Çabukel: “EYT mağduriyeti giderilmeli”

Yaşa takılan emeklilik meselesine büyük önem verdiğini belirten İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel, “Emekliliği hak eden ancak mevcut düzenlemeler sonucu emeklilik hakkına kavuşamayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için çalışıyoruz” dedi.


Çabukel: “EYT mağduriyeti giderilmeli”

Kahramanmaraş İyi Parti İl Başkanlığı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) nedeniyle basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.

Kahramanmaraş Müftülük Meydanı İyi Parti İl binası önünde basın açıklamasını İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel yaptı. Emeklilikte yaşa takılanların sorunları Anayasal ilkelerimize aykırı olduğunu kaydeden Av. Çabukel, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında vurgulandığı üzere Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına saygılı, her vatandaşın sosyal adalet ilkesinden yararlanarak onurlu bir hayat sürdürdüğü, Dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olan ve sosyal bir hukuk devletidir. Her ne kadar anayasamız böyle buyurmuş olsa da 16 yıllık mevcut iktidar döneminde primlerini eksiksiz ödeyen vatandaşlarımızın zamanında emekli olma hakları bir türlü onlara teslim edilmemekte olduğunu ifade eden Çabukel şöyle konuştu:


“2002 yılında yürürlüğe giren 4759 sayılı kanun nedeni ile yaş bekleme süreleri getirilmiş ve erken yaşta çalışmaya başlayıp primlerini eksiksiz ödeyip prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlarımız çaresizce emeklilik planlarını rafa kaldırmışlardır. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bu mevcut düzenleme vatandaşları adeta mezarda emekli edecek hale getirmiştir. Şu güne baktığımızda sayıları milyonları bulan birçok vatandaşımız prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen emekli olamamaktadır. Emekli olmak için yaş bekleyen ve bu süre zarfında işsiz kalan ve ileriki yaşları yüzünden yeni iş bulma zorluğu çeken vatandaşlarımız sağlık güvencesinden de mahrum bırakılmakta ve bu durum sosyal devlet ilkesi ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.”

 

“İYİ PARTİ, YAŞA TAKILAN EMEKLİLİK MESELESİNE BÜYÜK ÖNEM VERMEKTEDİR”

İYİ Parti, meclis çatısı altında emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için de mücadele ettiğini belirten Çabukel, konuşmasına şöyle devam etti: “Kurulduğu günden bu yana milletin refahı ve vatanın iyiliği için çalışan partimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının temel sorunlarından birisi olan yaşa takılan emeklilik meselesine de ayrı bir önem vermiştir. Emekliliği hak eden ancak mevcut düzenlemeler sonucu emeklilik hakkına kavuşamayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi noktasında İYİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altına girdiği andan itibaren üzerine düşen her görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu noktada partimiz, verdiği araştırma önergeleri ve kanun teklifleri ile de birçok kez basına konu olmuştur.”

 

“MİLLETİ HER VEKİLİ BİZİMLE BİRLİKTE AYNI HASSASİYETİ GÖSTERMELİ”

İYİ Parti, emeklilikte yaşa takılanlar için araştırma komisyonu kurulması ve kanun teklifinde bulunulduğunu ifade eden Çabukel, “24 Ekim tarihinde partimiz emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının neler olduğunun ve emeklilikte yaş bekleme süresinin kaldırılması halinde bunun bütçeye nasıl yansıyacağının tespiti için mecliste bir araştırma komisyonu kurulması önergesi sunmuştur. Bilindiği üzere bu önerge AKP'nin reddetmesine rağmen önce kabul edilmiş olsa da MHP'nin önce kabul sonra red oyu vermesi neticesinde reddedilmiştir ve mecliste emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının araştırılması mümkün olmamıştır. Partimizin daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisine emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili sunduğu kanun teklifi ise halen komisyonda görüşülmektedir. Bu kanun teklifimiz emeklilikte prim gün sayısını sağlayıp yaş şartını sağlayamayanların istedikleri takdirde emekli olabilmesinin önünü açmaya yöneliktir. Milletin meclisinde milleti temsil eden her vekilin de bizimle birlikte aynı hassasiyeti göstermesini temenni ediyoruz.”

 

"İYİ PARTİ'NİN ÖNERİLERİ GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR"

“Bir diğer husus da mevcut iktidarın emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi ülkenin mevcut ekonomik durumuna bağlayarak görmezden gelmesidir. İYİ Parti olarak sunduğumuz araştırma komisyonu kurulması önergesinin amaçlarından biri de az önce bahsettiğimiz gibi emeklilikte yaş şartının kaldırılması sonucunun ülke ekonomisine maliyetinin ne olacağının hesaplanmasıdır; ancak ortada oluşturulmuş bir komisyon bulunmadığı halde mevcut iktidar emeklilikte yaş şartının kaldırılması halinde bunun ülke ekonomisine büyük zarar vereceğini ifade etmiştir. Mevcut iktidarın "Ekonomide Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletin sırtına yükleyemeyiz," ifadesine ise özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Ekonomide Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bir dönemde yazlık saray yapılması, iktidar tarafından herhangi bir tasarruf tedbirine gidilmemesi, kemer sıkma yükümlülüğünün vatandaşa yüklenmesi ve saray kadrolarına yeni danışmanların alınması milletin sırtına hiç mi yük olmamıştır? Emeklilikte yaşa takılanların maliyeti sarayın kaç günlük maliyetine denktir? Emeklilikte yaşa takılanlar, mevcut iktidarın israf politikasına ne kadar zarar verecektir?”

 

“BİZ SİZİN ÖMRÜNÜZDEN ÇALINAN BU 15 YIL İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını mevcut iktidar erkenden emekli olma bahanesi olarak görmüştür diyen Çabukel, sözlerine şöyle sürdürdü: “Mevcut iktidar emeklilikte yaşa takılan vatandaşların 38 yaşında emekli olmaya çalıştığını da iddia etmektedir. Sayın Genel Başkanımız Meral AKŞENER Hanımefendinin de grup toplantılarında birçok kez dile getirdiği gibi kazanılmış hakkı gaspedilen bu vatandaşlarımızın 38 yaşında emekli olup kenara çekilmek gibi bir niyetlerinin olmadığının farkındayız. Mevcut düzenleme ile 25 yıl prim ödemiş bir çalışan, maaş alabilmek için 15 yıl daha bekleyebilmektedir. Biz sizin ömrünüzden çalınan bu 15 yıl için mücadele ediyoruz. Biz, vatandaşlarımız 15 yıl daha rahat nefes alabilsin diye çalışıyoruz.”

 

"İYİ PARTİ'NİN PROGRAMI, VATANDAŞIN RAHAT NEFES ALABİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇMAYA YÖNELİKTİR"

Sosyal sigortalar sözleşmesi bir katılma sözleşmesi olduğunun altını çizen Çabukel konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sözleşmenin kuralları tek taraflı olarak devlet tarafından konulmaktadır; ancak mevcut durumumuz sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Yıllarca çalışıp primlerini eksiksiz ödeyen vatandaşlarımız emeklilik için bir de yaş sınırını beklemektedir. Bunun hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Ayrıca bahsettiğimiz üzere Anayasamız, Türkiye Cumhuriyeti'nin Dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olduğunu ifade etmektedir.  Ne yazık ki somut durum bunun tam tersidir. Refahı ve insanca yaşama hakkını tavandakiler paylaşırken sorumluluk, vergi ve yoksulluk tabana yayılmıştır. İktidarın mevcut ekonomik duruma ilişkin oluşturduğu paketlerde bile hala vergiyi tabana yaymaktan bahsedilmektedir. Biz bunu değiştireceğiz. Ortak paydamız olan Türkiye Cumhuriyeti'nde her vatandaşımızın insanca yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Bizim amacımız vatandaşlarımızın hak ettikleri hayatı hak ettikleri şekilde yaşayabilmeleridir. Kurulduğumuz günden bu yana da bunun için gayret etmekteyiz.”

 

“BİZ MEVCUT İSRAF POLİTİKASINI YÜK OLARAK GÖRÜYORUZ”

İYİ Parti, israf politikasının önüne geçip refahı tabana yayma politikasına yönelik adımlar atmak olduğunu ifade eden Av. Çabukel, “Biz İYİ Parti olarak tüzüğümüzde ifade ettiğimiz üzere demokrasi, insan hakları, adalet, eşitlik, özgür düşünce, hür irade, liyakat, bağımsız ve tarafsız yargı, denge ve  denetim  sistemleri gibi  demokratik  hukuk devletlerinin temel kavram ve ilkelerini benimsemekteyiz. Bizim ilkelerimizde vatandaşın devletin sırtına yük olması gibi bir kavram yoktur ve asla olamaz. Biz önce mevcut israf politikasını yük olarak görüyoruz ve bunun sonlandırılması gerektiğini sesimizin çıktığı her yerde haykırıyoruz ve haykırmaya devam edeceğiz. Yeni kurulmuş bir parti olarak yakaladığımız başarıları sizlerin de desteği ile artırarak devam ettireceğiz. Milletimizi meclisimizde en iyi şekilde temsil etmeye gayret edeceğiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için çalışıyoruz.”

 

"MİLLETİMİZDEN ALDIĞIMIZ YETKİYİ YİNE MİLLETİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK İÇİN KULLANIYORUZ"

“Değerli vatandaşlarımız, sizi temin ederiz ki mevcut düzenlemenin son bulması ve emekliliğe hak kazandığı halde yıllarca bekleyen vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi için yaptığımız çalışmalar hız kesmeden devam edecektir. Milletimizden aldığımız yetkiyi yine milletimizin iyiliği ve rahat bir hayat sürdürmesi için kullanmaktayız” diye konuştu.