Hedefim; memlekete bir taş koydurmak

Dünya ülkeleri arasında şube ağını genişleterek yoluna tüm hızıyla devam eden MADO, Büyükelçileri Kahramanmaraş’a getirmeye devam ediyor. Tayvan’dan sonra Afganistan Ankara Büyükelçisi’ni de Kahramanmaraş’ta ağırlayan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur; “ben ticaretimi Ankara’da da oturur yaparım. Fakat buraya davet ediyorum ki; gelsinler memleketimizi görsünler, yatırım yapsınlar, iş dünyamızla görüşsünler. Hedefim memleketime bir taş koydurmaktır” dedi.


Hedefim; memlekete bir taş koydurmak

BÜYÜKELÇİLER KAHRAMANMARAŞ’A GELMEYE DEVAM EDİYOR

Dünya’nın 33 ülkesinde Türk Bayrağını dalgalandıran Mado, markasını tüm dünya ülkelerine götürmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.  Yatırım yapacağı ülkelerin büyükelçilerini ziyaret eden Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, ziyaretlerin ardından Kahramanmaraş’a davet ettiği Büyükelçilere; ülkelerinden Kahramanmaraş’a gelen işadamlarını da ağırlayabileceğini söyledi. Kanbur, geçtiğimiz ay makamında ziyaret ettikten sonra Kahramanmaraş’a davet ettiği Afganistan İslam Cumhuriyetinin Ankara Büyük Elçisi Abdul Rahim Sayed Jan ve Kültür Ataşesi Shujauddin Karvanbashı’yı Kahramanmaraş’ta ağırladı. Büyükelçi Jan’a Mado’nun üretim tesislerini gezdiren ve Mado hakkında bilgiler veren Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur akşam yemeğinde ise Afganistan heyeti ile KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’i buluşturdu.


TURİZM VE TİCARET ELÇİLİĞİ YAPIYORUZ

Mado ile Türk Bayrağını Afganistan’da da dalgalandırmak istediklerini dile getiren Kanbur; “Biz istiyoruz ki birebirimize dokunalım, birbirimizi tanıyalım. Biz turizm elçiliği yapıyoruz. İnsanların yükünü taşıyoruz. Artık ticaret anlayışı değişti. Birbirimize nasıl destek sağlarız? Birbirimize yük olmadan nasıl yükleri paylaşırız? Onu istişare ettik. Burada da Afganistan Büyükelçimiz Türkiye’ye “kardeşimiz” dedi. Bizde onlara “siz bizim kardeşimizsiniz” dedik. Aynı istikamete, aynı kıbleye bakan insanlarız. Birbirimize destek olmamız gerekir. Onlarda sağ olsun teveccüh göstereceklerini söylediler.  Karşılıklı nasıl ticaret yaparız onu konuşuyoruz. Ziyaret sebeplerinden bir tanesi acaba biz orada bir MADO şubesi nasıl kurarız? Şeklinde düşünceleri vardı. Bende MADO’yu yakından göstermek istedim. Hem de Kahramanmaraş’ı göstermek istedim. Böylelikle Kahramanmaraş’a yatırım yapma olanağı doğar. Onlarda bu davetten çok mutlu olduklarını söylediler. Tekstil alanıyla ilgili düşünceleri varmış, bu alanda en iyi yatırım yerinin ise Kahramanmaraş olduğunu gösterdik. Diyaloglarımız devam edecek” dedi.


İSMİNİZ GİBİ KAHRAMANSINIZ

Davetten ve misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Mado’nun kurucusu Kanbur’a teşekkür eden Afganistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Jan kent insanı ve Mado’ya övgüler yağdırdı. Büyükelçi Jan şöyle konuştu; “Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyoruz. İsminiz gibi kahramansınız. Bizde Afganistan da kahramana kahraman diyoruz. Hakikaten Kahramanmaraş kahraman bir şehrimiz ve bu ismi hakkederek taşıyor. Çok çalışkan ve çok başarılı bir şehirmiş. Dolayısıyla o ismi güzel bir şekilde sizin gibi büyüklerimiz ve tüccar iş adamlarımız temsil ediyor. Afganistan Türkiye dostluğu bir asırdan fazla. Dolayısıyla bu dostluğumuz hangi devlet gelse de gitse de Afganistan’a bu dostluk iki millet arasında şu ana kadar en iyi şekilde taşınmıştır. Şu anki Afganistan’ın durumu pekiyi değil ama yine de Türkiye her zaman olduğu gibi Afgan halkının yanında. Kötü günlerinde orada en iyi şekilde destek oluyorlar. NATO çerçevesinde Türkiye en iyi şekilde işleri yürütüyor Afganistan’da Kabil uluslararası havalimanını güvenliği olsun, diğer konularda başta eğitim daha sonra askeri eğitim olsun konularında da en iyi şekilde görevini yürütüyor.


