Kipaş’ın yeni fabrikasına Valmet kazan teknolojisi

Kipaş Holding, Söke’deki yeni kağıt fabrikasında kullanılmak üzere yüksek teknolojili Valmet çok-yakıtlı kazanı seçti. Gerektiğinde ikinci bir makinaya da yetecek buhar üretim kapasitesine sahip olan yakma tesisi, saatte 260 ton buhar üretiyor.


Kipaş’ın yeni fabrikasına Valmet kazan teknolojisi

Valmet, Kipaş’ın Aydın’ın Söke ilçesinde kurulmakta olan yeni kağıt fabrikasına sağladığı çok yakıtlı kazan ve yardımcı proses ekipmanları ile, Türkiye’deki referanslarına bir yenisini daha ekledi.

Tesis edilecek olan kazan, halihazırda yapım aşamasında olan kağıt makinası için buhar sağlarken, aynı zamanda elektrik de üretecek. Gerektiğinde ikinci bir kağıt makinasına da yetecek buhar üretim kapasitesine sahip olan yakma tesisinin, 2020 yılının Mart ayında çalıştırılması planlanıyor.

Kipaş Kağıt Genel Müdürü Alaaddin Yalçınözü, “Valmet’le önceki işbirliğimiz ve son teknoloji Valmet ürünleriyle daha önce de yaşadığımız olumlu deneyimler, kazan tedariki konusunda da Valmet’i seçmemizin temel nedeni oldu.” açıklamasını yaptı.

Valmet Otomasyon Bölümü, Enerji ve Proses Sistemleri Satış Müdürü Yücel Doğan ise, “Valmet’in Türkiye'de giderek artan enerji sektörü referanslarına eklenen bu yeni projede, yüksek kapasiteli kazan teknolojisi, Kipaş'ın yeni tesislerinin üstün verimlilik sağlanmasına yardımcı olacak.” dedi.

Valmet Enerji İş Birimi, Genel Müdür Yardımcısı Kai Janhunen da konu hakkında şunları dile getirdi: “Valmet’in sunduğu esnek kazan teknolojisi, bu enerji tesisinin ihtiyaç duyacağı her tür yakıt yakma işlemi için idealdir. Baca gazı temizleme ünitemiz de emisyonların azaltılmasını etkili bir şekilde sağlamaktadır.” Yeni yakma tesisinin inşası ve işletmesini, Kipaş Holding iştiraki olan Maren Maraş A.Ş. yürütecek.

 

ÜSTÜN YAKMA TEKNOLOJİSİ

Valmet’in Kipaş’a tedarik edeceği kazan, kağıt ile su arıtım çamuru, plastik atıklar ve kömürün birlikte yakılmasını mümkün kılan gelişmiş bir CYMIC dolaşımlı akışkan yataklı (CFB) kazandır. Ürün, saatte 260 ton buhar üretme kapasitesine sahiptir (114 bar, 542°C). Baca gazı temizleme ekipmanı ve bir adet Valmet DNA otomasyon sistemi de, yatırımın değerini artıran son teknoloji çözümler olarak siparişe dahildir.

Kipaş Holding’in Kahramanmaraş’taki kağıt fabrikasındaki liner makinasının tedarikini de 2013 yılında Valmet gerçekleştirmişti.