Güçleri yettiğince para kazanıyorlar

Kahramanmaraş’ın İsmetpaşa Mahallesi’nde, Bahçelievler Camii yanına Cumartesi günleri kurulan meyve ve sebze pazarında yaşları 7 ile 16 arasında değişen onlarca çocuk çalışıyor.


Güçleri yettiğince para kazanıyorlar

Neredeyse dünyanın ortak bir sorunu haline gelen çocuk işçiliğinin, Kahramanmaraş’ta da hatırı sayılır ölçüde bir yeri var. Bazı çocuklar ailelerinin zoruyla çalışıyor bazıları ise aile bütçelerine katkı sağlamak için kendileri çalışmak istiyor. Yaz aylarında okullar tatil olduktan sonra sayıları artan çocuk işçiliği kış mevsiminde oldukça fazla. Çocuklar için pazar alanları çalışmak için bir iş sahası!

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak Cumartesi pazarında çalışan çocuk işçilerle konuştuk. Kimi Suriyeli, kimi Afgan, kimi Türk. Hepsinin çalışmak için bir nedeni var.

Çalışan çocuklardan bazıları aile bütçesine katkıda bulunmak için almış el arabasını alışveriş yapanların torbalarını taşıyor. Bazıları ailede başka çalışan olmadığı için evinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş. Bazıları da ailesine yük olmak istemediği için erken yaşta atılmış iş hayatına. Çocuklardan kimileri sadece pazarlarda arabayla yük taşıyor. Daha çok yabancı uyruklu çocuklar ise pazarda torba taşımanın yanında bazen sokaklardan kâğıt topluyor bazen de eski parçalarını paraya çeviriyor. Meyve sebze pazarı kalabalık olduğunda “Allah da yürü ya kulum” dediğinde günlük 40 lira kazanabiliyorlar. Pazarın sakin olduğu günlerde ise 5 lira ile evin yolunu tuttukları oluyor. Torbaları taşıdıkları mesafe ölçüsünde fiyat tarifeleri 3 lira ile 5 lira arasında değişiyor. Müşteri memnuniyeti sağladıklarında bir bahşiş alınca sevinçten havaya uçuyorlar. Havalar çok soğuk olduğunda elbiselerinin kollarını uzatarak ellerini soğuktan korumaya çalışıyorlar. Zaten onları bir soğuk havalar bir de titiz müşteriler çok yoruyor. Zor beğenen müşterilerin pazarda 3 defa tur atması hem küçücük bedenlerini yoruyor hem de zamanlarını çalışıyor ve yeni müşterilerden oluyorlar. Çok yorulduklarında ekmek teknesi olarak gördükleri el arabalarının üzerinde biraz dinleniyor. Bir süre sonra yine çıkıyorlar pazar alanına ve gözlerini en çok alışveriş yapanlar ile yaşça büyük olanlara dikiyorlar. Çünkü onların müşteri profilinde çok alışveriş yapanlar, kadınlar ve yaşlı insanlar bulunuyor. Yaşları küçük ama umutları büyük olan çocuk işçilerin bazıları okulunu terk etmiş bazıları ise okuldan sonra dört elle sarılıyor işlerine. Pazar esnafı ile aynı saatte yerlerini alan çocuk işçiler, yine Pazar esnafı ile arabalarını evlerine sürüyorlar. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)