kuru sorunları ülkemiz şirketlerinin bilançolarına olumsuz yansıma

 

TÜRK EKONOMİBİNDE KIRILMA YAŞANMADI

Reel sektör üzerindeki yüksek faiz ve küresel daralmaya rağmen Türkiye ekonomisi çok önemli bir kırılma olmadan bu yılı geride bırakıyor. 2015 yılında %4 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2016 yılı ilk çeyreğindeki %4.7’lik büyümesinin ardından ikinci çeyrekte %3.1 büyüme ve üçüncü çeyrekte özellikle darbe girişimi süreciyle birlikte yaşanan finansal dalgalanmaların da etkisiyle yatırım ve tüketim eğiliminin güç kaybetmesiyle %1,8 küçülme yaşadı. 2016 yıllık %3 civarında büyüme tahminimizi korumaya devam ediyoruz.

Bu dönemde şirketlerimizin likidite ihtiyacının bir an önce aşılması için çalışmalar yaptık. Ticari hareketliliği artırmak amacıyla, oda ve borsaların katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde Nefes Kredisi adı altında yeni bir finansal kaynak oluşturduk. Odamız üyelerinin kullanımına sunulmak üzere çok önemli bir katkı sağladığımız bu kaynak, düşük faiz oranı ile işletmelerimizin kısa süreli nakit sorunlarına çare olacak.

 

SURİYE VE IRAK MESELELERİ

2017 yılının en büyük belirleyici özelliği Suriye ve Irak’taki temizlik operasyonları. Meselelerinin bir an önce çözüme kavuşmasıyla Türkiye’nin önü tamamen açılacak ve yeni dünya düzeni içerisinde daha güçlü ve güvenilir bir Türkiye tablosu ile yolumuza hızla devam edeceğiz. Terörden arındırılmış komşular ve daha güçlü bir küresel politika ile Türkiye yepyeni kapılar açacaktır.  2017’nin ilk aylarında 2016 yılının kalıntılarını bertaraf ederek ciddi bir toparlanma gerçekleşeceğini bekliyorum. Komu borç stoku bakımından Avrupa’nın en iyisi konumuzu sürdürüyoruz ve bu durum dış kaynaklı krizlere dayanıklılığımızı artırıyor.

Sanayi üretimi ve sanayi ciro endeksi ciddi bir sıçrayış yapmış görünüyor. Merkez Bankası’nın son üç aylı verileri de bunu ispatlar şekilde üretimde önemli bir artış olduğunu ve bunun devam edeceğine işaret ediyor. Buna ilaveten, mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesimin güven endeksi, ekonomiye ve genel gidişata güvenin devam ettiğini gösteriyor. Genel stok durumu da mevsim normallerinde seyrederken, ticari bir canlanma olduğu anlaşılıyor. Konut sektörü de önemli bir toparlanma içerisinde görünüyor ve artan konut satışları 2017 yılında konut projelerinin artması için güçlü bir sinyal veriyor. Merkez Bankası beklenti anketine göre istihdam seviyesinin artış yönünde gelişeceği de önemli ve sevindirici sinyallerden birisi. Yatırımlarda bir miktar gerileme olabilir ancak, birim reel sektör yatırımı istihdam oranında artış söz konusu olacak.

 

HÜKÜMET’İN YAPTIĞI PROJELER

Hükümetimiz özellikle son dönemde ekonomiye; yatırımlara ve istihdama canlılık kazandırmak amacıyla çok önemli teşvik paketleri açıklayarak yeni finansman kaynakları oluşturdu. Son olarak Hükümetimizin özel sektörün önünü açmak için özel sektörle istişare ederek yaptığı hamleler, alınan EKK kararları bizim için çok önemli. Özellikle yatırımların, finansmanın, istihdamın ve ihracatın desteklenmesi ile ilgili reform niteliğinde kararlar alındı. İş dünyasının taleplerini dikkate alarak hayata geçirdikleri bu reformlar için Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere, ekonomiden sorumlu bakanlarımıza şükran borçluyuz. Umuyorum ki, bu kararların 2017 ekonomik büyümesinde çok önemli katkıları olacaktır.

