Egzersizin verimini azaltan 5 masum hata

Egzersizden etkili sonuç alabilmenin altın kuralı yüzde 100 odaklanmak... Spor sırasında dikkat dağıtan unsurlardan uzaklaşmak hedefe yaklaşmayı sağlıyor. Herbalife Nutrition Global Fitness Eğitim Direktörü Samantha Clayton, "Sağlıklı ve iyi görünebilmek için hangi egzersizi yaptığınızdan çok, egzersiz sırasında neleri yapmamanız gerektiği bilmek önemlidir" diyor ve farkına varmadan yaptığımız basit hatalara dikkat çekiyor.


Egzersizin verimini azaltan 5 masum hata

Egzersiz, dikkat dağınıklığını kaldırmıyor. Birden fazla işi aynı anda yapmabilmemiz son derece verimli olduğumuz duygusunu yaratsa da egzersiz sırasında günlük hayatın yorucu zihinsel ve fiziksel temposundan kopamamak spor salonunda geçirdiğimiz değerli zamanın heba olmasına yol açıyor.  Herbalife Nutrition Global Fitness Eğitim Direktörü Samantha Clayton'a göre, fitness programının her bir saniyesinden verim alabilmek ve vücudu daha iyi çalıştırmak için dikkat dağıtan unsurlardan uzak kalmak son derece önemli… Clayton, "Egzersiz saati tamamen kendimize ayırdığımız bir zaman dilimi olmalıdır. Zihinsel ve fiziksel anlamda etkili bir egzersiz için tüm benliğimizle anı yaşayabilmeliyiz" diyor ve devam ediyor:

"İşyerinde, evde ve özellikle egzersiz sırasında dikkatimizi dağıtan birçok şey olabilir. Eğer spor salonunda geçirdiğimiz süre boyunca vücudumuza, tekniğimize ve nefesimize odaklanmayı başarırsak, çok daha etkili sonuçlar alabiliriz. Böylelikle kendimizi daha iyi hissetmemiz, daha iyi sonuçlara ulaşmamız ve çok daha fazla kalori yakmamız mümkün olur."

Clayton'a göre egzersizin verimliliğini düşüren masum hatalar şunlar:

1) Egzersiz sırasında telefona bakmak

Telefonunuzu çantanıza koyun, dolaba kaldırın veya aracınızda bırakın. 30 ya da 60 dakika telefonunuzdan ayrı kalmak başlangıçta size zor gelebilir, ancak dikkat dağıtan unsurlardan uzaklaşmak egzersize odaklanmanızı sağlayacaktır. Eğer telefonunuzu müzik dinlemek için kullanıyorsanız, egzersiz sırasında uçak moduna alın. Böylelikle gelen telefonları açıp açmamak ya da e-postalarınızı kontrol edip etmemek konusunda tereddüte düşmezsiniz. Ulaşılamaz olma düşüncesi sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, ailenize veya iş arkadaşlarınıza yerinizi bildirin ve spor salonunun telefon numarasını verin. Bu sayede gerçekten acil bir durum olduğunda size ulaşabileceklerini bilirsiniz.

2) Playlist’te şarkı değiştirmek

Mükemmel şarkıyı bulmak için çalma listesinde gezinerek oyalanmayın. Çalan şarkıdan hoşlanmadığınız için koşu bandını defalarca durdurmanız yoğunluk seviyenizi azaltacak ve kalp atış hızınızı düşürecektir. Egzersiz için mükemmel şarkıyı aramak için sık sık durduğunuzda, egzersizden arzu ettiğiniz sonucu alamazsınız. Egzersizden önce biraz zaman ayırıp istediğiniz şarkıları önceden belirleyin. Planlı bir çalma listesi hem enerji hem de yoğunluk seviyenizin artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ne kadar az durursanız, o kadar çok egzersiz yaparsınız. Biraz planlama, egzersiz sırasında çok daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır.

3) Çok dar ya da çok bol giyinmek

Mutlaka üzerinize iyi oturan ve rahat hissettiğiniz giysiler seçin. Beli bol gelen giysiler, yerlerde sürünen eşofmanlar veya ayağınıza tam oturmayan spor ayakkabıları şevkinizi kırabilir. Ayrıca iyi oturmayan giysiler egzersiz sırasında üstünüzdekileri düzeltme isteğine neden olarak güvenlik riski de oluşturabilir. Çok dar giysiler hareket kabiliyetinizi sınırlandırırken, çok bol giysiler belirli cihazlarda güvenlik tehlikelerine yol açabilir. Zihinsel olarak egzersize odaklanabilmeniz ve giysilerinize kafanızı takmamanız için rahat ve iyi hissettiğiniz giysiler seçin.

4) Spor salonunda uzun sohbetlere girişmek

Spor salonları arkadaşlarla bir araya gelmek ve yeni arkadaşlar edinmek için mükemmel ortamlardır. Ancak uzun sohbetler egzersiz programını sekteye uğratır. Sohbeti molalara veya egzersiz sonrasına ertelerseniz çalışmanızdan daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Bu, arkadaşlarınızın da egzersize odaklanmalarını sağlayacaktır.

5) Yorulunca saate bakmak

Birçok kişi, egzersiz sırasında yorulunca saate bakmaya başlar. Saate bakmanın dikkati dağıtmayacağı düşünülebilir ancak sık sık kolunuza bakarken gerektiği gibi efor gösteremeyebilirsiniz ve egzersiz rutininiz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Mola saatinde çalması için saatinizi ayarlamak, egzersize daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca böyle bir düzenleme mola saatlerine uymanız için de sizi teşvik edecektir.