Türkiye'ye enerji veren kadınlar

Emine Erdoğan himayelerinde Enerji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Berat Albayrak Bey’in fikir babası olduğu ve ilki geçen yıl gerçekleştirilen Türkiye’ye Enerji veren Kadınlar Ödül Töreni 14 Mart Gecesi İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.


Türkiye'ye enerji veren kadınlar

Kahramanmaraş’ımızı temsilen, Türkiye’de Enerji Sektöründe tek kadın Genel Müdür unvanına sahip Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Sayın Medine Tanış’tı.

Medine Tanış, bugüne kadar gerçekleştirdiği bütün projeler, yenilikler ve artarak devam eden ödüllerle Türkiye’ye Enerji veren Kadınlar İş dünyası Kategorisi Ödülü finalisti oldu.

Sayın Emine Erdoğan’ın açılış konuşması ile başlayan gecede finalist olarak Sayın Medine Tanış’ın başarı videosunun yayınlanması ve aslında bizleri temsil ediyor olması çok büyük bir gururdu.


PEKİ NELER YAPTI MEDİNE TANIŞ?

Medine Tanış, toplam 29 yıllık banka serüveninin yaklaşık 12 yılında Müdür olarak çalıştı. 2009 yılında emekli olarak aynı tarihte Akedaş’ta Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. 31.12.2012 tarihine kadar bu görevi ifa etti. Elektrik Piyasası Kanununun getirdiği zorunluluktan dolayı Dağıtım ve Perakende işlerinin ayrışması sonrasında, 01.01.2013 tarihinden beri Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü olarak göreve getirildi ve halen bu görevi başarıyla ifa etmekte.

Medine Tanış, yüzde %52 i kadınlardan oluşan, Türkiye’mize enerji katan Görevli Tedarik Şirketlerinden birisi olan Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin Genel Müdürü.

2005- 2010 yılları arasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sayani Odası’nda İlk Kadın Mecis Üyesi olarak görev yapan Medine Tanış halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Meclis Üyesi olarak görev yapmakta.

Türkiye’de elektriğin özelleştirilmesini en yakından takip eden kadın oldu. En başından beri bu sürecin içinde bulundu, öngörülerini hemen her aşamaya dahil etti.

2015 yılının Mart ayında gerçekleştirilen Energy İstanbul Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferans ve Fuarı’na katılarak Akedaş’ın tüm Türkiye’de var olduğunu gösterdi ve elektrik piyasasındaki rekabette yer aldığını sektöre bildirdi ve olumlu sonuçlarını herkese gösterdi.

Hayata geçirdiği SAP Kurumsal Kaynak Projesi ile 27 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen SAP Forum’da ‘En İyi Kurumsal Kaynak Projesi’ ödülüne layık görüldü. AKEDAŞ abone sistemlerinde ‘daha iyi yönetilebilir, uygulanabilir ve daha verimli şekilde uçtan uca entegre edilebilir’ bir yapı sağlayan proje ile aynı zamanda SAP HANA altyapısını kullanan ilk enerji şirketi oldu. Projeyi hayata geçirirken emek veren bütün arkadaşlarıyla birlikte bugünü kutladı.

Ayrıca, Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin tüketici odaklı dijital dönüşümüne öncülük etti. Enerji Sektöründe ilk defa gerçekleştirilen 360 derce Analitik Dönüşüm Projesi ile şirketin bütün süreçleri yeniden modellendi. Tasarlanan analitik modelleme süreçleri ile şirketin veri analiz süreçleri milisaniyeler seviyesine indirildi.

O, her zaman eğitimden yanaydı. En başarılı eğitmenlerden, değerli hocalardan paylaşımların yapıldığı kapsamlı eğitimler düzenledi. Çalışma arkadaşları ile eğitimi zevkli kılacak etkinliklerde buluştu. Kendisini ve ekibini sürekli geliştirme yolunda oldu ve halen de öyle devam ediyor. ‘Eğitim olmadan gelişim olmaz’ diyor. Hepsini takip ediyor Eğitim nerede olursa olsun gidiyor, gönderiyor. Ekibin genişliği hiç önemli değil…


Ve sosyal sorumluluk projelerine de çok fazla önem veriyor Medine Tanış,

Geçtiğimiz yıl, AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. adına, enerji tasarrufu konusunda toplumsal bilincin artmasına katkı sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Enerji tüketiminde israfın önlenmesi amacıyla harekete geçerek, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da anaokulu ve ilkokul öğrencilerine enerji tasarrufunu eğlenceli bir oyunla profesyonel bir kukla tiyatrosu ekibi anlattı.

O her zaman, ‘Bir çocuk değişir dünya değişir’ dedi. Çocuklarımızdan başladı hep anlatmaya ve başarılı da oldu… 30.000 çocuğa ulaştı bu projeyle ve devam etti,

Eğitime verdiği önemi her yaşta hissettirdi. İlkokuldan, üniversiteye her aşamada öğrencilerin destekçisi oldu ve gelişmelerine katkıda bulundu.

Ve kadınlar,

Onun da önemsediği birçok kadın vardı etrafında

Onu örnek alanların yanında,

Kadın olmanın pozitif ayrımcılık gerektirmediğini savundu her zaman. Bu konuda yapılabilecek en büyük pozitif ayrımcılık kadınlara istihdam sağlamak, iş hayatında onlara daha fazla yer vermektir dedi. Medine Tanış, kadın olmanın iş hayatında da herhangi bir beklenti gerektirmediğini, erkeklerin yapabildiği bütün işleri kadınların da yapabileceğini savundu hep. Hayatta elde edilen başarıların sadece ama sadece çalışarak, çok çalışarak kazanıldığının bilincinde oldu bunu kendisine hayat felsefesi haline getirdi. Çevresindeki herkes de bunun farkında.

Tüketicilerini de her zaman bilgilendirdi Medine Tanış. Neyin ne olduğunu anlattı, sorunlarını dinledi, hiç kimseyi geri çevirmedi.

Medine Tanış sektörün kadın lideri olmayı tek başına başardı, arkasına da kocaman bir ekip sığdırdı. Çok çalışmaktan aldı gücünü, çalışma arkadaşlarıyla motive oldu.

Medine Tanış 21 Görevli Tedarik Şirketi arasında ‘Tek Kadın Genel Müdür’ olmayı başardı, bu başarıyı sürdürmeye de tüm hızıyla, bütün yenilikleriyle devam ediyor.

Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar arasında olmak kolay değil ve Sayın Tanış bunu çok iyi başarıyor.