“Suriyeliler ülkelerine dönmek istiyorlar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sadece kendi insanına hizmet etmekle, kendi şehirlerini kalkındırmakla kalmayan bir ülke olduğuna işaret ederek “Türkiye'deki Suriyelilerin evlerini ve vatanlarını özlediklerinin, bir an önce ülkelerine dönmek istediklerini” söyledi.


“Suriyeliler ülkelerine dönmek istiyorlar”

Kahramanmaraş’ta Müftülük Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, elimizdeki imkanları, tüm kardeşlerimizle özellikle de mazlumlar ve mağdurlarla paylaşan, bundan şeref duyan bir milletiz. Bugün Türkiye, dünyada en çok insani yardım yapan ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Hatta milli gelire göre birinci sırada yer alıyoruz. Ülkemizdeki sığınmacılar için bugüne kadar kullandığımız kaynak, Birleşmiş Milletler standartlarına göre 37, 5 milyar dolardır. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkedeki toplam mülteci sayısı 2 milyon. Türkiye'de ise Irak, Suriye 4 milyon."

Erdoğan, Avrupa halklarının, Türkiye'nin ve Türk milletinin fedakarlığı sayesinde ülkelerinde huzur ve güven içinde yaşadığını belirterek, "Ama biz bu fedakarlığı ilanihaye yapacak değiliz." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki Suriyelilerin evlerini ve vatanlarını özlediklerinin, bir an önce ülkelerine dönmek istediklerinin altını çizen Erdoğan, çözümün Türkiye olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Suriye topraklarından kaçan insanların geri döndükleri yegane yerlerin, Türkiye'nin güvenli hale getirdiği bölgeler olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afrin'dir, Cerablus'tur, İdlib'dir. Şu ana kadar 311 bin Suriyeli kardeşimiz bu bölgelere geri döndü. Biz diyoruz ki gelin, İdlib bölgesini tamamen güvenli hale getirelim. Bunun için Rusya ve İran ile görüşmeler yapıyoruz, ciddi mesafe de katettik. Biz diyoruz ki gelin, Münbiç'i Türkiye'nin güvencesinde asli sahiplerine teslim edelim.

En az yarım milyon Suriyeli, bu bölgeye geri dönmek için Türkiye'nin bölgeyi güvenli hale getirmesini bekliyor. Aynı şekilde Fırat'ın doğusunu güvenli hale getirdiğimizde milyonlarca Suriyeli evlerine geri dönecek."