Gök: “Hayvancılık ve Tarım Lisesi açalım”

Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök, İstiklal Üniversitesinde açılması planlanan Veteriner Fakültesine karşı olduklarını açıkladı.


Gök: “Hayvancılık ve Tarım Lisesi açalım”

Elbistan’da, İstiklal Üniversitesi Veteriner Fakültesinin açılmasının planlandığını belirten Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök, alınan bu kararın gözden geçirilmesi için hala vakit olduğunu ifade etti.

Veteriner Hekimleri Odalarının, Veteriner Fakültesi açılmasına neden karşı çıktığının anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Gök, bu kapsamda odaların mesleğin bu gününün iyi olması için çabalarken, yarınını da planlamak zorunda olduğunu söyledi.  

Veteriner Fakültesinin açılması için gerekli alt yapının hazır olmadığını savunan Gök, bunun yerine Hayvancılık ve Tarım Lisesi açılmasını önerdi.

Fakülte açılmasıyla ilgili uzman olmayan kişiler tarafından yanlış yorumlar yapıldığını iddia eden Gök, yeni fakülte açılması yerine mevcut okulların kalitesinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Mesleğin iyi olması için Fakültelerin eğitim olanağının en üst seviyede ve kaliteli olması gerektiğini kaydeden Gök, bu olanağın ve kalitenin sağlanması için gerekli olan şartları şu şekilde sıraladı: “Laboratuar imkânı. ARGE imkanı sağlayacak bir çiftlik. Hastane tam teşekküllü olmalı ve ruhsat alabilecek şartları taşımalı. Eğitim görevlileri kadrosu yeterli olmalı. Kurulacağı yer bölgenin laboratuar ihtiyacını karşılayabilmeli. Eğer bu kriterler sağlanamayacaksa sadece fakülte sayısı ve mezun olan hekim sayısı artacak. Dolayısıyla mesleğin yarınında istihdam problemi ile karşı karşıya kalınacak.”

“KONUNUN UZMANLARI OLMAYAN KİŞİLER TARAFINDAN YAPILAN YORUMLAR”

Uzman olmayan kişiler tarafından yanlış yorumlar yapıldığını ileri süren Oda Başkanı Gök şu şekilde konuştu: “Veteriner Fakültesinin kurulacağı ile ilgili müjde verilirken bölge hayvancılığının iyi seviyede olduğu Fakülte açıldığında bölge hayvancılığına olumlu katkısı olacağı söylenmektedir. Tabi bu yorumlar konunun uzmanları olmayan kişiler tarafından yapılan yorumlardır. Öyle bir lanse ediliyor ki Veteriner Fakültesi açıldığında bölgenin hayvancılıkla ilgili bütün problemleri bitecek.

“LİSE TARZINDA BİR FAKÜLTENİN AÇILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

İlimize yakın olan Kayseri, Elazığ, Hatay, Adana Sivas’ta Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerden kaç tanesinin alt yapısını sağlayarak, bölge hayvancılığının sorunlarına çözüm bulan ve hayvancılığına yön verebilen bir yapıya sahip hale getirebildik. Eksiklerimizi tamamlamadan lise tarzında bir fakültenin açılmasını mesleğimiz adına doğru bulmuyoruz. Fakülte sayılarını arttırmak yerine mevcut fakültelere bu görevleri yapabileceği ortamları oluşturmanın mesleğimiz ve hayvancılığımız adına daha doğru olacağı kanısındayız.”

“HAYDİ, HAYVANCILIK VE TARIM LİSESİ AÇALIM”

Veteriner Hekimleri Odalarının mesleki bir kuruluş olmasının çok daha ötesinde bir görevi olduğunun altını çizen Gök şunları dile getirdi: “Bunun sebebi ise ülkemizde hayvancılık yapılan bütün işletmelerde illaki bir Veteriner Hekiminin alnının teri vardır. İşimizi yaparken de hayvan sahibi ile hayvancılık hakkında konuşuyoruz. Dolayısıyla yetiştiricilerimiz ile ettiğimiz muhabbette ülke hayvancılığı hakkında anamnez alıyoruz. Aldığımız anamnezi bilgi ve tecrübemiz ile yoğurup hem kamuoyuna hem de yetkili mercilere sorunları çözümleri ile birlikte ulaştırmaya gayret ediyoruz. Amacımız ülke hayvancılığımızın içerisinde bulunduğu girdaptan çıkması. Bunun sağlanması için, bölge hayvancılığının kalkınması adına illaki bir eğitim hane açılacaksa haydi Hayvancılık ve Tarım Lisesi açalım. Komşu illerde bulunan Veteriner Fakültelerini de göz önünde tutarak açılması pahalı ve masraflı olan bir fakülteden daha ziyade az masraflı Hayvancılık ve Tarım lisesine ihtiyacı vardır. Çünkü hayvancılık alanında yetişmiş kalifiye elemana ihtiyacımız var. Örneğin, tırnak bakımı yapabilen yetiştiricimiz yok denecek kadar az. Hayvan besleme konusunda hayvanın dönemlerine göre rasyon hazırlamayı bilen kaç yetiştiricimiz var? Buzağı bakımını bilen kaç yetiştiricimiz var. Yapmış olduğumuz eğitimlerde “ben bunun böyle olacağını bilmiyordum” diyen çok yetiştiricimiz var. Sağım yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilen kaç kişi var. Unutulmamalı ki bakıcı bir işletmenin bel kemiğidir.”

“ISRARIMIZI HER PLATFORMDA DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Oda olarak Veterinerlik Fakültesinin açılmaması yönündeki çalışmalara devam edeceklerini aktaran Gök şunları ifade etti: “Velhasıl Bölgenin hayvancılık ve tarım alanında ki kalifiye eleman açığını bu şekilde kapatalım ve kanayan bir yaraya merhem bulalım, semptomatik tedavi ile değil hastalığın tedavisi ile uğraşalım. Mesleğimiz ve hayvancılık ile ilgili sorunların çözümü için gece gündüz demeden çalışan Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası olarak, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiği konusunda ısrarımızı her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.”