Otobüsçülerden toplu taşımaya zam talebi!

Kahramanmaraş Özel Halk Otobüscüleri Oda Başkanı Murat Baltacı, toplu taşımada kullandıkları özel halk otobüslerinin masraflarının arttığını öne sürerek Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığına 60 kuruşluk zam talebinde bulunduklarını belirtti.


Otobüsçülerden toplu taşımaya zam talebi!

Mazot fiyatlarına gelen zamlar, yeni alınan özel halk otobüslerinin garanti sürelerinin bitmesiyle artan yedek parça fiyatları ve yüzde 18 KDV ödemelerinin başlamasıyla zammın kaçınılmaz olduğunu ifade eden Baltacı, “Biz bu şehri, seviyoruz Kahramanmaraş’ın insanlarını seviyoruz onlardan anlayış bekliyoruz, onlardan özel halk otobüsüne destek bekliyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta 2016’nın birinci ayından itibaren toplu taşımada dönüşüm yaşadıklarını dile getiren Kahramanmaraş Özel Halk Otobüscüleri Oda Başkanı Murat Baltacı, “Esnaflarımız o eski minibüsleri sattı. Onlar da pek para etmedi. Sıfır otobüs aldılar. Bunlar yüzde 100 engelli, yüzde 100 klimalı ve yüzde 100 sıfır faturalı araçlar aldılar. Bunu alırken de tabi ki esnaf kredi kullandı. Dolayısıyla herkesin kredi borçları var” ifadelerine yer verdi.

Başkan Murat Baltacı, zam talepleri için şu gerekçeleri sıraladı: “2016 yılının Ekim ayında, mazot fiyatı 3 lira 70 kuruştu. Bugün mazot fiyatı 5 lira 80 kuruş oldu. İşçilik bakım onarım maliyetlerimiz yüzde 16 oranında zamlandı. Yani aradan geçen bu süre zarfında mazota yüzde 37 zam geldi. İşçilik bakım onarıma yüzde 16 zam geldi. Personel giderine yüzde 8; 26 Ekim 2017 tarihi ile 13 Kasım 2017 tarihinde yüzde 25.7 oranında zam geldi. Dolayısıyla biz sonuçta bir kamu görevi yapıyoruz. Giderlerimizi serbest piyasa belirliyor. Zammı da yolcu taşıma ücretini de belediye belirliyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Ulaşım Daire Başkanlığımız belirliyor. Dolayısıyla bizim Belediye Başkanımızdan zam talebimiz var. Hani biz bu arabaları sıfır aldığımız zamanlarda KDV’leri vardı. Devletle bunu mahsuplaşıyorduk. Şimdi bu bitti; esnaf cebinden yüzde 18 KDV ödüyor. Garantilerimiz vardı, garantilerimiz bitti. Dolayısıyla bu otobüslerin yedek parçaları oldukça pahalı! Dolayısıyla lastik, yedek parça, bakım-onarım, sigorta ve diğer giderleri düşündüğümüz zaman fiyatlar oldukça yükseldi. Bununla birlikte zam da kaçınılmaz oldu.”

Özel halk otobüsü şoförlerinin Kahramanmaraş’ta 16 kalem insanı ücretsiz taşıdıklarını kaydeden Baltacı, Kahramanmaraş halkından destek beklediklerini dile getirerek; şu açıklamalarda bulundu: “Biz, bu şehri seviyoruz. Kahramanmaraş’ın insanlarını seviyoruz. Onlardan anlayış bekliyoruz. Onlardan özel halk otobüsüne destek bekliyoruz. Biz daha iyi taşımacılık kent içi toplu taşımacılık yapacaksak daha konforlu daha kaliteli hizmet kalitesi yüksek bir toplu taşıma hizmeti vereceksek; bu zam kaçınılmaz oldu. Bu talebimizi de Büyükşehir Belediye Başkanımıza yazılı olarak sözlü olarak ilettik. Esnafın da burada bir nefes alması için bu zam kaçınılmaz diyoruz.

ZAM TALEBİ KABUL EDİLİRSE TAM BİLETLER 2.70 LİRA OLACAK!

Kahramanmaraş’ta 2 lira 10 kuruştan yolcu taşıdıklarını kaydeden Özel Halk Otobüsçüleri Oda Başkanı Murat Baltacı, şöyle konuştu: “Bizim 60 kuruşluk bir zam talebimiz oldu. Kahramanmaraş’ta şu an 2 lira 10 kuruşa yolcu taşıyoruz. Ben Türkiye’nin her yerini geziyorum. Bizde aktarma sistemi var. hEr yerden her yere ulaşabiliyorsunuz. Şehrin en uç noktasından bindiğiniz zaman bir başka noktasına nereye gitmek istiyorsunuz, Necip Fazıl Hastanesi olabilir, Otogar olabilir, Aksu olabilir. Doğukent, Güneşevler olabilir ya da Kılavuzlu tarafı olabilir. Nereye gidecekseniz bir kere kartınızı okuttuğunuz zaman ikinci binişe 30 kuruş ödeyerek Maraş’ın her bir noktasına ulaşabiliyorsunuz. Bu konuda gerçekten Maraş ulaşımda şanslı diye düşünüyoruz. Benim düşüncem böyle.”

ÖZEL HALK OTOBÜSÇÜLERİ ZOR DURUMDA!

Kahramanmaraş’ta özel halk otobüsçülerinin zor durumda olduğunu vurgulayan Baltacı, “Belediyemizden 60 kuruş zam talebimiz var. Artık Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç bu konuda esnafı rahat edecek bir müjdeli bir haber verir esnafa. Çünkü özel halk otobüsü şoförü gerçekten zor durumda” değerlendirmelerinde bulundu. Başkan Baltacı, “daha önce 5 liradan satılan 2 binişlik kartların iptal edilmesiyle hayata geçirilen ve 10 liraya satılan 3 binişlik kartların özel halk otobüsü şoförlerine yansıması ne oldu” sorumuza ise şu cevabı verdi : “Bir miktar yansıması oluyor; ancak o ultra light dediğimiz 3 binişlik kartların; bu Eykent Firması biliyorsunuz onların bir fiziki değeri vardır. 1lira 30 kuruşu sadece o kartın fiziki bedel olarak Eykent Firması alıyor. O da karşı tarafa bu kartı yaptırdığı yerlere oraya ödediğini söylüyor. Biz aslında yolcularımızdan, müşterilerimizden şunu bekliyoruz: Herkes kendi cebinde taşıma kartını bulundurursa hem daha ucuza seyahat etmiş olacak hem de biz öyle bir karta 1 lira 30 kuruş gibi bir para ödememiş olacağız. Bizim özellikle yolcularımızdan, Kahramanmaraş’ta ki hemşerilerimizden özellikle ısrarla ricamız herkes kendi cebinde kartlarını bulundursun.”

ZAM TALEBİNDE PAZARLIK KAPISI AÇIK!

Başkan Murat Baltacı, Büyükşehir Belediyesi’ne ilettikleri 60 kuruşluk zam talebinde pazarlık payı olduğunu kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Ben aynı zamanda galericiyim. Elbette ticarette pazarlık vardır. Belediyemizle, Ulaşım Daire Başkanımızla orta noktada uzlaşacağımızı düşünüyoruz. Bu zam talebimizin de pazarlığı var. Pazarlık sünnet sonuçta!”