Zabun: "Ocak ayında 80 milyon dolar ihracat yaptık"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın 2019 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Zabun, Ocak ayında 79 ülkeye 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.


Zabun:

Ticaret Bakanlığı Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İlk kez bu ay Türkiye ihracat rakamları hesaplamasında Özel Ticaret Sistemi'nin yanı sıra Genel Ticaret Sistemi'ne göre de veri açıklanmaya başladı. Özel Ticaret Sistemi hesabına göre ihracat Ocak'ta yüzde 5,93 artışla 13 milyar 171 milyon dolar olarak rekor kırdı. Serbest bölge ihracatları ve antrepo verilerini de kapsayan Genel Ticaret Sistemi'ne göre ise Ocak ayında ihracat 13 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 6,7 artışla 168,8 milyar dolara ulaştı. Bu yıl, Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 182 milyar dolara ulaşılacağı değerlendiriliyor.

Kahramanmaraş’ın 2019 Ocak dönemi ihracat performansını değerlendiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, “2018 yılını 1 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmıştık. 2019’un Ocak ayında ise 79,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye’nin 17. büyük ihracatçı kenti olarak ihracatçı şirket sayısını ise 294’den 309’a yükselttik. Her geçen gün ihracatını geliştiren şehrimiz iş dünyası, Ocak döneminde 79 ülkeye ulaşarak pazarlarını genişletmeye devam etmiştir.” şeklinde konuştu. 

En çok ihracat yapılan ülkeler hakkında bilgi veren Zabun, “Kahramanmaraş’ta, 2019 yılı Ocak ayında İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Tunus, Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu ve Özbekistan en çok ihracat yapılan ülkeler olurken, bu ülkelere toplam 52,4 milyon dolar ihracat yapıldı. İhracatın sektörlere dağılımında ise tekstil, demir ve demir dışı metaller, hazır giyim ve konfeksiyon, kağıt, makine sektörleri ana ekseni oluşturdu. Bu sektörler, Ocak ayında 76 milyon dolar ihracat yaptı. En çok yükselişi ise makine sektörü %199’luk artışla sağladı. Makine sektörü ilk kez ihracatımızda ilk 5 sektör arasına girdi. Bu da üretim ve ihracatta katma değerin yükselmesi bakımından çok önemli bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.

2019 yılında dış ticarette ekonomik kalkınma adına çok önemli gelişmeler yaşanacağına dikkat çeken Zabun, “Ülkemizin en temel hedeflerinden birisi olan dış ticarette dengeli bir yapının oluşturulması açısından 2019 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranında çok önemli bir gelişmelerin yaşanacağına inanıyoruz. İhracatta başarıyı sürdürülebilir kılmak, yenilikçi ürünlerle küresel pazarlarda konumumuzu güçlendirmek için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Rekabetçi olduğumuz sektörlerde küresel ticaretteki payımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek ve bu gücümüzü ihracat pazarlarına ne kadar yansıtabilirsek, ihracatımız da o ölçüde artırabiliriz. Şehrimiz, ekonomide yeni başarı öykülerine imza atıyor. 2018’de ihracatımızı ve ihracat yaptığımız ülkeleri artırdık. İnanıyorum ki, 2019’da da başarı çıtası yükselecek. İhracat yapan şirketlerimizi yürekten tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.