Karadeniz ürünlerinde söz sahibi olacağız

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş’taki çiftçilerin küresel değişimlere ayak uydurduğunu ve Karadeniz ürünlerine yöneldiğini söyledi.


Karadeniz ürünlerinde söz sahibi olacağız

Çiftçilerin imkanları doğrultusunda modern çiftçiliğe yöneldiğini belirten Çetinkaya: “Şehrimizin birçok bölgesinde seracılık yaygınlaşmaya başladı. Özellikle Türkoğlu bölgesinde güzel çalışmalar var. İnsanlar bundan verim aldıkça ve para kazandıkça diğer çiftçilerimize de örnek olacak” dedi.

 

“KİVİ ÖN PLANA ÇIKACAK”

Çiftçilerin her an arayış içerisinde olduğunun altını çizen Çetinkaya: “Kahramanmaraş geneline bakacak olursak artan ilgi gören ürünler arasında soya yaygınlaşmakta. Bunun yanı sıra daha küçük ölçeklerde yapılan çilek, böğürtlen gibi bahçeler mevcut. Böğürtlen ve çilekte büyük bir artış var. Çiftçilerin küresel değişimlere ayak uydurarak Karadeniz ürünlerine yöneliyor. Şehrimizde birçok alanda seracılık gelişti, bunun meyvesinin önümüzdeki yıllarda alacağız. Modern tarım yeniliklere açık olmazsa dedelerinden gördüğü tarımı yapmaya kalkışırsa bir noktada artık sıkıntıya girecekler. Önümüzde ki yıllar içerisinde Sır bölgesinde süratle kivi bahçeleri kuruluyor. Kivicilik ön plana çıkıyor. O bölge de daha önceden nar, hurma yetiştirirken o bölge de ki çiftçiler kiviye yönelmeye başladılar. Bunun yanı sıra kale kaya bölgesinde fındığımız var. Kalekaya’nın fındığı yıllık 70 ila 100 ton arasında bir ürün veriyor. Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta 4 büyük ova’nın SİT alanı ilan edildi. Yani Elbistan, Göksun, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Pazarcık, Narlı SİT alanı ilan edildi. Biliyorsunuz tarihi SİT alanı ilan edildiği takdirde, tarihi SİT alanları nasıl korunup nasıl değer veriliyorsa tarımsal SİT alanları da aynı şekilde sadece tarım için kullanılacak. Tarım dışında hiçbir şekilde kullanılmayacak. Bu da çiftçimiz ve tarım arazimiz yönünden sevindirici bir haber oldu.”diye konuştu.