Bilim adamlarının ilham kaynağı "Uğur Böcekleri"

Dünya’da kolonisi sadece Kahramanmaraş’ta bulunan Uğur böceklerinin uçuş şeklinin bilim adamlarına ilham olduğu öğrenildi. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) akademik dergisinde yayınlanan makalede, vücudundan çok daha geniş olmasına rağmen, uğur böceğinin kanatlarının açılıp kapandığında 'mükemmel bir uyum' içinde canlının vücudunu sardığına dikkat çekildi.


Bilim adamlarının ilham kaynağı

Kolonisi sadece Kahramanmaraş’ta bulunan ve belli sürelerde görsel bir şölen yaşatan Uludazdaki uğur böceklerinin bilim dünyasının bazı icatlara ihlam olabileceği belirtildi. Bilim adamları uğur böceklerinin kanat yapısının robotlar, uydu antenleri, mikroskobik tıbbi cihazlar, hatta şemsiyelerin kapanma mekanizmalarını ışık tutabileceğini belirttiler.

Uludaz’da Mayıs-Haziran aylarında her yıl yüzlerce doğa severin ziyaret ettiği uğur böceklerinın kın kanatlı familyasından olan uğur böceğinin çabucak kanatlarını açıp uçmaya başladığını ve kusursuz kanat sistemlerinin olduğunu belirten bilim adamları uğur böceğinin kanat sisteminin bin yıldır aynı kalan şemsiyeleri de değiştirebileceğini vurguladı.

Kanat yapısıyla bilim adamlarına ilham olan uğur böceklerinin tamamen turizme ne zaman kazandırılacağı ve uğruna festivaller düzenlenip düzlenmeyeceği merak konusu oldu.