5 BİN AFGAN AİLE TÜRKİYE’DE

Öğrenciler konusunda Türkiye Cumhuriyeti 350 Afgan öğrenciyi burada burslandırarak eğitim almalarını sağlamakta. Şu anki mevcut öğrenci sayımız 5 bin. Bu öğrenciler Türkiye Cumhuriyetinde farklı üniversitelerde eğitim görüyor. Şu anki Afganistan’ın karışık durumu olmasa bile kötü durumda. Bu fedakârlığı Türk firmaları orada üstlenmekte. Oradaki projeleri yürütmekteler. Su kanalı, sulama, elektrik, enerji, yol yapımı ve inşaat konularında en iyi şekilde Türk firmaları yapıyor. Yaklaşık 100 bin kadar muhaciri Türkiye Cumhuriyeti en iyi şekilde barındırıyor. Bu konuda  desteğini görmekteyiz. Aynı zamanda 4-5 bin aile Türkiye’de ev ve arsa almış durumda. Hem işini Afganistan da yapıyor, hem de Türkiye’de çocukları yaşıyor.


AFGAN İŞ ADAMLARI YATIRIMLARI TÜRKİYE’YE YAPIYOR

Afganistanlı iş adamları daha önceden Sudi Arabistan ve Dubai gibi ülkelerde yatırımlarını yapıyorlardı. Daha çok arsaları oradan alıp çocukları orada yaşıyordu. Ama son dönemlerde Türkiye’ye gelme konuları daha çok ivme kazandı. Biz yine tekrardan MADO Yönetim Kurulu Mehmet Kanbur’a teşekkür ediyoruz. İnşallah Afganistan’da barış gelsin. Sizin buradaki işlerinizi de Afganistan’a taşıyalım. Bu tatlı ikramlarınız orada tadarız.”


ŞEHRİMİZİ VE ÜLKEMİZİ TÜM DÜNYAYA TANITIYOR

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise ülkeler arasındaki dostluk ve ticaretin bu tür bir araya gelmelerle oluştuğunu söyledi. Başkan Mahçiçek; “Ülkemizin bir dünya markası olan MADO’muza gelen Afganistan Büyükelçimiz ile burada bir araya gelme imkanına kavuştuk. MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur’un ülkeler arasındaki ticaretler ve dostluklar bu kabil bir araya gelerek oluşturur. Kendisi Kahramanmaraş’ımızı ülkemizi dünya çapında tanıtan dünya ölçeğinde ticaret yapan uluslarası alanda iftihar duymamızı sağlayan bir markamız. Böyle bir organizasyonu gerçekleştirdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.


TEKSTİLDE TÜRKİYE’NİN YÜZDE 36 ÜRETİMİNİ BİZ YAPIYORUZ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun’da Büyükelçi Jan’ı Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Zabun; “Kahramanmaraş özellikle pamuk ipliği ve tekstil üzerine Türkiye’nin yüzde 36 üretimini yapan bir şehir. Kahramanmaraş’tan 124 ülkeye 1 milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirilmektedir. İkinci büyük sektörümüz ile çelik mutfak eşyaları sektörümüz. Tava, tencere, düdüklü gibi eşyalarımız ise Türkiye’nin yüzde 70 üretimi Kahramanmaraş’ta yapılıyor.” Diyerek Kahramanmaraş ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

İşadamı Karbur ertesi gün ise Afganistan heyetini Mado Çiftliğinde ağırladı. Mado çiftliğindeki programa Türkoğlu Kaymakamı Gürbüz Saltaş, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Göç İdaresi Müdürü Harun Demirkol katıldı.