DASK sigortasında sınıfta kaldık

Deprem bilimcilerin açıklamalarına göre depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi Kahramanmaraş olarak işaret edilmesine rağmen binaların yeteri kadar deprem sigortası yapılmadığı ortaya çıktı. DASK sigortası yapılan konutların birçoğunun ise elektrik ve su abonesi almak için yapıldığı öne sürüldü.


DASK sigortasında sınıfta kaldık

Depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesinde bulunan Kahramanmaraş’taki Dask sayısı, dördüncü deprem bölgesinde bulunan illerdeki oranın da gerisinde kaldı. 2004 yılında dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen’in “bir il var ki; 6 şiddetindeki depremde bile yüzde 70’i yerle bir olur” söylemini de unutan Kahramanmaraşlı konutlarına deprem sigortası yaptırmaktan kaçınıyor.

Deprem araştırmacılarının verdiği bilgilere göre; Bingöl Karlıova’dan başlayıp, Gölbaşı, Pazarcık, Çiğli, Türkoğlu üzerinden Hatay’a kadar uzanan 590 km uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Hattının her 400 yılda bir üzerinde deprem üreten Gölbaşı ile Türkoğlu segmenti arasındaki 89 km’lik fay 503 yıldır 7 ve üzeri deprem üretmiyor.

Deprem eşit yılını 103 yıl geçen fay hattı deprem uzmanlarının dikkatini bu bölgeye çevirirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afad’ın 2011 yılında güncellediği Türkiye diri fay haritasında da Kahramanmaraş’ın şehir merkezinde geçen 3 fay zonunda ikisinin aktif olduğu tespit edilmişti.

Türkiye’de paleosismoloji çalışması yapan 10 kişiden biri olan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Alican Kop’un, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın 2011 yılında güncellediği diri fay haritası üzerinde yaptığı Paleosismoloji çalışmasıyla kentten geçen 3 diri fay hattından 2’sinin hala aktif olduğu tespit edilmişti. Tespit edilen aktif fay hattının üzerine binalar yapılmasına rağmen DASK sigorta sayısında 188 binadan sadece 58 binin DASK yapıldığı açıklandı. Açıklanan rakamın büyük çoğunluğunu ise elektrik ve su abonesi almak için yapılan sigorta işlemleri oluşturuyor.

 

DASK sigortasında sınıfta kaldık

Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Kahramanmaraş’ta 188 bin konuttan 57 bin 717’sinin zorunlu deprem sigortası yaptığı belirlendi. Depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesinde bulunan Kahramanmaraşlı deprem gerçeğini bir türlü kabullenemedi.

İstanbul Depremini araştıran Prof. Dr. Naci Görür ile Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Müdürü Doç. Dr. Alican Kop depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesinin Kahramanmaraş olduğunu belirtmişti.

Yıllarını deprem araştırmalarına veren her iki akademisyende tüm Türkiye İstanbul’u konuşurken, en riskli bölgenin Gölbaşı ile Türkoğlu segmenti arasındaki 89 km’lik kırılmamış alan olduğunu dile getirmişti.

2004 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de; “Bir il düşünün 6.0 şiddetindeki depremde bile yüzde 70’i yerle bir olur” açıklamasıyla Kahramanmaraş’ı işaret etmişti.

Kahramanmaraş’ın depremselliğinde en son noktayı ise Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Doç. Dr. Alican Kop koydu. Kop, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın 2011yılında güncellediği diri fay haritası üzerinde yaptığıPaleosismoloji çalışmasıyla kentten geçen 3 diri fay hattından 2’sinin hala aktif olduğunu tespit etmişti.

Bingöl Karlıova’da başlayarak Malatya, Gölbaşı, Pazarcık, Çiğli ve Türkoğlu üzerinden Hatay’a kadar uzanan her 400 yılda bir deprem üreten Doğu Anadolu Fay Hattının Gölbaşı ile Türkoğlu segmenti arasındaki 89 km’lik bölümün 503 yıldır deprem üretmediği belirlenmişti.

Kahramanmaraş’ın birinci derece deprem bölgesinde olmasına rağmen konut sahiplerinin zorunlu DASK sigortası yapmaktan kaçındığı belirlendi. Hatta yaptıranların ise elektrik ve su abonesi almak için sigorta zorunluluğu olduğu için düşük metrekareler vererek sigorta yaptıkları öne sürüldü.

DASK korkunç rakamı açıkladı

Türkiye’nin en tehlikeli diri fay hattı olan Bingöl Karlıova’dan başlayıp Türkoğlu’na kadar gelen fay hattı, tarihsel döneme bakılarak yapılan araştırmada 500 yıldan bu yana deprem üretmemiş. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)’ın raporuna göre ise Kahramanmaraş’ta bulanan 118 bin 50 konutun sadece 58 bin 717’tanesi sigortalı. Bina sayısı ve poliçeli konutların oranı ise yüzde 31,20 olarak kayıtlara geçti.

İlçe Risk Bölgesi olarak bakıldığında ise Afşin 3, Andırın 3, Çağlayancerit 1,Dulkadiroğlu 1, Ekinözü 2, Elbistan 2,  Göksun 3, Merkez 1, Nurhak 2, Onikişubat 1, Pazarcık 1, Türkoğlu 1 olarak gösterildi.

KOMŞULARDA DURUM NE?

 

KAYSERİ

Üçüncü derece deprem bölgesinde bulanan Kayseri’de 355 bin 870 konutun 121 bin 677’tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 36,20

 

SİVAS

Dördüncü derece deprem kuşağında bulanan Sivas’ta ise 130 bin 140 konutun 45 bin 488 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 35

 

MALATYA

Bir kısmı birinci bir kısmı üçüncü derece deprem kuşağında bulanan Malatya’da ise 165 bin konutun 60 bin 516 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 36,60

 

ADIYAMAN

Bir kısmı birinci derece bir kısmı ikinci derece deprem kuşağında bulanan Adıyaman’da ise

78 bin 760 konutun 25 bin 72 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 31,80

 

GAZİANTEP

Dördüncü derece deprem kuşağında bulanan Gaziantep’te ise 290 bin 980 konutun 120 bin 679 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 41, 50

 

OSMANİYE

İkinci derece deprem kuşağında bulanan Osmaniye’de ise 89 bin 670 konutunu 28 bin 289 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 31,50

 

ADANA

Küçük bir kısmı birinci derece deprem kuşağında bulanan geriye kalan kısımlarında ikinci, üçüncü derece deprem kuşağında bulanan Adana’da ise 448 bin 380 konutun 148 bin 679 tanesi poliçeli. Poliçe oranı ise yüzde 33,20

 

DİRİ FAY HALA VAR

Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Kahramanmaraş’ta, bazı binaların diri fay hatlarının üzerine yapıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 5 yıl önce yapılan imar uygulamasında fay tehdidinin görmezden gelindiği ve diri fay hatları üzerindeki alüvyon zeminlere yüksek katlı binaların yapıldığı belirlendi.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar.