Yüzde 3'le yasalaştırın!

Kaçak yapıların legal hale gelmesi için çıkartılan İmar Barışı düzenlemesinde Temmuz ayı itibari ile Kahramanmaraş'ta 6 bin 204 başvuru yapıldı.


Yüzde 3'le yasalaştırın!

Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara, Yapı Kayıt Belgesi düzenleyerek bu yapıların kayıt altına alınıp, imar sorunlarının çözülmesi, İmar Barışı olarak adlandırılıyor.

İmar Barışında vatandaşlar oturdukları binaların 31.12.2017 tarihinden önce kaçak olarak yapılması durumunda, arsa ve bina bedellerinin yüzde 3’ünü ödeyerek resmileştirebiliyor. İmar barışından yararlanmak için 31.10.2018 tarihine kadar müracaat etme zorunluluğu bulunurken, kayıt belgesi için ortaya çıkacak bedelin ise 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi için müsaade ediliyor.

Bakanlar Kurulu'nda çıkan karar ile imarsız yapılar, İmar Barışı projesi ile kayıt altına alınıyor. Bu proje ile mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçilecek. Ülkemizde 31.12.2017  yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan proje kapsamı içerisinde yer alıyor.

İmar Barışı projesine Kahramanmaraş'ta vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, günlük ortalama 250-300 vatandaşın geldiği ancak bunların bir kısmının bilgi aldığı, bir kısmının başvuru yaptığı, mevcut başvuru rakamının ise 6 bin 204 olduğu belirtildi. Bağımsız Bölüm Başvuru sayısı  bin 53 olurken, binanın tamamı başvuru sayısı ise 5 bin 151 oldu.