Bayramda Aşırıya Kaçmayın!

Diyetisyen Sevgi Sevmez, Ramazan Bayramı’nda aşırı ve hızlı yemek yenilmemesi konusunda uyardı. Bayramı hem lezzetli hem de formda geçirmek için önerilerde bulunan Sevmez, Metabolizmanı 3 madde ile yavaş yavaş harekete geçir ve sağlıkla ışılda!


Bayramda Aşırıya Kaçmayın!

KISITLAMA YOK AMA, ÇILGINLARCA BESLENME DE YOK!

Ramazan Bayramında sofraların özenle donatıldığı, birbirinden leziz yemeklerin ve tatlıların afiyetle yendiği dönemlerdir. Sevdiklerinizle paylaştığınız sofralarda, yemek ve tatlı tüketiminde son derece dikkatli olup aşırıya kaçmamaya özen gösterilmesi gerektiği ifade edeb Sevmez sözlerine şöyle devam etti: “Bayramlar her zaman bütünleştirici, dinlendirici ve huzurlu olmuştur benim için. Bu nedenle danışanlarım içinde aynı huzuru bozmamak adına diyetisyen olduğumdan bu yana her bayram ve özel günlerde diyetsel açıdan herhangi bir kısıtlama yapmamayı tercih ederim. Tabii bu özgürlük çılgınlarca beslenebileceğimiz anlamına gelmiyor. Ben, en sevdiğiniz diyetisyeniniz, sizler için çılgınlık sınırlarını kabaca belirledim ve nelere dikkat etmeli bayramı hem sağlıklı hem de formda geçirmeli onlardan bahsettim.”

“RAMAZAN AYINDA İŞTAH KONTROLÜ ZORLAŞTI”

Sevmez, “İlk olarak; geçtiğimiz ay boyunca günde 2 ana öğün beslenmen ve normal zamanlara göre daha kısıtlı bir enerji alman sebebiyle metabolizman yavaşladı, uzun süreli açlıklar nedeniyle de iştah kontrolün zorlaştı. Böyle dezavantajlı bir durumda bayram ziyafetlerinde yaptığın her bir kaçamağın sana kilo artışı olarak dönmesi işten bile değil. Bayramı hem lezzetli hem de formda geçirmek için 3 madde ile metabolizmanı yavaş yavaş harekete geçir ve sağlıkla ışılda!”

1) ÖĞÜN SIKLIĞI VE İÇERİĞİ ÖNEMLİ

Güne erkenden başladığın bayram sabahında muhakkak uyandıktan sonra 30-45 dakika içerisinde bir şeyler tüketmelisin. Genelde bayram kahvaltıları hem tatil olması hem de özenle hazırlanması sebebiyle birazcık geciktirilir. Bu nedenle kahvaltın gecikecekse eğer güne tarçınlı bir süt ve meyve ile başlaman metabolizmanı uyandıracak. Kahvaltıda ve günün diğer öğünlerinde kızartma, kavurma gibi yöntemler yerine haşlama ve fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmış yoğun baharatlı olmayan yemekler tercih et. Öğünlerini en az 2, en çok 4 saat aralıklarla planla. Gün boyunca en az 3 ana ve 2 ara öğün tüketmeye özen göster. Akşam yemeklerini iftar, öğle yemeklerini ise yoğurt ve sebze yemeği gibi hafif bir yemek tercihi ile değerlendirmende fayda var çünkü bu oruç sonrasında normal öğün düzenine alışmana yardımcı olacak.

2) SIVI ALIMINA DİKKAT ET

Gün boyu susuz kalmaya alışan vücudun bayram boyunca sana gerekli susuzluk sinyallerini verme konusunda biraz yetersiz kalabilir. Susamayı beklemeden gün içerisinde 2-2.5 lt su tüket. Çay, kahve gibi içeceklerini su tüketimi hesabına dahil etme ve muhakkak şekersiz tercih et. Ayrıca meyve suyu, meyveli soda gibi alternatifler yerine doğal maden suyu gibi mineral zengini keyifli bir alternatif tercih et.

3) MAXİMUM 2 KEZ TATLI TÜKET

Bayram denince birçoğumuzun aklına gelen ilk şeylerdendir şeker ve tatlılar. Bende bir Kahramanmaraşlı olarak favori tatlım olan dondurmaya bayram menülerimde muhakkak yer veriyorum. Sende özellikle şu sıcak günlerde tatlı tercihini buz gibi bir lezzet olan dondurmadan yana kullan. Dondurma sevmiyorsan (ki zannetmiyorum) diğer sütlü tatlıları tarçınlı olarak tercih et. Tarçın aromasıyla lezzeti artırmakla kalmayıp uzun dönemde kan şekerinin dengede kalmasına dolayısıyla iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olacak. Diğer tatlı tercihin ise yüksek kakao oranı sayesinde içerdiği antioksidanlar ile kalp sağlığını olumlu etkileyen minik bir parça bitter çikolata olmalı.

Sevdiklerinizle birlikte neşe, mutluluk ve sevgiyle dolup taşan bir bayram geçirmeniz dileğiyle!