Diken Kelebeği zararsızdır

Karayolunda zaman zaman sürücülere zor anlar yaşatan kelebeklerin, göçmen kelebekler olduğu öğrenildi.


Diken Kelebeği zararsızdır

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama da, Bilimsel adı Vanessa Cardui olan Diken Kelebeği’nin hiçbir zararının olmadığı göçmen kelebek türlerinden olduğu açıklandı.

Yapılan açıklama şu şekilde, “Kuzey yarıkürenin tamamı, Afrika ve Avustralya kıtaları ile, küresel olarak en yaygın dağılış gösteren kelebek türlerindendir.

Türkiye'nin tüm illerinde bulunmaktadır. Deniz seviyesi ile 3000 m arasındaki yükseltilerde uçarlar. Mart ve kasım arasında 3 veya 4 kuşak üremektedirler.

Göçmen kelebeklerdir ve kış aylarında yerden 200-400 m yükseklikte rüzgârın da yardımıyla sıcak ülkelere göçerler. Ancak Türkiye'de kışları sıcak olan güney illerinde tüm mevsimlerde uçtukları görülebilmektedir. Diken kelebeklerinin larvaları adını aldıkları yaban dikenlerinde beslenirler ve yumurtalarını da bu bitkilere bırakırlar. Pupaları (kokon) beyaz lifsi çadır görünümlüdür.

Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde görülen diken kelebeğinin kültür bitkilerine zirai açıdan hiçbir zararı bulunmamaktadır”