Bankalar faiz peşinde

Hükümetin esnafa can suyu olarak sunduğu; ancak bankaların vermemek için bin dereden su getirttiği faizsiz KOSGEB kredileri yine esnafın yüzünü güldürmedi.


Bankalar faiz peşinde

KOSGEB kredisini vermemek için vatandaşı yıldırma politikasına giden bankalar, bireysel kredi vermek için vatandaşın telefonuna mesajlar göndermeye başladı. Bankaların KOSGEB kredisi onaylanan esnafı çok yorduğunu belirten Kahramanmaraş Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, “Bankalar vatandaşı çok uğraştırıyor. Onaylanan 20 bin lira KOSGEB kredisi için ipotek istiyor. İpotek verirken; bin 500 ile 2 bin lira masraf çıkarıyor. Bazı bankalar yine zora çekmek adına bin 500 ile 2 bin lira sigorta adı altında, dosya masrafı adı altında para talep ediyor” dedi.

Geçen aylarda hükümetin KOSGEB aracılığı ile küçük esnafa sunduğu sıfır faizli kredi desteği yine bankaların engeline takıldı. Kredisi onaylandı diye sevinen esnaf bankalara koştu; ancak umduğunu bulamadı.

Hemen hemen bütün bankaların, esnafa tanımlanan sıfır faizli KOSGEB kredisini vermemek için vatandaşı uğraştırdığını kaydeden Kahramanmaraş Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, bankaların keyfi tutum sergilediğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü’nün; “Daha önce başvuru yapamayan özellikle net satış hasılatı 1 milyon TL’nin altında olan ve 10 kişiden az çalışanı bulunan mikro işletmeler yeni başvuru yapabilecekler. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkmayan işletmelerin çalışan sayısı ve net satış hasılatı daha az olandan başlayarak sıralanacak ve kredilendirilecek. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmelere Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri de taraf olacak Ve böylelikle bankalar teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapacak” ifadelerine değinen Güler, bankaların vatandaşları ipotek noktasında zorladığını ifade etti.

Başkan Güler, şöyle konuştu: “Hükümetin KOSGEB aracılığıyla esnafa verdiği ancak bankaların vermediği, vermemek adına esnafa bütün zorlukları çıkarttığı uygulama! Devlet bu krediyi çıkartırken; bu defa sermayesi en az olandan en yukarı doğru başlattı. Bu sefer de bankalar diyor ki; yok basit usule bunu vermiyoruz. Bağ-Kur borcun olmayacak diyor! Vatandaş gidip Bağ-Kur borcu olmadığını ispat ediyor. Maliyeye borcu olmadığını ispat ediyor. Ama vatandaş bu güne kadar hiçbir kredi kullanmadığı için banka seni hiç tanımıyoruz, diyor. Sana biz kredi kullandırtamayız diyor. Ama aynı banka bireysel kredi için aynı adamın telefonuna mesaj atıyor şu kadar kredi verelim diye! Velhasıl 27 Şubat’tan bu yana kredisini alan esnafım olmadı. Kahramanmaraş’ta 400 ile 450 esnafın çeşitli fiyat aralığında kredisi onaylandı ama bankalar daha ödeme yapmadı. Esnaf bunu dört gözle bekliyordu ama şu anda çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Hükümetimiz sicil affı çıkarttığı halde bazı bankalar vatandaşlarımıza sicilin bozuk, diyor.”

DEVLET BU İŞE EL ATMALI

Devletin, bankaların keyfi tutumu karşısında kayıtsız kalmaması gerektiğini belirten Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, “Esnaflarımız hep 50 bin lira için müracaatlarını yaptılar; ama telefonlarımıza 15, 20, 30 bin lira onaylandığına dair mesaj geldi. Ben en fazla 40 bin lira onaylandığını duydum daha 50 bin lira onaylandığını duymadım. Eğer bankaların vatandaşı yıldırma politikaları böyle devam ederse bunu almaya hak kazanan 460 bin insanın ancak 30 bini bu krediyi alır. Geriye kalan 430 bin kişi bu kredi desteğinden yararlanamaz. Esnafımızın rahatlaması için devletimizin bir an önce bankaların bu keyfi tutumuna karşı adım atması gerekiyor. Biz, esnafımıza söylüyoruz. Bakanlığın Alo 130 hattını arayarak şikâyet edin diyoruz. BİMER’e, CİMER’e yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

ATTARLAR ODASI GİRİŞİMCİLİK KURSU AÇIYOR

Attarlar odasının özellikle genç girişimcilerin önünü açmak ve onlara destek olmak için girişimcilik kursu açtığını hatırlatan Başkan Güler, şunları söyledi: “30 kişilik girişimcilik kursu için 15 Mart Çarşamba gününe kadar ön başvuruları alıyoruz. 17 Mart Cuma günü mülakat yapacağız. 21 Mart’ta da eğitimlerimiz başlayacak. Başvuru yapmak isteyenleri odamıza bekliyoruz. Profit Finansal Danışmanlık’tan Emine Leblebici Hanımın koordinatörlüğünde girişimci eğitimlerimiz olacak.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)