Ürün yelpazemiz geniş

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2018 Yılı tarımsal üretimlerin devam ettiğini ve birçok ürünün hasatlarının gerçekleştirildiğini söyledi. Başkan Çetinkaya, Kahramanmaraş'ın tarımda kendine yeten bir il olduğunu ve ürün yelpazesinin de geniş olduğunu belirterek, ithalat ve ihracat durumunu anlattı.


Ürün yelpazemiz geniş

''İLK AKLA GELEN KIRMIZI BİBER''

Kahramanmaraş'ta 2018 yılı tarımsal üretim devam ettiğini belirten Başkan Mehmet Çetinkaya, ''Hasadını gerçekleştirdiğimiz bir çok ürün var. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarımız da var. Kahramanmaraş aslında tarımda kendi kendine yeten bir şehir. Ciddi anlamda ürün yelpazesine sahip bir il. Kahramanmaraş denilince tabii ki akla ilk gelen kırmızı biberimiz var. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş'ta buğday, pamuk, arpa gibi birçok ürünümüz üretilmekte. Kahramanmaraş'ta ciddi anlamda bir tarımsal kapasitenin olduğu bir gerçektir'' dedi.

 

''EN DİKKAT ÇEKEN NOHUT''

Verimli topraklarımızın olduğuna değinen Çetinkaya, ''Kahramanmaraş'ta şuan da ciddi anlamda, her geçen gün üretimi ekim sahasının geliştiği bir kaç ürünümüz var. Bunlardan en dikkatte çeken nohuttur. Nohut çok stratejik bir üründür. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde tüketilmekte olan bir üründür. Kahramanmaraş'ta nohut üretimi 2014'den bu yana ciddi anlamda her geçen gün biraz daha artıyor.Nohutta ilerleyen yıllarda fiyatın ve üretimin devam etmesiyle ciddi anlamda Kahramanmaraş söz sahibi olabilir. Yurt dışına da ihraç edebileceğimiz ürünlerin başında gelir. Bunun yanında yurt dışına ihraç ettiğimiz kırmızı biberimiz ve dondurmamız var. Kahramanmaraş'a özgü ciddi anlamda kırmızı biber, nohut ,mercimek ve pamuk üretimimiz var.  Bunların da en başında biber geliyor. Biberden sonra nohut üretimi yapılmaktadır'' dedi.

İhracat rakamlarına baktığımız zaman ihracat olarak biberin başı çekmekte olduğunu belirten Çetinkaya, ''Bunun yanı sıra mısırımız var hemen akabinde nohut ciddi anlamda söz sahibi olmaya başladı. Mercimekte kendi kendimize yeten bir şehiriz. Mercimek üretimi Kahramanmaraş'ın ihtiyacını ve talebini karşılıyor'' dedi. 

 

''CEVİZ AVRUPAYA İHRAÇ EDİLİYOR''

''Bunların ilerisine gittiğimizde ise Kahramanmaraş'ta yetiştirdiğimiz Maraş On Sekiz adı altında bir cevizimiz var. Bu cevizimi bir çok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Bunların başında Almanya ,İspanya gibi bir çok bölgemizde de cevizimiz mevcut.Cevizimiz de ciddi anlamda dünya genelinde kabul görmekte ve ceviz üretimimiz de her geçen gün artmakta.''

Kahramanmaraş'ın en çok hangi ürünü ithal ettiği sorusu üzerine Çetinkaya şöyle konuştu; ''Bu o yılın üretim şartlarına hava şartlarına, doğal afetlere veya kuraklığa göre değişebiliyor. Yani en çok şu ürünü ithalat ve ihracatta kullanıyoruz diyemeyiz. Doğa şartlarına göre ürün yelpazesinde değişiklik gösterebiliyor.''   

 

''MISIR İHTİYACIMIZ VARDI''

En çok ithal edilen ürünlerin sorulması üzerine Çetinkaya, ''Son üç yıla bakıldığında Türkiye'de en çok mısır da biraz ihtiyacımız vardı. Soya ve pamuğun ciddi anlamda ithal edildiğini görüyoruz. Bununla alakalı da biliyorsunuz ki tarım bakanlığı tarafından ihraç edilen ürünlerin teşvik edilmesi ve arazideki verimliliğin arttırılması ve devlet desteklerinin arttırılması ,pamuk ,soya, mısır gibi ürünlerin üretiminin arttırılması yönünde çalışmaları oluyor. Üreticilerimizin bu ürünleri daha fazla üretmesini sağlamaları için desteklerinin arttırıldı. Soya da verilen ciddi anlamda bir destek var. Pamukta kayda değer bir destek var. Destek ve fiyatların iyi olasıyla birlikte yurt dışından ithal edilen ürünlerin üretilip dolarımızın ve ekonomimizin paramızın Türkiye de kalması üreticimizin teşvik ve destekleri arttırıldı. Son üç yıla baktığımızda diyebiliriz ki pamuk , soya ve mısır ciddi  anlamda en çok ihraç edilen ürünlerimizdir.'' dedi.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi ile yaptığı röportajında sözlerini çiftçilere önerilerde bulunarak tamamlarken, şöyle konuştu; ''Çiftçilerimizin yapması gereken şeyler,işçilikten kaçmaması, araziye küsmemesi,yoğun bir şekilde çalışmasıdır. Artık çiftçilerimizde her tür dert olduğu gibi, rahata alıştı insanlarımız çalışmaktan, arazide çalışmaktan gocunur oldu. Araziye küsüyorlar. Arabamız olmayabilir araba üretemeyebiliriz ama yurt dışından ihraç edebiliriz veya telefonu da yurt dışından ihraç edebiliriz fakat buğdayımız olmazsa ekmeğimiz olmazsa ne kadar ihraç ederiz. Bunu niçin çiftçilerimizin üretmesi lazım. çiftçimiz üretmezse insanlarımız aç kalır bu nedenle üreticilerimizin ve çiftçilerimizin üretmesi gerekiyor. Tarlada gece gündüz demeden çalışıp hak ettiğini alıp para kazandıracak ürünleri yetiştirmesi gerekiyor.''