Hollandalı Tom Zwart: Türkiye Olmazsa AB Bir Hiç

Hollanda Kültürlerarası İnsan Hakları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tom Zwart, Türkiye’nin kesinlikle AB’ye dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.


Hollandalı Tom Zwart: Türkiye Olmazsa AB Bir Hiç

Hollanda Kültürlerarası İnsan Hakları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tom Zwart, Türkiye ile AB arasındaki ilişki hakkında görüş bildirdi. Türkiye’nin kesinlikle AB’ye üye olması gerektiğini belirten Zwart, Türkiye, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabası ile AB reformlarında kayda değer bir ilerleme sağladı. Türkiye'nin AB'ye ayrı bir değer katacağını düşünüyorum. Brexit'ten sonra Türkiye'nin üyeliği, AB için daha da önem kazanmıştır. Türkiye'nin olmadığı bir AB eksik olur” diye konuştu.

AB’nin sorunlarının Türkiye olmadan çözülmesinin zor olduğuna dikkat çeken Hollandalı Zwart, "Türkiye Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasına AB'nin sevinmesi ve saygı duyması gerekir. Buna benzer bazı problemler için gelecekte Türkiye önemli bir kilit rolünde olacaktır” dedi.

‘Avrupa ve AB 15 Temmuz’u Çok Basit Gördü’

AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin hızlı bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizen Zwart, Türkiye’nin AB ülkesi olması durumunda mevcut ticari anlaşmaların daha kolay işleyeceğini vurguladı. Türkiye’nin çok zor zamanlardan geçtiğini aktaran Hollanda Kültürlerarası İnsan Hakları Merkezi Müdürü, şöyle konuştu: “"Geçen sene Türkiye'deki darbe girişimi başarılı olmadığı için hem Avrupa hem de Hollanda devleti olayı yeterince ciddiye almayıp çok basit gördü. AB, Türkiye'yi bu konuda yalnız bıraktı. Halbuki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan suikast girişimi ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin yanı sıra demokrasiye balta vuran bu darbe girişimi için AB'nin daha duyarlı davranması gerekirdi. Diğer yandan Türkiye'nin suçluları demokratik bir şekilde yargıladığına güvenim sonsuz ama bunu bazen belli etmeleri lazım."