Turizmcilerden DOĞAKA’ya tepki

Kahramanmaraş’ın turizmden hak ettiği payı alması ve turizmin gelişmesi için her ay bir araya gelerek fikir üreten kentteki yıldızlı otellerin idarecileri ile turizm acenteleri, tanıtım fuarlarında turizmcilere yer tahsisi teşvikini kesen Doğu Kalkınma Ajansına tepki geldi.


Turizmcilerden DOĞAKA’ya tepki

Her ay ayrı bir otelde toplanarak kent turizmini masaya yatıran ve kente turist akışının sağlanması için fikir jimnastiği yapan kentteki yıldızlı otellerin idarecileri ile turizm acente yetkilileri bu kez Arcan Center otelde toplantı.

Ramada Plaza Hotel Genel Müdürü Mehmet Turan’ın başkanlığında, Germanica Hotel Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli, Saffron Hotel Genel Müdürü Levent Erdim, Arsan Hotel Genel Müdürü Sabit Eren, Vav Hotel Genel Müdürü Ali Rıza Attaroğlu, 46org Acente Genel Müdürü Sefa Taşhan ve NSR Turizm Genel Müdürü Nesrin Kısakürek’in katıldığı toplantının ana gündem maddesi Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Turizm fuarlarında turizm işletmelerine yer tahsis teşvikinin kaldırılması oldu.

Konuyu detaylarıyla tartışan turizmin gerçek aktörleri Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın turizm işletmelerinin turizm fuarlarında yer alması için verilen teşvikin kesilmesinin sektör açısından sıkıntı oluşturacağı fikrinde birleşti. Turizmciler DOĞAKA’nın Tanıtım fuarlarında turizm işletmelerinin stant açması için teşvik projesinin yeniden hayata geçirilmesini istediler. Doğaka’nın turizme destek vermesi gerekirken teşvikin kesilmesine bir anlam veremediklerini de dile getirdiler.

Kahramanmaraş’a turist gelmesi için nokta atışı acente yetkilileriyle mutlaka bir araya gelinmesi gerektiğini de dile getiren Platformun Başkanı Ramada Plaza Hotel Genel Müdürü Mehmet Turan bu konuda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin öncülük etmesini istedi. Büyükşehir Belediyesinden maddi bir beklenti içerisinde olmadıklarını da vurgulayan Turan; “Her acente yetkilisini şehrimize davet etmeyelim. Binlerce acente var. Biz bu bölgeye tur düzenleyen acente yetkilileriyle irtibata geçelim ve onları davet edelim. Kahramanmaraş’ta nokta atışı acente yetkilileriyle info bir gezi düzenleyip şehrimizin güzelliklerini onlara gösterelim. Ben inanıyorum ki; nokta atışı acente yetkililerini buraya davet edip güzelliklerimizi gösterdiğimizde çok sayıda turistin şehrimize geleceğine inanıyorum. Bir kente turistin gelmesi için tabiki tarih, kültür, eko ve deniz açısından yeterli olmanız gerekir. Tabiki bunun yanı sıra da acente yetkililerinin bölgenize tur düzenlemesi de en az saydığım özellikler kadar önemlidir.” Dedi.

Amaç Kahramanmaraş’a insan girmesini sağlamak olduklarını da belirten Turan; “bizim hedefimiz bu kentin turizm payından hak ettiğini almasıdır. Yeterki şehri insan gelsin, hangi otelde kalırsa kalsın ama yeterki gelsin. Biz kentteki otellerin idarecileri ve acente yetkilileriyle her ay yaptığımız toplantıda sektörümüzün sorunlarını ele alıyoruz. Kahramanmaraş’a insan sirkülasyonunun artması için neler yapılabilinir onları konuşuyoruz. İsterse acente yetkilileri bu kenti turist ile doldurur, o açıdan nokta atışı acentelerin gelmesini istiyoruz. Biz bir grup olarak sadece tavsiye ve öneri kararları alıyoruz. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bizimle hareket etmesini diliyoruz. Buraya turist gelmesi için her kesin, Vali Bey’den sokaktaki vatandaşa kadar herkesin katkı vermesi gerekir. Bu kent turizmle daha da çok gelişir.” Dedi.

Turan ayrıca tüm bilgilerin dijital ortama geçtiği günümüzde şehrin turistik yerlerini gösteren bir antroid sisteminin dijital verilere yüklenmesi gerektiğini de hatırlattı.

Otel ve acente yetkililerinden ortaya atılan bir öneri ise herkesi heyecanlandırdı. Turizmciler üzerinde Kahramanmaraş’ı tanıtan görsellerin olduğu bir tişört bastırılarak Türkiye’nin her yerindeki Kahramanmaraşlılara gönderilebileceği ve haftanın bir günü tüm Kahramanmaraşlıların o tişörtü giyerek büyük bir milliyetçilik örneği göstereceği ve tanıtıma katkı sağlayabilecekleri fikri de tartışıldı.