Kaynak: Özgürlükleri ecdadımız yaşattı

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, insanı insan yapan ve insanların huzur içerisinde bir arada yaşamasına imkân kılan temel hak ve özgürlükleri Peygamber Efendimizin veda hutbesinden buyana ecdadımız tarafından yaşatıldığını söyledi.


Kaynak: Özgürlükleri ecdadımız yaşattı

Türkiye Su Enerji ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes İş) Kahramanmaraş Şubesi 6. Olağan Genel Kurul’unda konuşan Kaynak’ın hedefinde Avrupa vardı. Özgürlükler diyarı diye adlandırılan Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin üst düzey yöneticilerine karşı takındığı tutumu eleştiren Başbakan Yardımcısı Kaynak, “İnsan hakları, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü bu coğrafyada bizim ecdadımız tarafından yaşatılmıştır. 600 yıl bu coğrafyada adalet ile hükmetmiş olan bizim ecdadımız arka sıra ne emperyalist ne soykırım ne başkalarının inancına müdahale ne başkalarının kültürüne müdahale ne diline müdahale ayıbı işlememiştir” dedi.  

Batı Avrupa’nın bugün itibariyle dünyaya sunduğu insan hakları, demokrasi, özgürlükler, hukuk devleti gibi kavramlar noktasında geriye gidişin ilk adımlarını attığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bir hanımefendi bakanımızın Avrupa ülkesini ziyaretiyle bu yaldızların hepsini döküvermiştir” ifadelerine yer verdi.

İfade özgürlüğü, siyaset özgürlüğü ve kadına saygının Avrupa’da bittiğini belirten Kaynak, Viyana Sözleşmesi gereğince bizim topraklarımız sayılan Amsterdam konsolosluğuna girememenin veya konsolosumuzun oradan çıkamamasının bunun en açık kanıtı olduğunu söyledi. Kaynak, şöyle konuştu: “Değerli kardeşlerim çok ibret verici sahneler yaşıyoruz. Diğer taraftan birlikte Birinci Dünya Harbini yaptığımız hatta Çanakkale’de 250-300 bin şehitten sonra müttefikimiz Almanya’nın isteği üzerine Galiçya cephesinde binlerce daha şehit verdi. Ama Almanya, Türkiye’nin seçilmiş cumhurbaşkanına, bakanına, başbakanına, milletvekillerine, sendikalarına orada faaliyet izni vermezken; referandum süreci ile ilgili söylüyorum, Türkiye’de 35 yıldan beri kan döken ve Suriye coğrafyasını kan gölüne çeviren bir terör örgütüne maalesef kucak açmıştır.” İnsan hakları hususunda Türkiye’nin samimiyetinin, Avrupa’nın, Avrupa Birliğinin değerlerinden çok daha önemli olduğuna vurgu yapan Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü biz bu temel insan haklarını ta Peygamberimizin Veda Hutbesi ile bizlere vaz edildiğinden biliyoruz. Hani hutbenin sonunda öyle diyor ya; duyan duymayanlara aktarsın. Hepimiz için uyması gereken kurallar olduğunu izah ediyor. İnsan hakları, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü bu coğrafyada bizim ecdadımız tarafından yaşatılmıştır. 600 yıl bu coğrafyada adalet ile hükmetmiş olan bizim ecdadımız arka sıra ne emperyalist ne soykırım ne başkalarının inancına müdahale ne başkalarının kültürüne müdahale ne diline müdahale ayıbı işlememiştir. Bizim için Avrupa Birliği bu kriterler bakımından önemli! Bu kriterler bizim insanımız bakımından önemli aslında!”

Avrupa’nın dünya mazlumlarının çaresiz haykırışı karşısında sessiz kaldığını dile getiren Kaynak, şunları söyledi: “Bu coğrafyada herkes dilini, dinini, ırkını, cinsiyetini, her şeyini şerefle taşıyabilmeli ve taşıyor. Ama Suriye’de Irak’ta kıyamet kopartan ülkeler Yemen’de, Somali de Çad’da, Nijer’de Arakan’da bugün yarın her gün ölümle burun buruna gelmiş insanların dramına seyirci kalıyorlar. Avrupa birliği aslında batı dünyası dönüp bunlara bakmalıdır. Yargı organlarımızın terör faaliyetine karıştığı iddiasıyla gözaltına alıp tutuklandığı bir gazeteciyi iade etmemek için kıyamet kopartanlar Almanya’da FETÖ Terör Örgütünün, PKK Terör Örgütünün DHC/KPC terör örgütünün en önemli şahsiyetlerini utanmadan sıkılmadan muhafaza ediyorlar. Sadece onlar mı? Hayır! Hepimiz biliyoruz. Sembol bir isim olduğu için biliyoruz. Rahmetli Sabancı’yı, Toyota’nın Genel Müdürünü, Sabancı’nın bir çalışanını, bir emekçiyi katleden Fehriye Erdal Belçika’da, Hollanda’da, Almanya’da 20 sene tam 20 sene evveli elini kolunu sallayarak yaşıyor. Avrupa Birliği dönüp kendisini bir sorgulamalıdır.” Dünyaya yayılan tüm kötülüklerin menşeinin Türk İslam coğrafyası olmadığını aktaran Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Soykırımı biz icat etmedik. Meslek savaşlarını biz icat etmedik. Nazizm’i biz icat etmedik. Bilime karşı engizisyon mahkemelerini biz icat etmedik. Bunların hiç birini biz icat etmedik. Kafatasçı milliyetçiliği biz icat etmedik. Bütün bu sorunları aşarız. Bütün bu sorunları aşmak için deminki söylediklerimi uygulayacağız. Bayrağımız, vatanımız, devletimiz, namusumuz, ezanımız, farklı inançtaki arkadaşlarımız, bütün bu değerler bizi bir arada tutan değerlerdir. Bu değerleri, bu farklılıkları, birbirimizle çatışmak için değil birlik gibi görürsek muhakkak ki yol alacağız” şeklinde konuştu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)