 

Türkiye’nin makro hedefleri ile küresel güç dengesinde önemli bir konuma ulaşması ancak ve ancak, siyasi istikrar, güçlü bir iktidar ve yüksek diplomasi kabiliyeti ile gerçekleşebilecektir. Devletin temsil ve yürütme kabiliyetinin birleştirilmesi, ülkemizin dünyada sözü geçen devletler arasında yer alması adına çok önemli katkı sağlayacaktır.  Sivil, demokratik ve ülkenin önünü açacak bir anayasa, ülkemizi ileri götürecek ve siyasi, hukuki birçok alanda yaşadığımız makro sorunların çözüme kavuşturulması için köklü bir değişim olacaktır.

 

MAKRO HEDEFLER

Kahramanmaraş son dönemde siyasette çok güçlü bir şekilde temsil ediliyor. Mahir Beyin grup başkanvekilliği ile başlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bugün Sayın Veysi Kaynak’ın Başbakan Yardımcılığı şehrimiz adına müthiş bir dönemi işaret ediyor. Bunu Kahramanmaraş olarak çok iyi değerlendirmeliyiz. Siyasetçilerimizi çok iyi derecede enforme ederek Kahramanmaraş’ın sorunlarına odaklanma açısından koordinasyonu ve konsantrasyonu artırmamız gerek. Tabi, bugünkü küresel ve ulusal ölçekte çok sıcak bir dönem yaşıyoruz. Belki bu durum, şehir bazında konuların ikinci planda kaldığı gibi bir görüntüye sebep olsa da, bizler her toplantıda her platformda Sayın Veysi Kaynak başta olmak üzere şehrimiz siyasetçileri ile konuşarak ve detaylı raporlarla iyi bir bilgilendirme hizmeti vermeye çalışıyoruz. Attığımız her adımda siyasetçilerimizle koordinasyonumuz üst seviyede. 

 

EKONOMİK KAHRAMAN, KAHRAMANMARAŞ

Geçmişte milli mücadele kahramanlarının ve bugün de ekonomi kahramanlarının diyarı Kahramanmaraş, ülkemiz ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip.

Yatırımcı ve sanatçı ruhu bir araya getirebilen özelliği ile eşsiz bir konumda. Ve ben, ülkemizin makro hedeflerine ulaşmasına şehrimizin daha fazla katkı sağlayabileceği inancına sahibim. Ekonomik büyüme bakımından birçok Anadolu şehrine örnek olan Kahramanmaraş, yeni üretim alanları, yeni ve efektif bir teşvik mekanizması, ulaşım ve diğer altyapı projeleri, lojistik bölgesi, yeni ve ıslah organize sanayi bölgeleri, kentsel dönüşüm, eğitim alanındaki nitelik sorunları, Germenicia Antik Kenti ve Ashab-ı Kehf’in turizme kazandırılması gibi makro konularda ilerleme sağlayabilirsek daha güçlü ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşarak kalkınmada anahtar rol oynayacaktır.  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyasının en büyük global temsilcisi olarak üyelerinin temel işletme sorunlarından yatırım ortamına ilişkin teknik ve bürokratik alanlarda ortaya çıkan darboğazlara kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor, sektörel sorunların kamu platformuna taşınması çerçevesinde misyonunu yerine getiriyor. Şehrimizin rekabet gücünün yükseltilmesi ve Kahramanmaraş’ta yeni sektörlerin, yeni sanayi alanlarının, ihracatta yeni pazarların artırılması ve inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesi politikası ile üyelerimizin ihtiyaçlarını ve sorunlarını çözümlemek üzere hazırlanmış Strateji ve Eylem planımızla icraatlarımızı sürdürüyoruz”