Şengül: YSK seçime şaibe karıştırdı

Kahramanmaraş’ın yüzde 74 ile Evet oyu verdiği Anayasa değişikliği referandumunu değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı skandal kararla seçime şaibe karıştırdığını kaydetti.


Şengül: YSK seçime şaibe karıştırdı

Kanunda açıkça belirtildiği halde YSK’nın mühürsüz pusula ve zarfları geçerli kabul ettiğini dile getiren Şengül, YSK kararı dışında seçmenlerden, sandık sorumlularından ve müşahitlerden herhangi bir sıkıntı doğmadan bir seçim yaşandığını belirtti. CHP’li Başkan Esat Şengül, “Bu sonuçlanmamış bir seçim. Sonuçlanmadan galibi açıklanmış bir seçim. İlimizde de görüyoruz. Kutlamalar, şenlikler, davullar, zurnalar… Oysa seçime şaibe karışmıştır. Sabah sandıklarda, sandık görevlilerimizin tespit ettiği oy pusulalarının, zarfların mühürlü olmadığı halde oy kullanıldığı tespit edilmiş, bunlara itiraz edilmiştir” dedi.

Mühürsüz oy pusulaları ve zarflar ile Kahramanmaraş’ta da karşılaştıklarını ifade eden CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, YSK’ya yüklendi.

Şengül, “Biz, bunu Maraş'ta acaba başkanından kaynaklanan hata mı olarak düşündük, buna rağmen sandık başında itirazımızı yaptık. Dolayısıyla öğrendik ki Türkiye genelinde aynı durum var ve Yüksek Seçim Kurulu seçimin bitmesine saatler kadar çıkıyor bir açıklama yapıyor: Biz, mühürsüz pusulaları da zarfları da kabul edeceğiz, diyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil! Dolayısıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun bu seçimlere karıştırdığı bir şaibe var ortada. Bu da yaklaşık 2 ile 2,5 milyon oya tekabül ediyor” ifadelerine yer verdi. Mühürsüz zarf ve oy pusulalarına Türkiye'nin genelinde itirazlar edildiğini aktaran Şengül, şöyle konuştu: “Yüksek Seçim Kurulu'nda benim aldığım haberlere göre; sandıkların hala yüzde 92'si sayılmış, sayılmayan yüzde 8'lik bölümde de bizim iddialı olduğumuz Çankaya gibi Kadıköy gibi sandıklardan daha sonuç girmemişken; sayım bitmiş gibi açıklama yapılmasını yanlış buluyorum.  Yani yüzde 8'lik ile de değişebilecek bir durum varken; itiraza gerek kalmadan birden erken kutlama, birden Yüksek Seçim Kurulu'nun şaibeli açıklaması, birden Sayın Başbakanın balkon konuşması yapması her şey oldubittiye getirildiğine göre artık bundan sonra zaten milletin önüne sandık konulmayacak için söyleyecek bir şey bulamıyorum. Ama sonuç ne olursa olsun 50.01 ile de Evet kazansa veya Hayır kazansa ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Buradaki sıkıntı Evet çıktı da bundan dolayı böyle söylüyor değiliz!”

VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN!

Seçim kampanyası boyunca yaptıkları saha çalışmalarında çıkan sonucu baş tacı edeceklerini dile getiren Başkan Şengül, şu açıklamalarda bulundu: “Biz, kampanya süresince Hayırlısı olsun, dedik. Evet ya da Hayır! Ne çıkarsa çıksın vatana, millete hayırlı olsun, dedik. Ama seçim sonuçlanmadan bu tip erken kutlamalar, bir algı operasyonu, Yüksek Seçim Kurulunun şaibe karıştırması, sandık başkanlarının itiraz dilekçelerini tutanaklara geçirmeme konusundaki ortaya koyduğu tavırlar hem çok güzel değil hem de çok demokratik anlayışı içermiyor. Vatandaşlarımızdan, sandık sorumlularından, müşahitlerden herhangi bir sıkıntı doğmadan bir seçim yaşadık. Bunun güzelliğini içimize sindirmeye çalışırken Yüksek Seçim Kurulu'nun böyle açıklaması kendilerini de şaibe altında bırakmıştır. Ama her şeye rağmen Evet de çıkmışsa vatana millete hayırlı uğurlu olsun, diyoruz.”

ŞENGÜL: PARTİLER ÜSTÜ BİR SEÇİMDİ

16 Nisan’da yapılan referandumun sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir seçimi olmadığını ve ülkenin anayasayı değiştirmesi ile ilgili bir seçim olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Esat Şengül, şunları söyledi: “Burada partimize oy vermemiş birçok yurttaşımız da hayır tercihinde bulundu. Bunları Cumhuriyet Halk Partisi'ne mal etmek doğru bir şey değil. Ama bizim 7 Haziran'da, 1 Kasım'da tulum oy çıkardığımız yerleşim birimlerinde HDP ye veya Başka partilere giden oyların bize geri döndüğünü zaten biliyorduk. Burada da referandumda da bunu sandık sandık gözlüyoruz. Zaten bu referandum ile anayasa maddeleri değiştiğinde; Türkiye'de öyle çok partili sistem de kalmayacak. Yani solda bir parti, sağda da bir parti şeklinde bir yarış olacak. Tabiatıyla sevgili yurttaşlarımız kendisine veya siyasi görüşüne uygun olduğunu düşündüğü tarafa gidecek. Dün hangi siyasi partiye oy vermiş olursa olsun artık iki partili bir sisteme doğru dönecek diye düşünüyorum.”

“PARTİLİ CUMHURBAŞKANI 80 MİLYONU KUCAKLAMALI

Yeni sistemde Partili Cumhurbaşkanının Türkiye’de yaşayan herkesi kucaklaması içinde olduğunu kaydeden Şengül, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “AK Parti 2002’den bu yana girdiği her seçimde 35’lerde başlayıp yüzde 51'i bulan oy potansiyeline kavuştu, ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı seçilirken yüzde 66 gibi büyük bir rakamla seçildi. Tabii gönül arzu eder ki bu seçim ülkeyi ayrıştırmasın, ülkeyi kutuplaştırmasın! Bunlara birilerinin hakemlik etmesi lazım. Mevcut Cumhurbaşkanlığı sistemi bu noktada çok olumluydu. Şimdi Partili Cumhurbaşkanı olunca tabii ki diğer tarafta kalanlar da; acaba biz azınlıkta mı kaldık, kaygısı taşıyorlar. Başbakanlık sistemi ortadan kalkacağı için Başbakandan bu anlamda bir beklentimiz olamaz. Ama Sayın Cumhurbaşkanı her ne kadar Partili Cumhurbaşkanı olsa da partili kimliğini bir kenara bırakıp Başkan olarak 80 milyonu kucaklamasını temenni ediyorum. Çünkü burada yaşayan insanların görüşleri her ne kadar farklı olursa olsun siyasi bakış açıları her ne kadar farklı olursa olsun bu ülkenin insanları! Biz, birlikte olduğumuz zaman bir güç oluruz. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın da siyasi tecrübesine bakınca, Başkanlık döneminde bunları kucaklayabileceğine inanıyorum. Beklentim bu yönde!” (HABER: KENAN ONARAN)